Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Liverpool – Manchester United 2-0: Klar hemmaseger

Embed from Getty Images
Uppladdningen inför Europa League fick en ett par extra kryddor i och med lottningen mot Liverpool i åttondelsfinalen. Dubbelmötet inleddes med match på Anfield där hemmalaget Liverpool körde över Manchester United och hade det inte varit för David De Gea hade siffrorna blivit betydligt större. Nu krävs det höjning, och det med flera nivåer, till returmatchen nästa torsdag.

Liverpool kopplade ganska omgående greppet om första halvlek med ett kraftigt bollinnehav. Fast om vi backar bandet till matchens första minuter så var det ändå bortalaget som inledde hetast. Memphis Depay kom tidigt loss ute till vänster och hittade in med ett inspel som dessvärre inte ledde till några farligheter. Guillermo Varela var en annan som forcerade fram längs högerkanten och fick tidigt övertaget på Alberto Moreno, denne Moreno som av någon outgrundlig anledning klarade sig från ett gult kort under de första 45 minuterna trots att domaren viftade friskt med det gula. Emre Can var en annan som klarade sig undan när han slängde sig och stoppade en kontring med handen.

Embed from Getty Images
Ja domaren var som sagt tidigt uppe och viftade med kortet. Redan efter någon minuts spel fick Jordan Henderson en varning när han gick in med sulan mot Marouane Fellaini. Liverpool fick sakteliga igång sitt spel och United blev allt mer tillbakapressade. Flera av Uniteds spelare tappade positioner och slarvade. Det bidrog till att Nathaniel Clyne kunde springa ifrån en lat försvarsspelare, i form av Memhpis Depay. När Memphis uppfattade att Clyne var på väg att få bollen reagerade han och drog Liverpool-spelaren lite i armen och Clyne föll som en fura på straffområdslinjen. Domaren i centrum återigen när han pekade på straffpunkten, dock via assistans av linjedomaren. Daniel Sturridge förvaltade straffen och gav hemmalaget ledningen, trots att David De Gea chansade rätt och var på bollen med sin högerhand.

Liverpool fortsatte ösa på framåt och Phillipe Coutinho fick igång sitt spel efter straffmålet. Tidigare hade brassen blivit bortmarkerad av Varela, men nu spelade han mer centralt för att slippa uruguayanen. Just Coutinho erbjöds en gratischans till att stöta in 2-0 i ett vidöppet mål efter ett misslyckat skott av Sturridge. Coutinho valde att använda sig av höger yttersida istället för sin vänsterfot och De Gea hann tillbaks till mållinjen och stod för en strålande räddning.

Hemmafansen räknade nog in ytterligare ett mål innan de insåg att det inte är vem som helst som står i bortalaget. De Gea gjorde nämligen ytterligare två klassräddningar. I en av situationerna räddade han ett friläge från Sturridge och i det andra läget en inläggsstyrning från Adam Lallana. Det kändes som en tidsfråga innan Liverpool skulle göra sitt andra mål, men vi kan tacka spanjoren till att så inte var fallet innan halvtid. United ryckte upp sig mot slutet och började oroa lite smått. Juan Mata låg givetvis bakom mycket när han väl kom upp i banan. Marcos Rojo och Memphis Depay måste bara inse att de inte kan skjuta från distans. Memphis har en gång i tiden kunnat, men numer är han närmre inkast än mål med sina långskott.

Till andra halvlek valde allas vår vän, Louis Van Gaal, att byta ut ynglingen Marcus Rashford och istället satsa ”offensivt” genom att övergå till ett 5-3-2-system med Michael Carrick som ersättare. Spelet blev lite annorlunda där United nu istället tog över bollinnehavet och hade till en början en del farliga anfall, dock utan den där extra kvaliteten när det närmade sig avslut. Defensivt var United fortfarande ihålliga och stundtals kraftigt bolltittande i sina positioner. Det var fortsatt hemmalaget som skapade de överlägset vassaste målchanserna. Bland annat hade Coutinho ett riktigt vasst avslut som De Gea fick tippa över ribban.

Embed from Getty Images
Det andra målet kom slutligen för hemmalaget. I detta skedet av matchen var det klart rättvist, då United på nytt stått för en undermålig insats. Denna gång var det Michael Carrick som skänkte bort bollen till Liverpool, och blev sedan tunnlad av Lallana, och det utnyttjade slutligen Roberto Firmino. Denna gång kunde inte ens De Gea rädda oss. Personligen anser jag att Michael Carrick numer är en stor riskfaktor på planen. Misstagen radas upp allt mer, och framförallt i grövre och grövre form. Hade det varit för ett år sedan hade Carrick löst den situationen utan några konstigheter, det gör han inte längre.

United försökte lite smått ge sig framåt och Van Gaal slängde in Ander Herrera och Bastian Schweinsteiger. Det hjälpte inte ett dyft. Det enda som skapades var när Marouane Fellaini för en gång skull letade sig in i straffområdet och pricksköts av Schweinsteiger. Bollen letade sig strax utanför Simon Mignolets högra stolpe. Det var alltså enda chansen United skapade och Mignolet behövde inte ens slänga sig.

Embed from Getty Images
Börjar bli less på dessa urusla insatser. Det finns inte ens några tendenser till chanser och defensivt är det stundtals hönsgård där misstagen radas upp gång på gång. Hade David De Gea befunnit sig i Madrid denna säsong vet jag inte hur det hade slutat. I denna match hade det i alla fall slutat med minst fem-sex mål från Liverpool. Van Gaal fortsätter kritiseras och ifrågasättas och det är inte mer än rätt. Det är helt obegripligt hur han lyckas få laget att dippa så kopiöst trots att de för en vecka sedan hade en strålande form och spelade en offensiv fotboll med attacker från alla håll. Kan inte begripa mig på karln. Slås United ut ur Europa League på torsdag måste Ed Woodward ta beslutet han borde tagit för längesen, för laget blir inte bättre med holländaren vid styret. Woodward bör förresten fundera över sin framtid med, liksom många av spelarna.

Matchfakta

Liverpool2
Manchester United0

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa Leagueåttondelsfinal 1:2
Tid: Torsdagen den 10 mars 2016, 21.05
Plats: Anfield, Liverpool
Publik: 43 228
Domare: Carlos Velasco Carballo [Spanien]
• assisterande: Alonso, Yuste
• målområde: Gil Manzano, Del Cerro
• fjärde: Nevado Rodriguez

Matchhändelser

2Jordan Henderson
19Memphis Depay
20Daniel Sturridge (straff)1-0
43Dejan Lovren
45Marcus Rashford
49Philippe Couthinho
60Marouane Fellaini
73Roberto Firmino2-0

Manchester United

De Gea
Varela, Smalling, Blind, Rojo
Schneiderlin, Fellaini
Rashford, Mata, Memphis
Martial
Carrick för Rashford (46)
Herrera för Mata (79)
Schweinsteiger för Schneiderlin (79)
Avbytare: Romero, Darmian, Weir, Riley
Manager: Louis van Gaal

Liverpool

Mignolet
Clyne, Lovren, Sakho, Moreno
Lallana, Henderson, Can, Coutinho
Firmino
Sturridge
Allen för Sturridge (64)
Origi för Firmino (84)
Avbytare: Ward, Toure, Benteke, Smith, Ojo
Manager: Jurgen Klopp