Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter United – Everton 0-0

Embed from Getty Images

Det blev mållöst när Manchester United och Everton möttes i Wayne Rooneys testimonial på onsdagskvällen. Matchen var väldigt träningsmatchig, bortsett från ett par incidenter som involverade Ashley Young, och spelarna var mer intresserade av att undvika skador än att visa sin manager att de ska en plats i startelvan.

Inga tydliga besked fick vi av onsdagens träningsmatch. De frågetecken som fanns inför matchen består. Tydligt är att José Mourinho har mycket att arbeta med, både offensivt och defensivt.

Wayne Rooneys dag

Så fick Wayne Rooney sin testimonial. Efter tolv år och inte efter tio, som annars är brukligt. Det var han såklart förtjänt av, även om jag personligen tycker att klubbarna ska hitta andra sätt att hylla sina trotjänare på.

Jag är ju inte den som sjunger om Rooney i duschen (fortfarande den om Best), det har nog ingen undgått. Men min känsla är att han inte har den status han förtjänar, framför allt upplever jag att svenska supportrar är väldigt kritiska mot Rooney.

Hans meritlista talar för sig själv. Sker inget oförutsett är han efter den här säsongen den som har gjort flest mål och sjätte flest matcher för United (stannar han även över säsongen 2017/18 är det realistiskt att han också passerar Gary Neville). Rooney har också vunnit en drös medaljer och under hans tid i klubben har han varit en av de ledande spelarna när United har vunnit. Kanske inte den allra bästa, hans bästa säsonger (2010 och 2012) var när United inte vann, men alltid en av de bästa.

Nu var det emellertid länge sedan han presterade på toppen av sin förmåga. Pengarna i sig bryr jag mig inte värst mycket om men sett till Rooneys lönekuvert ska han vara en av världens absolut bästa spelare. Det är han inte längre och det har han egentligen inte varit sedan 2012. Men det är en liten del av en väldigt stor karriär.

Hans agerande hösten 2010 var vidrigt men det är ett misstag på tolv år. Jag var duktigt förbannad på honom även 2013 men med några års distans och en mer nyanserad bild av vad som verkligen skedde är min uppfattning att det mer var en fråga om hans status i laget. Då var inte Rooney ordinarie i Fergusons United och det är inte orimligt att han då vill byta klubb ifall saker inte ser ut att ändras.

Det var gulligt att se Wayne Rooney tillsammans med Kai Rooney på bänken.

Otryggt försvar

Bailly och Shaw har startat fyra träningsmatcher av fyra, Blind har startat som mittback tre gånger och en gång som mittfältare och Valencia har startat som högerback tre gånger. Om Mourinho har tankar på någon annan backlinje än Valencia, Bailly, Blind och Shaw i premiären har han matchat laget väldigt konstigt. (Givet att det inte plötsligt dyker upp ett nyförvärv.) På sikt ska Smalling förstås in där men han är skadad nu och dessutom avstängd mot Bournemouth.

United höll nollan mot Everton, så det kunde förstås ha varit mycket värre. Men de få gånger Everton hotade kom de väldigt lätt till målchanser. Framför allt kom Blind snett ett par gånger.

Blind har dock ingen stor anledning att känna sig oroad. Jones och Rojo är alternativen och de gör ingenting för att imponera på den nya managern.

Det positiva i backlinjen är ytterbackarna. Både Valencia och Shaw sköter sig. Valencia briljerade mot Galatasaray och igår var det Shaw som visade framfötterna, med ett par riktigt fina aktioner. Fortfarande vill jag inte tvärsäkert ropa att Shaw är tillbaka men alla tecken är positiva.

Tecknen är mindre positiva för Matteo Darmian. Två träningsmatcher, inhopp mitt i andra halvlek i båda. Det är uppenbart att Mourinho inte tänkt satsa på Darmian.

Mkhitaryan måste höja sig

I den första träningsmatchen mot Wigan briljerade Henrikh Mkhitaryan. Sedan har han inte briljerat alls. Det har varit några nästan öppnande passningar och han petade in bollen i mål mot Dortmund men bortsett från det har han knappt rört bollen i matcherna mot Dortmund, Galatasaray och Everton.

Igår fick Mkhitaryan nöja sig med ett inhopp. Jag räknar med att han är tillbaka i startelvan när säsongen börjar men ifall han inte omedelbart höjer sig kan det nog bli en del bänknötande inledningsvis.

Embed from Getty Images

Just nu tycks det vara Rashford, Lingard och Young, i den ordningen, som konkurrerar med kvartetten Mkhitaryan, Rooney, Martial och Zlatan. Mata och Memphis har fått nöja sig med korta inhopp i de två senaste träningsmatcherna och det är naturligt att tolka det som ett tecken på att de är långt ifrån startelvan. Mata har förvisso gjort ett par assists och ett mål, vilket gör honom till en av de mest produktiva spelarna, men bortsett från det har han gjort väldigt lite. Memphis har uträttat ännu mindre under träningsmatcherna.

Diplomaten Schweinsteiger

Bastian Schweinsteiger har en medaljsamling som får Wayne Rooneys att skämmas. Den tyska mittfältaren får för tillfället – enligt samstämmiga rapporter – inte ens träna med Uniteds a-lag. Det är onekligen en anmärkningsvärd situation. Vad Schweinsteiger tycker om det hela skulle vara intressant att veta, utåt sett kör han i alla fall den diplomatiska stilen.

Jag har ingen bestämd uppfattning om det hela. Det är svårt att ha en bestämd uppfattning när allt bara baseras på spekulation.

Men ju mer jag tänker på det desto mer får jag intrycket att Schweinsteiger förra säsongen var mycket mer intresserad av det tyska landslaget än av Manchester United.

Everton imponerade inte

Everton stod för motståndet igår. De kommer från en usel säsong och har inte gjort några relevanta värvningar. Nya managern Koeman kommer från ett gott utfört arbete i Southampton men jag tycker att hans karriärval är märkligt. Visst, Southampton tappar sina bästa spelare men de är en välskött förening som har hanterat spelarförlusterna ypperligt. Everton känns inte alls lika välmående.

Lukaku och Stones omgärdas av flyttrykten. Det var en plats på undre halvan förra säsongen. Nyförvärv det ryktas om är knappast något som supportrarna går igång på. Jag ser det som fullt möjligt att Southampton slutar före Everton igen. Vad har då Koeman tjänat på klubbytet?

Res med oss till Manchester!