Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Southampton

Embed from Getty Images
Manchester United har, tro det eller ej, byggt upp en svit på fem raka matcher utan förlust. Nu är det Southampton som står på tur, detta lag som bjudit på tufft motstånd  i de senaste matcherna lagen emellan. Senast drog United det längsta strået, återstår att se vem som drar det på Old Trafford imorgon.

Manchester United

Efter förra helgens seger mot ärkerivalen Liverpool har det, i sedvanlig ordning, spridits rykten om Manchester United och Louis Van Gaal. Rykten som att det skälldes rejält i Uniteds omklädningsrum under halvtidsvilan senast och idag portionerades det ut att Van Gaal fått transferförbud under januariförnstret av Ed Woodward. Upp till var och en att sålla bland skvallret men en sak kan vi konstatera – United är ständigt i fokus.

Under förra helgen fick Ashley Young nog av speltid och skadade ljumsken, vilket gör att han ansluter sig till sjukstugan ett bra tag framöver. Dessutom är Bastian Schweinsteiger fortsatt borta, vilket får anses märkligt i och med att han tränade förra veckan inför Liverpool-matchen. Tar för givet att dessa herrar möter upp de övriga indisponibla och infinner sig på Stretford End vid avspark.

Hur skulle en startelva kunna formeras då? De Gea spikas. En backlinje bestående av Darmian, Smalling, Blind och Borthwick-Jackson; kan det vara backlinjen som holländaren förlitar sig på? Som defensiva mittfältare är Schneiderlin och Fellaini givna med tanke på frånvaron av Bastian och Michael. I den offensiva kvartetten bör Juan Mata återfinnas efter två matcher på bänken, detta tillsammans med Anthony Martial, Ander Herrera och Wayne Rooney.

Värt att notera är att Adnan Januzaj är tillbaks i truppen med all förmodan. Blir spännande att se hur belgaren presterar under våren, med tanke på att hans utveckling har stagnerat en aning under Van Gaals tid på United-tronen. Förtroendet fick  grabben inte i Dortmund heller. Mina förhoppningar är att guldklimpen nu blommar ut med tanke på att det kan vara sista chansen i den röda dressen för fansens kelgris från Moyes-eran.

Möjlig startelva:
De Gea
Darmian Smalling Blind Bortwick-Jackson
Schneiderlin Fellaini
Mata Herrera Martial
Rooney

Southampton

Southampton kommer till spel med två raka segrar i bagaget, detta efter att ha haft en tyngre period med tre raka förluster. Senast slogs West Bromwich tillbaks med klara 3-0. I den matchen visade sig en av föreningens största framtidslöften från sin allra bästa sida, det var helt enkelt James Ward-Prowses match och han krönte den med två mål; ett från straffpunkten och ett via en elegant frispark.

Lite oklarheter finns även i bortalaget, i deras fall främst i form av Graziano Pellè. Centertanken har varit borta en tid och viss tvekan råder även kring denna match. I italienarens frånvaro har Shane Long visat upp sina kvalitéer och gjort det föredömligt med sin snabbhet. Utöver Long återfinns numer även Premier League-bekantingen Charlie Austin i Southampton efter övergången från Queens Park Rangers. Ronald Koeman hintade lite smått om att fjolårets succéman kan involveras redan imorgon.

Southampton har varit lite av en berg- och dalbana under säsongen men har under sina toppar visat upp sin höga potential. Det finns många spelare som kan utgöra stora hot ifall de vaknar på rätt sida. Tänker på spelare som Sadio Mané och Dusan Tadic utöver de tidigare nämnda spelarna. Mané har ryktats lite här och var under hösten och även nu i januari där United ska ha legat i förarsätet men där Koeman vägrat sälja. Det ryktades om en intern spricka männen emellan där Mané varit uppriktigt förbannad över den nobbade chansen att byta klubb. Detta renderade i någon match på avbytarbänken, men nu återfinns senegalesen i startelvan och lär även påträffas där imorgon.

Möjlig startelva:
Forster
Soares Van Dijk Fonte Bertrand
Ward-Prowse Wanyama
Mané Davis Tadic
Long

Historik

Manchester United mot Southampton har som tidigare nämnts inneburit jämna och tuffa matcher. I höstas blev det slutligen 3-2 till United på bortaplan efter en oerhört svag inledande halvtimme i första halvlek. Då var det Martial som frälste det då svartklädda United med två mål.

Southampton har under det senaste decenniet blivit en klubb som fostrat eget/köpt billigt och sålt dyrt. Theo Walcott, Gareth Bale och Alex Oxlade-Chamberlain var tidiga exempel på egna akademispelare som sålts dyrt. Under senare år har Southampton verkligen tjänat storhackor på sina skickligaste spelare. United är en klubb som bidragit och gött med pengar. I sommras handplockades en del av navet på det centrala mittfältet i form av Morgan Schneiderlin och förra säsongen hämtades, den så oerhört eftertraktade, Luke Shaw in.

De holländska tränarna har en historia tillsammans både på gott och ont. Koeman var assisterande tränare åt Van Gaal i FC Barcelona mellan 1998-2000. Det negativa herrarna emellan startade under Koemans tränaruppdrag i Ajax, där Van Gaal 2004 blev ”technical director”. Senare samma år sade Van Gaal upp sig från sin tjänst efter osämja med Koeman. Den dåliga stämningen påstås ha inletts med att Van Gaal var missnöjd med Koemans sätt att leda träningarna, vilket ledde till att Van Gaal tog en plaststol och satte sig för att observera varje steg Koeman tog på träningsplanen. Fejden har under de senaste tio åren fortsatt och det återstår helt enkelt att se hur goda vänner de är på söndag.

Match

Manchester United
Southampton

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 23
Tid: Lördagen den 23 januari 2016, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Mike Jones
• assisterande: Garratt, Hussin
• fjärde: Harrington
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador: Carrick (skadad, inget datum)
Jones (fot, inget datum)
Rojo (axel, mars)
Schweinsteiger (knä, inget datum)
Shaw (benbrott, våren 2016)
Valencia (fot, våren 2016)
Young (ljumske, inget datum)
Tveksamma: Januzaj (matchform)
Powell (lår)
Avstängda:
Position: 5:e | 10-7-5 | 28-20 | 37
Hemma:5:e | 5-4-1 | 12-4 | 19
Bästa målskytt: Rooney (6)
Disciplin: 38 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F26/12StokeBPL0-2
O28/12ChelseaHPL0-0
V2/1SwanseaHPL2-1
V9/1Sheffield UHFA1-0
O12/1NewcastleBPL3-3
V17/1LiverpoolBPL1-0

Southampton

Skador: Gardos (knä, våren 2016)
Rodriguez (fot, februari)
Tveksamma: Pelle (fitness)
Ramirez (hamstring)
Targett (muskel)
Avstängda:
Position: 10:e | 8-6-8 | 31-24 | 30
Borta:14:e | 2-4-4 | 9-11 | 10
Bästa målskytt: Pelle (6)
Disciplin: 35 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V26/12ArsenalHPL4-0
F28/12West HamBPL1-2
F2/1NorwichBPL0-1
F9/1Crystal PalaceHFA1-2
V13/1WatfordHPL2-0
V16/1West BromHPL3-0

United mot Southampton

Totalt: 11761-30-26204-132
Premier League: 3323-4-673-40
Hemma: 5637-11-8114-57
SENASTE MÖTENA
O2014-05-11BPL1-1
V2014-12-08BPL2-1
F2015-01-11HPL0-1
V2015-09-20BPL3-2
SENASTE HEMMAMATCHER
V2004-12-04HPL3-0
V2013-01-30HPL2-1
O2013-10-19HPL1-1
F2015-01-11HPL0-1

Domare: Mike Jones

M
PL 2015/16:1549102
PL 2014/15:2161238
PL totalt:15950491437
Snitt (2014-16):3,060,080,080,28
Alla domare 2014/15:3,480,090,090,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).
Res med oss till Manchester!