Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Wayne Rooney testimonial

Kommer du ihåg vad du gjorde den 31 augusti 2004? För Wayne Rooney är det förmodligen en dag som han aldrig glömmer. Det var dagen då han förde pennan till pappret och skrev på kontraktet som gjorde honom till den dyraste värvningen någonsin för en spelare under 20 år. Allt sedan den dagen är en saga, både för oss Unitedsupportrar och för Wayne själv. Sagan har haft sina toppar och dalar men så går den dramaturgiska kurvan i en bra historia.

Tillsammans med Manchester United har Rooney vunnit Premier League fem gånger, Champions League en gång, FA cupen en gång, engelska supercupen fyra gånger och så vidare. På onsdag fylls Old Trafford i en hyllning till kaptenen som vuxit till att bli en av legendarerna inom engelsk fotboll. På onsdag kommer läktarna att sjunga hans namn och de kommer att fortsätta sjunga även efter att hans karriär är slut.

”The biggest England talent I´ve seen”

Wayne Rooney föddes den 24 oktober 1985 i den fattiga delen av ett fattigt Liverpool. Han föddes in i ett supporterskap hängivet Liverpoolklubben Everton och endast sex månader gammal var han på sin första match på Goodison Park.

Vid sju års ålder visade han talang för sitt eget fotbollsspelande i den lokala puben Western Approaches knattelag. Nio år senare tog Waynes professionella fotbollskarriär vid då han kritade på sitt första kontrakt för The Toffees (Everton). Värvningen var historisk i sitt slag då den innebar den yngsta värvningen någonsin till en Premier Leagueklubb. Trotts sin ringa ålder var Rooney inte sen med att visa målform. I sin första match i den blå tröjan, i ligacupen mot Wrexham, blev han den yngste målgöraren i klubbens historia.

Embed from Getty Images

Han kom att spela under två säsonger i klubben och hans popularitet växte i varje match. Totalt kom han att göra 17 mål för Everton under dessa två säsonger och 2003 debuterade han i landslaget, då som den yngste landslagsspelaren någonsin i England.

”There were plenty of eyebrows raised”

Ja, det var många ögonbryn som höjdes den där sommaren 2004 när Evertons guldgosse, vars engelska fått inhemska journalister att tro att han var från Holland, bestämde sig för att lämna klubben. För 25,6 miljoner pund hade Sir Alex fått ynglingen att lämna sin moderklubb. Övergången kom att markera slutet på sagan i Everton men kom även att bli början på en ny.

Den 28 september gjorde Wayne Rooney premiär för United i Champions League. Då bar han tröjnummer åtta på ryggen och han visade tidigt i matchen vem som skulle komma att stå i rampljuset under många år framöver. Redan inom den första halvtimmen hade engelsmannen gjort två mål och det skulle komma att bli ett tredje innan matchen var över.

Embed from Getty Images

Totalt gjorde Wayne 11 mål den där säsongen och fler skulle det komma att bli. Säsongen 2010-2011 blev han historisk när han som tredje Manchester Unitedspelaren, tillsammans med Ryan Giggs och Paul Scholes, gjorde sitt 100 mål för klubben. Tre säsonger senare hade han dubblat sin målskörd och ytterligare två säsonger senare var han näst meste målgörare i klubbens historia. Nu är det endast Sir Bobby som står emellan Wayne Rooney och himmelen.

”So I asked, who is he?”

När succémannen nu firar sitt jubileum imorgon onsdag är det i ett möte mot sin gamla klubb. Han kommer, tillsammans med sina tre söner, att leda de rödklädda in på plan och det kommer att bli en hyllning till en av klubbens största.

Embed from Getty Images

Han har under sina år i klubben vuxit till att bli en ledare på plan med ett högt förtroendekapital hos både spelare och fans, trotts sina snedsteg genom åren. Att han 2014, efter att Nemanja Vidić valt att lämna, tog över kaptensbindeln kändes självklart för de flesta av oss och att han nu under kommande säsong fortsätter att leda laget gläder även det de flesta av oss. Han har under de senaste säsongerna varit starkt ifrågasatt från flera håll men kanske vi nu kan se en vändning. Han är en man med rutin i ett annars relativt ungt lag. Han blir den gamle och vise på planen som, tillsammans med José Mourhino vid rodret, ska komma att leda laget till nya höjder. Kanske kan säsongen 2016-2017 bli en säsong som Wayne Rooney aldrig glömmer, kanske det kan bli en säsong som vi aldrig glömmer.

”He goes by the name of Wayne Rooney, Wayne Rooney, Wayne Rooney […]”