Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Derby County – Manchester United

Embed from Getty Images

Ligafemman i Championship tar emot ligafemman i Premier League i FA-cupen på fredagskvällen. Derby County mot Manchester United i en match mellan två underpresterande och pressade lag. För ett av lagen kommer cupen att komma som en välkommen, om än tillfällig, verklighetsflykt medan misären kommer att förvärras ytterligare för det andra laget.

Det handlar om den fjärde omgången, vilket betyder att 32 lag är kvar i cupen.

Det är avspark 20.55 på fredagskvällen och matchen går att se på Viasat Fotboll och Viaplay.

Manchester United

Manchester United gick in i cupen med en miserabel 1-0-seger mot Sheffield United. United följde upp detta med att två gånger skänka bort en given seger i Newcastle. Tillfällig glädje gavs efter segern i Liverpool. Men det var en högst tillfällig glädje. Efter lördagens förlust hemma mot Southampton är Unitedhumöret väldigt, väldigt dåligt. Kanske till och med sämre än under den fyra matcher långa förlustsviten i slutet på förra året.

Trots den usla formen tycks Louis van Gaal sitta säkert som manager för United. Han medger dock att en ny förlust kan vara slutet för honom: “Nu kan jag inte förlora mer. För då är jag utdömd för fjärde gången att jag har blivit sparkad och då kanske ni har skrivit sanningen för ibland händer det.

Precis som mot Sheffield United är bortamatchen mot Derby en match där Van Gaal inte kan vinna. En seger för United skulle inte ändra något för någon medan en förlust innebär att pressen på Van Gaal ökar ytterligare.

Derby på bortaplan är heller ingen lätt match. Men det är en match mot ett lag en division ner i seriepyramiden och en match som United måste och ska vinna.

Van Gaal får klara sig utan fem ytterbacksalternativ då Darmian sållar sig till gruppen av skadade spelare. Sedan tidigare vet vi att Rojo, Shaw, Valencia och Young är långtidsskadade. Carrick är redo för comeback men inte för 90 minuter. Van Gaal ville eller kunde inte säga något om Jones och Schweinsteigers status.

Det är inte uteslutet att United kommer till spel med en fembackslinje imorgon. Det borde vara uteslutet men det är inte det. Jag utgår ändå från att Van Gaal återgår till 4-2-3-1, det är ändå grunden och jobbar inte med några taktiska konstigheter.

Backlinjen bör då utgöras av Varela, Smalling, Blind och Borthwick-Jackson. McNair är egentligen det enda alternativet.

Offensivt är det svårare att sia om hur Van Gaal tänker. Mot Southampton testade han Herrera bredvid Schneiderlin i andra halvlek, vilket inte föll väl ut. Inte för att Fellaini bredvid Schneiderlin har fungerat bättre. Det får förmodas att det är de alternativen som Van Gaal funderar på, för om Carrick eller Schweinsteiger skulle vara spelklara är det i så fall troligare att de är aktuella som inhoppare.

Offensivt är Martial och Rooney självskrivna. Sedan är det inte lika självklart. Herrera och Lingard har startat på slutet utan att imponera men Mata har varit petad och petade spelare tenderar att förbli petade i Van Gaals lag. Mot Southampton var det Januzaj snarare än Memphis som fick chansen som inhoppare vilket är ett anmärkningsvärt val men det kan möjligen förklaras av att managern inte ser Memphis som ett alternativ som vingback. Så värst mycket mer finns faktiskt inte att tillgå då Pereira aldrig tycks vara aktuell.

Möjlig startelva (4-2-3-1): De Gea; Varela, Smalling, Blind, Borthwick-Jackson; Schneiderlin, Fellaini; Lingard, Herrera, Martial; Rooney

Derby County

Derby County satte alla tiders bottenrekord i Premier League då de bara tog elva poäng säsongen 2007/08. Sedan hade de några säsonger då det inte ens var självklart att de skulle överleva i Championship men de senaste säsongerna har de nosat på Premier League igen.

Förra säsongen var det meningen att de skulle gå upp. Länge såg det ut att bli så. Den 1 mars ledde man serien men säsongsavslutningen var usel med två segrar på tretton och man fick inte ens chansen i playoff.

Den här säsongen var det meningen att Derby skulle gå upp. Sett till spelarmaterialet borde de förmodligen göra det. Efter en bedrövlig säsongsinledning med fyra oavgjorda och en förlust började man så sakta klättra i tabellen och u slutet på november tog man över förstaplatsen. Avslutningen på 2015 var utmärkt med 13-5-1.

Sedan årsskiftet har det dock gått emot med tre förluster och en oavgjord i ligan. Derby har nu sex poäng upp till Middlesbrough på den andra direktplatsen till Premier League och då har Middlesbrough dessutom en match till godo.

Derby har laddat för matchen mot United med två tunga förluster mot lag som är med och slåss om Premier League-platserna: 0-3 hemma mot Birmingham och 1-4 borta mot Burnley. Efter Boxing Day har det bara blivit en seger, mot Hartlepool (från League Two) i FA-cupen.

De har en del spelare vi känner till. Målvakten Scott Carson, nyligen tillbaka efter skada, och vikarierande vänsterbacken Stephen Warnock har ett förflutet i Liverpool och landskamper för England.

Tom Ince, också med förflutet i Liverpool, spåddes en lysande framtid men har ännu inte infriat förväntningarna även om han fortfarande bara är i början på karriären. Han är ändå given i startelvan och är tillsammans med anfallaren Chris Martin den mest produktiva spelaren i laget.

Sedan transferfönstret öppnade har Derby värvat Abdoul Camara från Angers, Nick Blackman från Reading och Marcus Olsson från Blackburn. Olsson kom i veckan och förväntas sitta på bänken imorgon. Blackman gick direkt in i startelvan och har startat de fyra matcherna sedan han värvades. Camara var ordinarie i överpresterande Angers, som nosar på en Champions League-plats i Frankrike, men har inlett som inhoppare i Derby.

Derby spelar oftast 4-3-3 eller 4-2-3-1. Jag utgår från att de ställer upp med bästa möjliga lag mot United. Det betyder Carson i mål och en backlinje bestående av Christie, Keogh, Shackell och Warnock, ifall inte managern Paul Clement vill ändra efter sju insläppta de två senaste matcherna. Men de har inte många alternativ defensivt, då Craig Forsyth är långtidsskadad.

På mittfältet är Thorne, Johnson, Butterfield och Hendrick huvud alternativen. På topp torde Ince, Martin och Blackman vara huvudalternativen med Camara, Russell och österrikiska landslagsmannen (nåja, snart ett år sedan senaste landskampen) Weimann som huvudutmanare.

Möjlig startelva (4-3-3): Carson; Christie, Keogh, Shackell; Warnock; Butterfield, Thorne, Johnson; Ince, Martin, Blackman

Historik

Illustrationsbilden ovan visar Manchester Uniteds George Best i kamp om bollen med Derby Countys Dave Mackay i början på 1970-talet. Varför valde jag just den bilden? Tja, dels var det den första bilden som dök upp i bildsökningen men framför allt ger det mig en anledning att damma av den här gamla dängan:

Save all your trophies for me, save all your trophies for me,
Bye-bye Derby, bye-bye,
Why don’t you fuck off Dave Mackay,

Cause we beat you two-nil,
They were scored by Gordon Hill.

Den hördes efter Uniteds 2-0-seger mot Derby i FA-cupsemifinalen 1976. Mackay hade då lagt skorna på hyllan och var manager för Derby. Gordon Hill, kung av alla cockneys, sköt, som sången berättar, båda målen i matchen. Ingen av spelarna som var med då är med nu.

United och Derby möts inte så ofta nu för tiden. Senast var för nästan sju år sedan. Då var det också tal om FA-cupen i Derby och den gången vann United väldigt enkelt. Genom mål av Nani, Gibson och Ronaldo gick United ifrån till 3-0. Addison reducerade men Welbeck fastställde slutresultat till 4-1.

Den säsongen möttes lagen också i ligacupen, då i semifinal. Derby vann med 1-0 i Derby i första matchen men i returen på Old Trafford gick United snabbt ifrån till 3-0. Det blev lite spännande i slutet men United vann till slut med 4-2 och 4-3 totalt.

Övrigt

Manchester United har inte vunnit FA-cupen sedan 2004. Det är förstås alldeles för dåligt. FA-cupen ska vara Manchester Uniteds cup.

She wore, she wore, she wore a scarlet ribbon,
She wore a scarlet ribbon in the merry month of May,
And when, I asked, her why she wore that ribbon,
She said it’s for United and we’re going to Wem-ber-lee.

Wem-ber-lee, Wem-ber-lee,
We’re the famous Man United and we’re going to Wem-ber-lee,
Wem-ber-lee, Wem-ber-lee,
We’re the famous Man United and we’re going to Wem-ber-lee. 

They said that Liverpool would win the treble,
They said they’d win the treble in 1977,
But when I asked them to show me the treble,
They said that they’d lost two-one to United at Wem-ber-lee.

Wem-ber-lee, Wem-ber-lee,
We’re the famous Man United and we’re going to Wem-ber-lee,
Wem-ber-lee, Wem-ber-lee,
We’re the famous Man United and we’re going to Wem-ber-lee.

Match

Derby County
Manchester United

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, omgång 4
Tid: Fredagen den 29 januari 2016, 20.55
Plats:  Pride Park, Derby
Domare: Anthony Taylor
• assisterande: Kirkup, Bryan
• fjärde: Martin
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador: Darmian (skadad, inget datum)
Rojo (axel, mars)
Shaw (benbrott, våren 2016)
Valencia (fot, våren 2016)
Young (ljumske, inget datum)
Tveksamma: Carrick (matchform)
Jones (fot)
Powell (lår)
Schweinsteiger (knä)
Avstängda:
Position: 5:e | 10-7-6 | 28-21 | 37
Borta:5:e | 5-3-4 | 16-16 | 18
Bästa målskytt: Rooney (6)
Disciplin: 38 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O28/12ChelseaHPL0-0
V2/1SwanseaHPL2-1
V9/1Sheffield UHFA1-0
O12/1NewcastleBPL3-3
V17/1LiverpoolBPL1-0
F23/1SouthamptonHPL0-1

Derby County

Skador: Forsyth (knä)
Hughes (knä)
Lowe (hamstring)
Tveksamma:
Avstängda:
Position: 5:e | 13-10-5 | 39-25 | 49
Hemma:7:e | 7-5-2 | 24-12 | 26
Bästa målskytt: Martin (9)
Disciplin: 43 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O29/12LeedsBCHA2-2
F2/1MiddlesbroughBCHA0-2
V9/1HartlepoolBFA2-1
O12/1ReadingHCHA1-1
F16/1BirminghamHCHA0-3
F25/1BurnleyBCHA1-4

United mot Derby

Totalt: 10344-29-30183-153
FA-cupen: 96-1-221-14
Borta: 5316-18-1985-104
SENASTE MÖTENA
V2008-03-15BPL1-0
F2009-01-07BLC0-1
V2009-01-20HLC4-2
V2009-02-15BFA4-1
SENASTE BORTAMATCHER
O2002-03-03BPL2-2
V2008-03-15BPL1-0
F2009-01-07BLC0-1
V2009-02-15BFA4-1

Domare: Anthony Taylor

M
PL 2015/16:1973025
PL 2014/15:29113327
PL totalt:12542791328
Snitt (2014-16):3,880,060,080,25
Alla domare 2014/15:3,480,090,090,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).