Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Paul Pogba

Efter fyra år i Juventus är Paul Pogba hemma igen. Den franska mittfältaren, fostrad i Manchester United, blev José Mourinhos fjärde nyförvärv och fotbollens dyraste spelare när han lämnade Juventus för Manchester United i augusti 2016. Pogba skrev på ett femårskontrakt med option på ytterligare ett år.

Jag är jätteglad att återvända till United. Det har alltid varit en klubb med en speciell plats i mitt hjärta och jag ser verkligen fram emot att jobba med José Mourinho. Jag har verkligen njutit av min tid i Juventus och har några fantastiska minnen från en fantastisk klubb med spelare som jag räknar som vänner. Men jag känner att det är rätt tid att återvända till Old Trafford. Jag har alltid gillat att spelat inför fansen och kan inte vänta på att få bidra till laget. Det här är den rätta klubben för mig att uppnå allt jag hoppas göra i fotbollen.
Paul Pogba, i samband med att han skrev på för United.


Biografi

Paul Labile Pogba föddes i Parisförorten Lagny-sur-Marne, några mil öster om Paris, den 15 mars 1993. Han växte upp några mil söderut, i Roissy-en-Brie, en annan Parisförort. Det är ingen av Paris finare förorter, men samtidigt långt ifrån den värsta.

Hans föräldrar är från Guinea. Pauls pappa Fassou Antoine Pogba flyttade till Paris i 30-årsåldern och jobbade inom telekommunikation och senare som lärare. Nu är inte kronologin som ni föreställer er, detta var på 1960-talet. Fassou Antoine är nämligen ovanligt gammal, 78 år, för att ha en son som är 23. Som ung hoppades Fassou Antoine på en karriär som fotbollsspelare men han valde att fokusera på sina studier.

Hur som haver måste Fassou Antoine ha återvänt till Guinea, där han träffade Yeo Moriba. I augusti 1990 fick paret barn, tvillingarna Florentin och Mathias. Åtta månader senare emigrerade de till Frankrike. Så kom det sig att Paul Pogba föddes i Europa.

Föräldrarna skildes när Paul var ett par år gammal, men fadern bosatte sig i närheten och de har alltid haft bra kontakt. Det var pappan som fick sina söner att börja spela fotboll och han ville att de skulle lyckas bättre än han själv gjorde inom sporten:

Jag sa alltid till mig själv att pusha mina barn så att de kunde lyckas där jag misslyckades. Jag ville att de tidigt skulle förstå att professionell fotboll inte var ett spel. Det är ett uppehälle.

Pauls bröder, Florentin och Mathias, spenderade i unga  år större delen av sin tid på fotbollsplanen och unge Paul tog efter. Paul var tidigt bättre än sina jämnåriga kamrater och uppmanades att spela med bröderna istället. Ofta kom han hem mörbultad och med blåmärken.

Det var där vi härdades och Paul, som den yngsta, ville vara som oss,” sa Mathias Pogba för nåt år sedan. ”Han var alldeles för bra för spelarna i samma ålder som honom, så vi sa till honom: ’Kom och spela med oss och ditt spel kommer att utvecklas snabbare, du kommer att bli starkare.’ Titta bara på honom nu, det fungerade.

Paul Pogba var sex år gammal när han började spela organiserad fotboll, då för den lokala klubben US Roissy-en-Brie. Han stannade i sju år, innan han lockades till US Torcy (Torcy ligger mellan Lagny-sur-Marne och Roissy-en-Brie). I Torcy var han lagkapten för klubbens U13-lag.

Det blev bara ett år i Torcy. Den professionella klubben Le Havre erbjöd Pogba ett kontrakt. Flyttlasset gick till den franska nordkusten, Le Havre ligger runt 20 mil nordväst om Paris. Ett par år senare skulle färden norrut fortsätta, då över kanalen.

I Le Havre var Pogba lagkapten för ett framgångsrikt ungdomslag. U16-laget slutade tvåa i franska mästerskapet och Pogba etablerade sig i franska U16-landslaget. Flera internationella storklubbar, däribland Arsenal och Juventus, visade intresse.

Manchester United

Den 31 juli 2009 meddelade Pogba att han skulle lämna Le Havre för Manchester United. Den franska klubben tog inte emot beskedet bra. De hävdade att de hade ett avtal, både med Pogba och hans föräldrar, som var giltigt över säsongen 2009/10. Le Havre publicerade ett uttalande på sin hemsida där United och familjen Pogba kritiserades ordentligt. Vidare meddelade klubben sin intention att be Fifa granska övergången.

Manchester United uppskattade inte anklagelserna och hotade att stämma Le Havre. Samtidigt blandade sig US Torcy in och hävdade att Le Havre hade agerat likadant ett par år tidigare. ”Vi kommer inte att använda termen stjäla men Le Havres rekryterare har agerat likadant med klubben i Torcy,” skrev den lilla klubben på sin hemsida. Torcy hävdade att Le Havre hade låtit Pogba signera ett amatörkontrakt utan att Torcy informerats.

I väntan på Fifas besked om övergången fick Pogba inte spela matcher. Beslut kom den 7 oktober 2009, då Fifa sa att Pogba inte var kontraktsbunden till Le Havre. Därmed kunde Pogba formellt komplettera sin övergång till United. Le Havre hade möjligheten att överklaga beslutet men valde att inte göra så. Sommaren 2010 meddelades att United och Le Havre hade nått en överenskommelse om övergången. Detaljerna förblir konfidentiella.

Den 10 oktober 2009 gjorde Paul Pogba sin första match för Manchester United. Det var i juniorlagets bortamatch mot Crewe Alexandra. Pogba startade på mittfältet, men Unitedkarriären inleddes med en 2-1-förlust. Will Keane gjorde Uniteds mål, Jesse Lingard var en av spelarna i startelvan.

Förlusten till trots var Pogba bofast i juniorlagets startelva efter det. Han gjorde sitt första mål i sin femte match, en 5-1-seger mot Bolton.

I december debuterade han i reservlaget, mot Bolton i Manchester Senior Cup. Han gjorde mål redan efter elva minuter men det var oavgjort efter 90 minuter. United förlorade sedan på straffar. Pogba var en av de som missade.

Han fick vänta nästa chans i reservlaget, den kom först i april. Men i slutet på säsongen var han regelbundet med i reservlagstruppen. United blev, som vanligt, reservlagsmästare. I finalen mot Aston Villa kom Pogba in precis före Mame Biram Dioufs sena kvitteringsmål. United vann sedan på straffar, men Pogba fick inte skjuta någon straff den här gången. Några dagar senare var det dags för en ny straffläggning, då juniorerna spelade semifinal mot Arsenal i juniormästerskapet. Pogba satte sin straff men det hjälpte inte, Arsenal vann.

Säsongen 2010/11 höll Pogba primärt till i juniorlaget, med sporadiskt spel i reservlaget. I februari 2011 kallades han för första gången upp till a-laget, inför FA-cupmatchen mot Crawley Town på Old Trafford. Pogba satte sig på bänken, bredvid spelare som Wayne Rooney och Chris Smalling. Chansen till speltid försvann då United gjorde en dålig match, det blev bara en 1-0-seger och de etablerade spelarna fick hoppa in.

Under sin första säsong i United blev Pogba som sagt reservlagsmästare. Han vann en ny titel andra säsongen, då United vann FA Youth Cup. Pogba var en av lagets ledande spelare. I finalen besegrades Sheffield United med totalt 6-3 över två matcher. Sam Johnstone, Jesse Lingard, Will Keane och Tyler Blackett återfanns bland lagkamraterna.

Embed from Getty Images

Pogba startade säsongen 2011/12 i reservlaget. Den 5 augusti 2011 gjorde han också sitt första framträdande i a-laget, i Paul Scholes testimonial. Pogba fick äran att vara den som byttes in för Scholes.

Den riktiga a-lagsdebuten kom en dryg månad senare, på bortaplan mot Leeds i ligacupen. Pogba fick chansen direkt efter paus, istället för Ryan Giggs. Då var matchen i praktiken vunnen, United ledde med 3-0. Det skulle också bli slutresultatet. Vi minns inte matchen för att Paul Pogba debuterade, vi minns den för att Dimitar Berbatov avslutade matchen som mittback. Detta var dagen då Sir Alex Fergusons lottouppställningar nådde sin absoluta kulmen, i startelvan återfanns två ytterbackar (Zeki Fryers och Fabio da Silva), en central mittfältare (Michael Carrick), tre yttermittfältare (Park Ji-Sung, Ryan Giggs och Antonio Valencia) och fyra anfallare (Michael Owen, Federico Macheda, Mame Biram Diouf och Dimitar Berbatov).

Embed from Getty Images

Pogba var nu given i reservlagets startelva och fortsatte som inhoppare i ligacupen (United förlorade mot Crystal Palace i kvartsfinal).

Så kom nyårsafton 2011. Det var skadekris i United och upplagt för att Pogba skulle starta mot Blackburn i Premier League. Ferguson valde emellertid Park och ytterbacken Rafael da Silva som centrala mittfältare. United förlorade mot Blackburn och på bänken satt Pogba och kände att han borde ha spelat.

Det var en väldigt, väldigt svår stund för mig, för jag älskade Manchester och jag var en mancunian,” sa han några år senare. ”Det var matchen mot Blackburn i december 2011 på Old Trafford. Paul Scholes hade slutat, Darren Fletcher var skadad. Det var ingen kvar att spela på mittfältet. […] Och så var Rafael på mittfältet och jag var äcklad. Jag var äcklad och jag kom inte in heller.

En månad senare fick Pogba ändå göra Premier League-debut, som inhoppare i en seger mot Stoke. Men tvivlet fanns där, Pogba kände att chansen till speltid i United var begränsad. Mittfältaren hade ett utgående kontrakt, om än med ett optionsår. United erbjöd ett nytt kontrakt, men han tackade nej (detta behandlas mer i avsnittet koppling till Manchester United).

Våren 2012 var Pogba ofta med i Uniteds matchtrupp. Totalt gjorde han sju inhopp under säsongen och han var oanvänd avbytare elva gånger. Han fortsatte att vara ordinarie i reservlaget, som givetvis blev engelska mästare (Pogba spelade inte i finalen). Han avslutade sejouren i United med en finalseger, då United vann med 2-0 mot Manchester city på City of Manchester Stadium i Manchester Senior Cup.

Juventus

Efter en tids spekulation skrev Paul Pogba på för Juventus den 3 augusti 2012. Han lämnade United på fri transfer, även om United fick en mindre summa i utvecklingsbidrag.

När Serie A drog igång satt Pogba på bänken. Med Pirlo, Marchisio och Vidal bland alternativen på mittfältet trodde nog många att Pogba skulle få sporadiskt med speltid i Juventus. I omgång 4, i hemmamatchen mot Chievo, fick han emellertid plats i Massimo Carreras (vikarierande tränare) startelva. Pogbas första match från start som seniorspelare.

Embed from Getty Images

Några inhopp följde, men snart var han tillbaka i startelvan. Den här gången var det Angelo Alessio (egentligen assisterande tränare), tillbaka från avstängning, som gav Pogba chansen. I oktober gjorde han sitt första mål, i en seger mot Napoli. En tid senare fick Pogba en ny tränare igen, då huvudtränaren Antonio Conte var tillbaka efter en lång avstängning. Under Contes ledning skulle Pogba etablera sig som ordinarie, efter nyår startade den franska mittfältaren majoriteten av matcherna.

Debutsäsongen i Juventus gav 37 matcher, varav 23 från start. Juventus blev italienska mästare och Pogba hade ingen anledning att ångra flytten.

Redan sommaren 2013 var han omgärdad av flyttrykten och dessa skulle förfölja honom under tiden i Juventus. Det har rapporterats att United här inledde arbetet med att hämta hem Pogba.

Efter debutsäsongen i Italien hade Pogba en given plats i Juventus startelva. Juventus fortsatte att dominera den italienska fotbollen och följde upp ligatiteln 2013 med nya segrar 2014, 2015 och 2016. Säsongerna 2013/14 och 2014/15 tog Pogba plats i årets lag i italienska ligan, sannolikt gör han det också när laget för 2015/16 ska utses. Den gångna säsongen gjorde han till exempel flest målpassningar i ligan.

Embed from Getty Images

Pogba vann inte bara ligan fyra gånger under sin tid i Juventus, han vann också italienska cupen ett par gånger. Juventus etablerade sig också som ett av Europas bästa lag och nådde final i Champions League 2015.

Ryktena har som sagt varit många under Pogbas tid i Italien. Real Madrid, Barcelona, Chelsea och Manchester city har nämnts. När det, sommaren 2016, var dags att flytta igen var det emellertid inte någon ny klubb som vann kampen. Manchester United fick betala dyrt: 89,4 miljoner pund slängdes upp på bordet då Pogba blev Unitedspelare igen. Det gör honom till världens dyraste spelare.

Kuriosa

Pogbas två äldre bröder, tvillingarna Florentin och Mathias, är båda professionella fotbollsspelare och landslagsspelare för Guinea. Till skillnad från Paul är de två tvillingarna födda i Guinea.

Florentin och Mathias inledde karriären som ungdomsproffs i Celta Vigo, samtidigt som Paul sparkade boll för Le Havre. Därefter skildes Florentin och Mathias åt.

Florentin, som är kortast av de tre bröderna (Mathias är längst), återvände till Frankrike för spel i Sedan och sedan Saint-Étienne. Han spelar fortfarande för Saint-Étienne, där han idag startar de flesta matcherna som mittback.

Mathias Pogba har haft svårare att stanna på samma plats. Efter tiden i Celta Vigo flyttade han till Kaiserslautern. Snart packades flyttlasset igen, den här gången återvände Mathias till Frankrike för spel i Quimper. Här hade han ett skadefyllt år och han befarade att karriären var över innan den ens hade börjat.

Räddningen fanns i det engelska ligasystemet. Mathias erbjöds provspel i Bury och imponerade på provspel i en match mot Wrexham, som gav honom ett kontraktserbjudande. Han flyttade in hos brodern Paul (det är en dryg timme mellan Manchester och Wrexham), som var ”en bra rumskamrat, inga problem”. Annat var det med Riyad Mahrez, som Mathias hade bott tillsammans med i Quimper. ”Som en rumskamrat, först och främst kunde jag inte komma överens med honom, för han var inte alls renlig. Jag är väldigt ordentlig, han brukade äta och lämna sin tallrik,” säger Mathias. Idag har Mathias en bra relation med Mahrez: ”Jag tog honom som min lillebror.

Mathias, som spelar anfallare, stannade två år i Wrexham. Han har därefter flyttat vidare till Crewe, Pescara, Crawley och nu är han i skotska Partick Thistle. Av bröderna Pogba är han den minst framgångsrika, men han har samtidigt varit den mest äventyrslystna.

Paul Pogba

Namn: Paul Labile Pogba
Född: 1993-03-15, i Lagny-sur-Marne, Paris, Frankrike
Längd/vikt: 191 cm/84 kg
Position: central mittfältare
Till United: 2016-08-09 från Juventus (89,4 miljoner pund)
Titlar med United: FA Youth Cup 2011, Premier Reserve League 2010 och 2012, Manchester Senior Cup 2012
Övriga titlar: Serie A 2013, 2014, 2015, 2016, Coppa Italia 2015, 2016, Supercoppa Italiana 2013, 2015, Fifa U20 World Cup 2013

Landslagskarriär

Paul Pogba har alltid varit bra på fotboll. Bäst i klassen, bäst i laget, bäst i stan. I september 2008 fick han testa på landslagsfotboll för första gången, då han tog plats i det franska U16-landslaget. Varje år följde han sedan med till nästa åldersgrupp, med undantag för U21-landslaget. När det var dags för U21-spel hade nämligen a-landslaget redan kallat.

Efter Le Havres protester i samband med övergången till Manchester United stängde det franska fotbollsförbundet av Pogba i sex månader. Till följd av detta blev han också av med kaptensbindeln då han återvände för spel i U17-landslaget. När han blev U18-spelare utnämndes han åter till kapten.

Embed from Getty Images

Pogba tillhör en talangfull fransk generation. I U17-EM 2010 och U19-EM 2012 blev det knappa semifinalförluster (Pogba gjorde mål i båda semifinalerna). Prestationen räckte emellertid för att laget skulle kvala in till U20-VM 2013.

I väntan på U20-VM passade Pogba på att debutera i a-landslaget. Landslagsdebuten kom i VM-kval mot Georgien i mars 2013. Pogba gick rakt in i startelvan och Frankrike vann bekvämt med 3-1. Några dagar senare fick han chansen på nytt, i VM-kval mot Spanien. Det var inte lika kul. Spanien tog ledningen i början på andra halvlek och med kvarten kvar att spela blev Pogba utvisad efter två varningar på kort tid.

Sommaren 2013 åkte det franska U20-landslaget till Turkiet för U20-VM. Det blev en succé för det franska laget och lagkapten Paul Pogba. Uruguay besegrades på straffar i finalen, där Pogba satte tonen med den första straffen. Efter turneringen utsågs han till turneringens bästa spelare.

Embed from Getty Images

Trots utvisningen mot Spanien fick Pogba förnyat förtroende av förbundskapten Didier Deschamps, då Frankrike med nöd och näppe kvalade in till VM 2014. Väl i VM fick Frankrike viss upprättelse och det blev en hedersam kvartsfinalförlust mot Tyskland. Pogba gjorde en bra turnering med två assists och det matchavgörande målet i åttondelsfinalen mot Nigeria.

I somras var det meningen att Frankrike skulle bli Europamästare på hemmaplan. De tog sig till final men fick till slut ge sig mot Portugal efter förlängning. Pogba var något anonym under turneringen, delvis beroende på hans position på planen.

Koppling till Manchester United

Jo… Alltså… Han har ju liksom spelat för Manchester United. Den ultimata kopplingen.

Det var kontroversiellt när Pogba lämnade United. Sir Alex Ferguson var inte alls belåten:

Pogba skrev på för Juventus för länge sedan såvitt vi vet, vilket är en besvikelse. Jag tycker inte att han visade oss någon respekt alls, för att vara ärlig.

Senare har Ferguson lagt skulden på Pogbas agent Mino Raiola: ”Vi hade Paul på ett treårskontrakt och det hade ett optionsår som vi vill skriva på. Men Raiola dök plötsligt upp på scenen och vårt första möte var ett fiasko. Han och jag var som vatten och olja.

Annars är det Pogbas mamma som bestämmer. Hon har beskrivits som den mest orädda kvinna inom fotbollen. Yeo Moriba fungerar som manager för sina tre barn och är inte rädd att stå upp för sina barns bästa.

Vi samlades med hans bröder och vi bestämde: han kommer inte att skriva på igen,” har hon sagt om hur det gick till när Pogba nobbade Uniteds erbjudande.

Om Ferguson tyckte att Pogba agerade respektlöst så har samma anklagelser skickats i motsatt riktning också.

Ferguson straffade honom, han spelade inte honom. Paul var ensam. Han grät till och med på Fergusons kontor över sättet han behandlades på,” har Moriba sagt.

Ville de träna med a-laget eller reserverna?” undrade en upprörd Paul Pogba 2014. ”En gång tränade jag med U18, jag kommer ihåg den dagen. Jag tränade ensam och jag har varit på gymmet. Anledningen att jag inte spelade, men den andra anledningen är att jag tränade ensam. De lämnade mig ute, för de sa att ’du vill lämna, så gå’ och jag tycker att det är respektlöst.

Men om Pogba initialt var oense med United så ändrade han sig efter hand.

Jag tackar Man United varje dag. För jag lärde mig där, jag började där, jag spelade med stora spelare. Jag fick erfarenhet för att komma [till Juventus] och spela bredvid stora spelare som Pirlo, Vidal, Marchisio, Buffon. Jag är glad, jag lärde mig mycket, jag tackar Man United.

Ferguson är den bästa managern i världen. Jag säger det idag och jag sa det förut. Han är den bästa managern. Men kanske hade han mig och vi kom inte överens om en sak, men han är den bästa managern och jag har lärt mig mycket av honom.

När Pogba nu återvänder till Manchester United återförenas han med sin kompis Jesse Lingard. Han har även passat på att träffa John Cofie, en annan av lagkamraterna i Uniteds juniorlag. Cofie spelar idag för Southport i engelska femtedivisionen, efter en brokig karriär.

De sista säsongerna i Juventus var Pogba lagkamrat med Patrice Evra, eller Uncle Pat som Pogba kallar honom. De två kom, aningen oväntat, att bli väldigt goda vänner.

Paul är som min bror,” sa Evra i somras.

Karriär

Man United U18 Matcher Mål
2009/10 19 (3) 7
2010/11 20 8
Totalt Man United U18 39 (3) 15
Man United reservlag Matcher Mål
2009/10 1 (4) 1
2010/11 2 (1) 0
2011/12 20 3
Totalt Man United reservlag 23 (5) 4
Manchester United Matcher Mål
2011/12 0 (7) 0
Juventus Matcher Mål
2012/13 23 (14) 5
2013/14 45 (6) 9
2014/15 38 (3) 10
2015/16 46 (3) 10
Totalt Juventus 152 (26) 34
Klubblag [2] Matcher Mål
2011-2016 152 (33) 34
Landslag Matcher Mål
Frankrike 32 (6) 6
Frankrike U20 [1] 14 3
Frankrike U19 [1] 12 4
Frankrike U18 [1] 6 1
Frankrike U17 [1] 10 2
Frankrike U16 [1] 17 1

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
# [2] Inkluderar endast a-lagsmatcher.

Spelarkaraktär

Paul Pogba är en dynamisk mittfältare, kapabel att spela både i en offensiv och i en defensiv roll. Allra bäst är han kanske i en roll som en klassisk box till box-mittfältare.

I det franska landslaget har han kallats La Pioche (hackan), för sin uppoffrande spelstil där han är och hugger överallt. I Italien har han kallats Pogboom för sin explosiva spelstil och Il Polpo Paul (bläckfisken Paul) för att hans långa ben ser ut som tentakler när han springer och när han tacklar.

När Pierre Mankowski, tränare för det franska landslaget som vann U20-VM 2013, fick en fråga om Pogbas styrkor svarade han: ”Teknik, kraft, finess, vision, mental styrka. Han har allting.

Pogba är bra på det mesta, en mångsidig mittfältare utan signifikanta svagheter. Han är snabb och stark, han är en bollvinnare och en spelfördelare. Han kan skjuta, han kan tackla, han kan dribbla. Under sin tid i Italien snittade han ungefär en poäng (mål eller assist) på två matcher och han gör ungefär lika många mål som assists.

Vad tycker han själv att han är bäst på? ”Det här är en väldigt svår fråga, för jag vet inte. Jag tror att jag skulle säga försvara, få bollen och gå [framåt]. Jag har långa ben så jag kan springa med bollen. Göra en assist eller skjuta. Att vara mittfältare, anfallare och försvarare. Jag vill göra allt. Vad gör jag bäst? Jag tror att det är box till box, att försvara och anfalla.

Mamadou Papis Magassa var en av Pogbas allra första tränare. ”Skillnaden mellan Paul och andra spelare var enkel: han hade mer talang men framför allt var det hans arbetsmoral.” Han beskrivs som en dålig förlorare och en ledare.

Det är lätt att glömma att Paul Pogba fortfarande är ung. Det är mindre än tre år sedan han fick priset Golden Boy som bästa unga spelare i Europa. Andra vinnare inkluderar Wayne Rooney och Anthony Martial.

Förra året fick han plats i världslaget. Han drömmer om att utses till världens bästa spelare.


Källor: BBC, 2, ESPN, 2, Guardian, 2, 3, Independent, Manchester Evening News, Red Stat, Sky Sports, Telegraph, Transfermarkt, Wikipedia, 2, 3