Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Stoke – United: Memphis syndabock när United förlorade

Embed from Getty Images
Memphis Depay hade en mardrömskväll när Manchester United åkte på en blytung förlust med 2-0 mot Stoke. Lagets fjärde raka förlust. För Stoke innebar segern att de nu bara är tre poäng efter United i tabellen. 

Kräftgången fortsätter för Louis Van Gaals Manchester United. Efter förlusten mot Stoke har laget sju raka matcher utan vinst. United har haft för vana att vinna på ”boxing day” men i den form United för tillfället befinner sig i, är bra statistik och rekord till för att brytas.

Inledningen av matchen, på ett alltid lika blåsigt Britannia, var ganska avvaktande från båda hållen. Inget av lagen ville göra det där misstaget, som under rådande förhållanden skulle visa sig ödesdigert. Ändå kom det. Och det var inte vilket misstag som helst. I vänsterbacksposition, precis utanför straffområdet fick Memphis Depay en studsande boll. I ovan position och med ett sviktande självförtroende väljer han att försöka hoppnicka tillbaka bollen till De Gea. Nicken blir alldeles för lös, Glen Johnson tackar och tar emot och spelar in den till Bojan Krkic kan lägga i bollen i öppet mål.

Det var egentligen det som inte fick hända Manchester United, men just det hände. Den redan branta uppförsbacken blev helt plötsligt både hal och gropig.

Någon reaktion från Uniteds sida kom egentligen inte förrän i andra halvlek och innan dess hade stekhete Marko Arnautovic redan dundrat in 2-0 med ett kanonskott. Också det målet till viss del på grund av tafatt försvarsarbete från Depay, som bytte ut efter första halvlek.

Inför andra halvlek byttes Wayne Rooney in. Det blev en positiv förändring. Rooney hade tagit petningen på rätt sätt och visade vilja och känslor redan från start. Han lyckades också spela fram både Marouane Fellaini och Juan Mata till två bra lägen.

Men så mycket mer hade inte United i matchen och Stoke tog ytterligare en fin skalp mot ett lag från Manchester. Trots att de faktiskt inte spelade briljant fotboll under gårdagen. Spelet mot Manchester City var bättre men i dagsläget krävs det inte mycket för att slå Man United. Ett ledningsmål och hyfsat solid defensiv är praktiskt taget allt man behöver.

Snaran dras nu åt allt hårdare runt Van Gaals hals och hans kommentar efter matchen, ” Det behöver inte vara så att United sparkar mig, jag kan själv välja att avgå”, tyder på en rejält pressad manager som börjar se slutet.

På något sätt känns det också signifikativt att det var Memphis som stod för de stora misstagen i matchen. Det är han som handplockats av Van Gaal själv, som kommer från en strålande säsong men som match efter match får chansen utan att lyckas. Å andra sidan är det var det egentligen inte någon som direkt briljerade i matchen mot Stoke, men Memphis sticker ändå ut som någon slags symbol för Van Gaals misslyckande.

I morgon är det match igen. Chelsea hemma. Blir det Van Gaals sista chans eller står det två nya managers mot varandra?

Resultat

Stoke City2
Manchester United0

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 18
Tid: Lördagen den 26 december 2015, 13.45
Plats: Stoke City Stadium, Stoke
Publik: 27 426
Domare: Kevin Friend
• assisterande: Perry, Bryan
• fjärde: Swarbrick

Matchhändelser

19Bojan1-0
25Ashley Young
26Marko Arnautovic2-0
49Bojan
82Andreas Pereira

Manchester United

De Gea
Young, Jones, Smalling, Blind
Carrick, Herrera
Mata, Fellaini, Memphis
Martial
Rooney för Memphis (46)
Pereira för Herrera (82)
Avbytare: Romero, Schneiderlin, Varela, McNair, Borthwick-Jackson

Stoke City

Butland
Johnson, Shawcross, Wollscheid, Pieters
Cameron, Whelan
Shaqiri, Afellay, Arnautovic
Bojan
Van Ginkel för Whelan (46)
Diouf för Shaqiri (65)
Adam för Cameron (75)
Avbytare: Haugaard, Joselu, Wilson, Walters