United РSouthampton 0-1: United utbuade p̴ Old Trafford

Förlust med 0-1 hemma mot Southampton i en match som var intetsägande, men samtidigt så mycket Manchester United anno 2015/2016 det kan bli. Fansen var rejält upprörda på arenan och antar att många känner detsamma hemma framför tv:n. Efter fem raka förlustfria matcher kom nu detta nederlag som en välbekant och rejäl käftsmäll. Sviter har som bekant varit till för att brytas sedan Fergies avisering.

Efter en hyfsad inledning av hemmalaget där Anthony Martial drev igång ett par anfall dog första halvlek därefter ut fullständigt, särskilt från Uniteds sida. Den nyss nämnde fransmannen drev i inledningen in centralt och med fritt skottfält väntade sig de flesta på Old Trafford en projektil mot mål, istället blev farten på tillslaget såpass löst att bollen knappt rullade utanför kortlinjen. 10 meter utanför Forsters högra stolpe.

Därefter stack Daley Blind upp och lossade ett desto distinktare avslut, dessvärre var avslutet mitt pÃ¥ Southampton-keepern och vÃ¥llade därmed inga bekymmer alls. Det fortsatte ett tag med ett par dÃ¥liga avslut innan Manchester United gav upp sitt spel och lät Southampton göra precis som de ville. Det osade bortamÃ¥l sÃ¥ det stod härliga till vid ett par tillfällen, där Uniteds kollektiva försvarsspel inte ens höll korpnivÃ¥. Samspelet i försvarslinjen var brutalt dÃ¥ligt och mittfältarna gjorde sitt yttersta för slippa ta ”skitjobbet”, förutom en övertänd Morgan Schneiderlin dÃ¥.

Det var med andra ord bra gjort av bortalaget att inte gå till halvtidsvila i ledning. Den absolut främsta chansen fick Sadio Mané, men hans förstatouch var för tam och bollen kunde rensas bort. Trots Uniteds svaga insats var Southampton, tack och lov, inte kapabla till att förvalta sitt bollinnehav. United kom knappt ovanför mittlinjen med kontroll på bollen under första halvlekens sista kvart. I matchens sista minut kom dock Jesse Lingard till ett läge och gick på avslut. Skottet blockades av Ryan Bertrand, såg det ut som, men domaren valde att blåsa inspark för att sedermera även blåsa av en ohyggligt dålig första halvlek rent fotbollsmässigt.

Till starten av andra halvlek måste Louis Van Gaal fått någon form av uppenbarelse med tanke på att han valde att plocka av Marouane Fellaini. Ersättaren blev Juan Mata, som av någon märklig anledning blivit åsidosatt i de tre senaste matcherna. Genast vreds tempot upp och Mata visade sig spelsugen. Anfallen började luckras upp även om de var helt ofarliga ur Southamptons perspektiv, men lite tendenser fanns åtminstone.

Det var dock fortsatt Southampton som skapade de farligaste lägena. BÃ¥de pÃ¥ fasta situationer och via omställningar tack vare snabbheten hos Shane Long och Sadio Mané. Bästa chansen i matchen hittills fick dock Oriol Romeu, den forne Chelsea-mittfältaren, efter att Long stÃ¥tt för förarbetet. Avslutet var dock taffligt med vänsterfoten och De Gea kunde rädda, returen släpptes däremot rakt ut men där var United-försvaret först och kunde avvärja. Matchen flöt pÃ¥ och minuterna rann iväg i takt med hemmasupportrarnas allsÃ¥ng i form av ”attack attack”.

FramÃ¥t slutet beslutade sig Koeman att släppa in det välbekanta nyförvärvet Charlie Austin, Van Gaal svarade med att byta in comebackande Adnan Januzaj. Utfallet blev nästan ironiskt i form av att Januzaj drog pÃ¥ sig en frispark nere vid De Geas vänstra hörnflagga, i en situation som Blind hade full koll pÃ¥. Frisparken frÃ¥n en annan inhoppare, Ward-Prowse, var med tre minuters ordinarie tid kvar oerhört välriktad – den prickade nyss nämnde Austins panna och 0-1 var ett faktum. Vid den här tidpunkten av matchen visste man inte om man skulle skratta eller grÃ¥ta. Ett hopp om kvittering existerade ens knappt. Januzaj var närmast med en halvvolley som gick en meter utanför den bortre stolpen.

Det börjar bli ledsamt att rada upp referat med intetsägande insatser frÃ¥n Manchester United. Känns som kritiken plockas fram pÃ¥ ren rutin, men det finns inte särskilt mycket glädjande att ta med frÃ¥n denna match heller. Jag snor med mig Erik Nivas uttalande om att ”Uniteds spelare sÃ¥g drogade ut”. För det var sÃ¥ det uppfattades frÃ¥n tv-soffan. Det usla hemmafacit som Van Gaal byggt upp antar jag ni redan tagit del av och den sviten är inte okej. Old Trafford brukade vara en borg där motstÃ¥ndarna stod skakiga av nervositet pÃ¥ egen planhalva. Numer skrattar motstÃ¥ndarna rÃ¥tt Ã¥t det faktum att arenan kallas ”The theater of dreams”. Dags att nÃ¥gon agerar innan det är försent.