Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tottenham – United 3-0: Defensiva misstag gav första förlusten på White Hart Lane på 15 år.

Embed from Getty Images
United förlorade med hela 3-0 mot ligatvåan Tottenham Hotspur på söndagskvällen. Efter en lovande start så fallerade spelet, och i synnerhet försvarsspelet, vilket bäddade för flera möjligheter för hemmalaget. Dessa förvaltades dock inte förrän klockan passerat 70 minuter. Då blev det dock rejäl islossning och inom sex minuter var ställningen 3-0 och matchen körd. Lägen för både 4, 5 och 6-0 fanns, men tack vare De Gea och en stor portion stannade det där.

Unitedspelarna fick en allt annat än optimal uppladdning inför matchen. Spelarbussen satt fast i Londontrafiken och matchstarten fick skjutas upp med en halvtimme. När det väl var dags för Mike Dean att blåsa i pipan så märktes en förändring i startuppställning jämfört med den elva som ställde upp mot Everton förra helgen. Det var 18-årige Fosu-Mensah som fick förtroendet som högerback i Darmians ställe.

Lagen känner på varandra lite i inledningen men United kopplar snart ett litet grepp om spelet. Spurs låter United ha mest boll och koncentrerar sig inledningsvis på att ligga rätt och sporadiskt ägna sig åt hårt presspel på bollhållaren. Man kan ställa om snabbt vid några tillfällen, men utan att skapa något.

Martial presenterar sig tidigt när han får bollen sedan Schneiderlin stulit en boll vid mittplan. Han bryter fram med fart och viker in från sin vänsterkant med Vertonghen, tillbaka efter tre månaders skadefrånvaro, är med på noterna och bryter Martials försök till avslut.

En annan spelare som tidigt visar att han är att räkna med är Fosu-Mensah. Han tar för sig, visar snabbhet kombinerat med fin teknik. Efter tio spelade minuter skapar han genom detta en hörna alldeles på egen hand. Tiotalet minuter sker det igen och Spurs har uppenbara problem när den 18-årige holländaren letar sig fram på högerkanten. Tottenham svarar med ett skott signerat Eriksen. De Gea har full koll, men ser inte ut att vara helt nöjd med att hans försvar släppte fram dansken in i banan.

Embed from Getty Images

Efter 20-25 minuters spel så börjar Spurs komma framåt i lite större utsträckning. När man väl gör det har man inte särskilt svårt att spela sig in i straffområdet, vilket inte har varit fallet för United. Man skapar också snart två jättelägen på kort tid. United får inte bort bollen och Mata agerar särskilt håglöst flera gånger om. Bollen dimper till slut ned i straffområdet framför en hemmaspelare. De Gea är ute och täcker och en Unitedspelare (Fosu-Mensah eller Rashford, troligen den förstnämnde) kan sedan rensa via en glidtackling. Bollen blir dock kvar strax utanför straffområdet och ett inlägg frispelar Lamela som nickar utanför från ca två meters avstånd.

United får lite arbetsro under minuterna som följer men lyckas inte skapa något framåt. Mot slutet av halvleken så är Dier nära att skarva in en boll i en position liknande den som Lamela var i. Det av en Unitedspelare skarvade frisparksinlägget rullar istället förbi Dier och målet och ut över sidlinjen.

När den andra halvleken ska kicka igång så zoomar kameran in Ashley Young när denne precis klivit in på planen. Young ska ersätta Rashford, som knappt har synts till i första. Den naturliga tanken blir givetvis att Martial kommer att ta klivet in, men icke. Van Gaal har av något outgrundlig anledning valt att spela Young i mitten och håller alltså kvar Martial, Uniteds enda naturliga anfallare ute på planen, till vänster. Ett helt oförklarligt drag av holländaren som aldrig slutar att förvåna.

De Gea får visa prov på sitt kunnande när Eriksen skjuter utifrån igen och den här gången får bollen på mål. Känslan är fortfarande att matchen är rätt jämn, även om United inte skapar ett jota framåt. Det är dock ganska lugnt även bakåt under långa perioder, men snart ska försvarsspelet börja darra på riktigt.

Det hela börjar med att Uniteds bästa spelare för dagen, Timothy Fosu-Mensah, tvingas kliva av på grund av skada. Darmian kommer in i hans ställe. Innan det defensiva förfallet hinner Martial skjuta Uniteds enda skott på mål den här kvällen. Detta efter att ha dribblat förbi inte färre än tre Spursspelare. Om avslutet hade varit hälften så bra som prestationen som föregick det så hade United tagit ledningen här.

Embed from Getty Images

Så blir det inte och istället bjuder Blind och Smalling på en högst klantig krock när de ska försöka nicka bort samma boll. Efter den uppvisningen i samarbete och kommunikation kan Tottenham få loss bollen i en tilltrasslad situation och sedan gör man processen kort. United försvaret hinner inte ställa om och Alli är sopren framför mål och gör inget misstag när inlägget når hans fötter.

Fyra minuter senare gör Allerweireld 2-0 med en nick i samband med en frispark. Rojo torde lastas för målet då han agerar på tok för mjäkigt i luftduellen. 3-0 kommer i anfallet efter när Lamela enkelt kan styra in ett hårt slaget inlägg. Den här gången är det Blind som tappat markeringen. United är helt under isen och spelarna ser bara ut att vilja åka hem.

Embed from Getty Images

Resten av matchen blir också därefter. Tottenham spelar med självförtroende och United ska vara mycket glada att 3-0 blev slutresultatet. Visst hade matchen kunnat sluta annorlunda om United gjort 0-1 genom Martial, men på det stora hela så skapade United knappt någonting samtidigt som Spurs skapade flertalet chanser, både innan och efter islossningen mellan minut 70 och 76. Van Gaal kan sitta och säga att det var en jämn match om han vill, men han lurar knappast någon. Godkända i United var De Gea, Martial och utropstecknet Fosu-Mensah, övriga spelare höll helt enkelt inte måttet ikväll.

Matchfakta

Tottenham Hotspur 3
Manchester United 0

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 33
Tid: Söndagen den 10 april 2016, 17.30
Plats: White Hart Lane, London
Publik: 35 761
Domare: Mike Dean
• assisterande: Burt, Smart
• fjärde: Moss

Matchhändelser

70Dele Alli1-0
72Danny Rose
73Matteo Darmian
74Toby Alderweireld2-0
76Erik Lamela3-0
83Kyle Walker
83Memphis Depay
84Ashley Young
90+1Dele Alli

Manchester United

De Gea
Fosu-Mensah, Smalling, Blind, Rojo
Schneiderlin, Carrick
Mata, Lingard, Martial
Rashford

Young för Rashford (46)
Darmian för Fosu-Mensah (68)
Memphis för Mata (76)

Avbytare: Romero, Herrera, Valencia, Fellaini
Manager: Louis van Gaal

Tottenham Hotspur

Lloris
Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose
Dier, Dembele
Lamela, Alli, Eriksen
Kane

Chadli för Lamela (87)
Son för Kane (89)
Mason för Alli (90+2)

Avbytare: Vorm, Trippier, Wimmer, Carroll
Manager: Mauricio Pochettino