Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Genomgång av Manchester United U21 säsongen 2015/16

Det blev som det brukar bli. När man ska sammanfatta U21:s säsong står United oftast som mästare, så även denna gång. Den femte gången på de sju senaste säsongerna, eller fjärde gången de senaste fem säsongerna om man så vill.

United var det klart bästa laget från start till mål och det var egentligen bara Sunderland som hade en liten möjlighet att hota United om titeln. Men det var egentligen aldrig något snack om saken, och United hade kontroll från start till mål. Med ett ramstarkt försvarsspel som låg grunden till titeln och med massvis av sena avgöranden, United-style, kunde man också avgöra hela serien med ett stopptidsmål borta mot Tottenham. Här nedan följer lite tankar om spelarnas säsonger men också om framtiden. Alla spelare blir inte kommenterade, och det beror på att de antingen blivit kommenterade i andra artiklar, att de spelat för lite eller att spelarna helt enkelt redan lämnat klubben.

United U21 2015/16

Matcher: 27
Vunna: 19
Oavgjorda: 4
Förlorade: 4


U21 Premier League: Mästare!
Manchester Senior Cup: Klara för final.
Lancashire Senior Cup: Utslagna i semifinal 2015, utslagna i semifinal 2016.

Målvakter

Fyra målvakter har använts den här säsongen. Det kan dock hävdas att endast Sam Johnstone och Joel Castro Pereira var involverade på riktigt då Sergio Romero och Dean Henderson gjorde för få matcher. Det är ändock två väldigt starka och säkra kort på den här nivån, och två målvakter som verkligen delat på sysslan då båda varit utlånade i perioder, med goda framgångar dessutom. Det intressanta är vad som händer med Sam Johnstone nu, 23 år och det är många klubbar som är ute efter honom. Så länge De Gea är kvar i United är det omöjligt för Sam att slå sig in och han har ännu inte spelat någon tävlingsmatch för Uniteds a-lag.

Joel Pereira, den 19-årige portugisen, ska iväg och spela OS med Portugal. Pereira har länge imponerat i United u-lag och var högt uppskattad i Rochdale under sin låneperiod där. Pereira har återigen gjort en mycket bra säsong och fick kröna det med att a-lagsdebutera mot Wigan i sommarens förstas träningsmatch med några minuter kvar av matchen.

Försvarare

Defensivt stod sig laget bra, en av anledningarna till var helt klart mittbacken Ro-Shaun Williams. Han spelade faktiskt 19 matcher för U18 och 19 matcher för U21. Men Williams hör hemma i U21 och jag väljer att bedöma honom här. Fantastiskt mogen för sin ålder, snabb och fysisk. Williams är en av Uniteds mest spännande spelare för tillfället och han är nog inte långt borta från att slå sig in helt i a-truppen. Williams har inte ens hunnit fylla 18 år ännu.

En av många i laget med a-lagserfarenhet är Joe Riley som debuterade i a-laget under säsongen 15/16 och gjorde det bra. Riley är i grunden en yttermittfältare men det är främst som vänsterback han spelat i U21. Riley är kvick och med en, tack vare sin erfarenhet som ytter, stark offensiv i sitt spel. Riley har tidigare mest varit en truppspelare men fick verkligen sitt genombrott ifjol och var en av de spelare som spelade mest i U21. Verkar dock inte vara aktuell för a-laget i någon större utsträckning den här säsongen. Utlåning hägrar?

En som är i samma situation som Riley är Donald Love. Skotten kom upp som giftig ytterback men spelade mer och mer mittback i ungdomslagen. När han, lite oväntat, fick chansen i a-laget var det återigen som ytterback och det är där hans framtid ligger. Men det är fortsatt mycket mittbacksspel för Love i U21, något han gör på ett godkänt sätt där men utan att riktigt sätta något avtryck. Han gjorde 18 matcher för U21 under fjolåret, men hade gjort fler om han inte var involverad med a-laget under slutet av säsongen. Men Love, som senare i år fyller 22 år, kom inte med i truppen till försäsongsturnén nu och hans tid i United börjar komma mot sitt slut.

Guillermo Varela gjorde 18 matcher för U21 den gångna säsongen och var som alltid bra. Varela håller god klass i U21 förstås men mest noterbart var att det blev elva matcher i a-laget för Varela som skötte sig bra men hamnade till slut i Van Gaals frysbox efter Europa League-mötet med Liverpool där han blev ersatt i paus. Annars var det förmodligen Varelas mest lyckosamma säsong i karriären, och han krönte det dessutom med att avgöra U21-ligan med sitt matchavgörande mål borta mot Tottenham i slutet av säsongen.

Ny i U21-laget inför den här säsongen var holländaren Timothy Fosu-Mensah som tämligen enkelt slog sig in i laget, och efter endast några matcher var det tydligt för alla att den här spelaren måste upp i a-laget. Mittback, ytterback eller innermittfältare spelade inte så stor roll – Fosu-Mensah var oftast en av de klart mest lysande stjärnor på planen i alla fall. Majestätisk och naturlig i sitt spel. Det är helt självklart att Fosu-Mensah är en Unitedspelare trots att han fortfarande bara är 18 år. Det enda frågetecknet är egentligen vilken position han kommer befästa i framtiden. Jag säger mittback.

För Cameron Borthwick-Jackson blev det elva matcher innan a-laget kallade. CBJ var oerhört stabil som vänsterback men en a-lagsplats var ändå inget man riktigt trodde på just då. Men CBJ är oerhört cool under press och kunde behålla sin kyla trots sin oerfarenhet på a-lagsnivå. Att han dessutom har de bästa inläggen United skådat sedan Beckhams dagar talar förstås till hans fördel.

Regan Poole kom under sommaren från Port Vale och fick alternera mellan att spela innermittfältare och mittback. Poole kom upp som innermittfältare när han var ung men slog igenom stort som mittback i Port Vale. Poole, i det lilla intryck han hann göra, var säker och visade sin potential. Fick dessutom göra debut i a-laget. Men det är inget snack om att säsongen 16/17 blir det riktiga testet för Poole som måste dominera i U21 nu.

Sadiq El Fitouri fick sina matcher. Är egentligen endast i klubben för att kunna fylla in när det är mycket folk borta. Fyller sin roll, men har givetvis ingen framtid i Manchester United.

Mittfältare och anfallare

Den med allra flest matcher för U21 och förmodligen den allra jämnaste spelaren föregående säsong var James Weir, som var en av de största nycklarna i länkspelet mellan defensiv och offensiv. Mittfältaren var allt som oftast inblandad när United kom igenom och han stod för totalt sex mål. Inte alltid den mest spektakulära spelaren, men definitivt en av de allra viktigaste för det här laget. Weir fick också a-lagsdebutera, om än bara med ett kort inhopp.

Devonte Redmond har fortsatt på den inslagna vägen som en väldigt stabil pjäs på det centrala mittfältet. Allround med ett säkert passningsspel och duktig i positionsspelet. Startade de flesta matcher men sticker inte ut på något sätt i laget. Den Manchesterfödde Redmond får svårt att utvecklas till någon Unitedspelare men lär ha en viktig roll att fylla i U21 den kommande säsongen likt han haft tidigare.

Josh Harrop är en spännande och sevärd spelare. Men faktum är att noll mål gjordes från hans sida under fjolårssäsongen. Det är förstås alldeles för dåligt för en offensiv spelare som förväntas vara kreativ, vilket han förvisso var men poängproduktionen måste vara högre än så. Harrop är annars teknisk, kvick och påhittig. Han har inlett försäsongen men bra men känslan är att det är sista chansen för Harrop.

Andreas Pereira gjorde en mycket poängstark säsong. Bland annat slog han till med åtta mål på endast tolv starter som mittfältare. Han kom in i a-laget och gjorde mål där också. Pereira är dock en poängstark spelare och är stark på fasta situationer. Men börjar kanske bli lite för bra för U21-fotboll. Ett lån känns som ett bra alternativ för Pereira till den kommande säsongen.

Matt Willock får också ses som en av stöttepelarna i laget. Viktig och stabil på innermittfältet likt Devonte Redmond. Alltid spelbar och skicklig med boll. Men får, likt med Redmond, samma känsla där. Duktig på den här nivån, men känns inte som att han har någon extra växel att sätta i för att nå Unitedklass.

När väl Will Keane spelade var han utmärkt under säsongen. Endast åtta matcher dock, men på dessa matcher gjorde han tio mål. Keane har länge växlat mellan mindre lyckade lån och U21-spel och har redan visat att han är alldeles för bra för U21. Mer oroväckande är hans skadeproblematik och att han allt som oftast inte lyckats övertyga fullt ut i sina låneklubbar. Tiden börjar rinna iväg för 23-åringen och jag tror han försvinner från klubben under sommaren.

Sammanfattning

Den femte titeln de senaste sju säsongerna kan man inte snacka bort. Warren Joyce gör et kanonjobb med Uniteds U21-lag och får ofta ihop ett skickligt lag med kort varsel. Det ska dock sägas att han har till stor hjälp av många erfarna spelare. Till exempel, bara under förra säsongen, har spelare som Wayne Rooney, Ashley Young, Phil Jones, Antonio Valencia och Memphis Depay spelat. Men stommen i det här laget har ändå hållit hög klass med spelare som Williams, A.Pereira, Varela med fler. Hur Mourinho kommer använda det här laget återstår att se, men sannolikt kommer inte lika många a-lagsspelare vara involverade vilket gör att laget förmodligen kommer försämras lite. Men så länge Warren Joyce styr kommer United att vara bra.

Spelarstatistik U21

Spelare MS IN GM
James Weir 21 0 6
Joe Riley 18 2 0
Ro-Shaun Williams 18 1 0
Donald Love 17 0 1
Guillermo Varela 16 0 2
Devonte Redmond 15 6 2
Josh Harrop 14 2 0
Joel Castro Pereira 14 0 0
Matthew Willock 13 3 2
Timothy Fosu-Mensah 13 1 1
Andreas Pereira 12 1 8
Cameron Borthwick-Jackson 11 0 0
Axel Tuanzebe 10 1 0
Paddy McNair 10 0 1
Sadiq El Fitouri 9 6 0
Will Keane 8 0 10
Adnan Januzaj 8 0 4
Sam Johnstone 8 0 0
Regan Poole 7 2 3
Joe Rothwell 6 3 1
Sean Goss 6 0 1
Ashley Fletcher 5 2 3
Phil Jones 5 0 0
Scott McTominay 4 5 1
Demetri Mitchell 3 4 0
Nick Powell 3 0 3
Sergio Romero 3 0 0
Marcus Rashford 2 7 1
Dean Henderson 2 0 0
Tyrell Warren 1 4 0
Tyler Reid 1 2 1
James Wilson 1 0 1
Marouane Fellaini 1 0 1
Jesse Lingard 1 0 1
Liam Grimshaw 1 0 0
Memphis Depay 1 0 0
Ben Pearson 1 0 0
Wayne Rooney 1 0 0
Antonio Valencia 1 0 0
Ashley Young 1 0 0
Josh Doughty 1 0 0
Oliver Rathbone 1 0 0
Charlie Scott 1 0 0
Callum Whelan 1 0 0
Reece James 1 0 0
Tosin Kehinde 0 3 0
Zachary Dearnley 0 1 0
Callum Gribbin 0 1 0
självmål n/a n/a 2

# GM: gjorda mål, IN: inhopp, MS: matcher från start.


Statistik från U21 Premier League, Manchester Senior Cup och Lancashire Senior Cup.


Fullständig spelarstatistik »
Resultat och lagstatistik »