Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter United – city

Embed from Getty Images

José Mourinhos segersvit är bruten. Manchester United förlorade igår med 2-1 mot Manchester city på Old Trafford. Totalt var citys seger rättvis. United låg på för en kvittering i slutet men city var överlägsna i första halvlek och skapade flest klara målchanser.

Det är alltid jobbigt att förlora, allra helst i ett derby. Mellan förlusterna glömmer en gärna den bittra känslan av en förlust och när den dyker upp igen är den alltid lika ovälkommen.

Pep vann mot José

José Mourinho överraskade med Henrikh Mkhitaryan och Jesse Lingard i startelvan. Det var ett stort misstag. Lingard hade en mardrömsmatch och misslyckades egentligen med allt han företog sig. Mkhitaryan var bättre men långt ifrån godkänd.

Men Mkhitaryan och Lingard var inte ensamma om att underprestera. Under matchens första 40 minuter var city överlägsna och de flesta i United var underkända. Hade reglerna tillåtit fler än tre byten är det troligt att Mourinho hade gjort fler byten.

Samtidigt som United var dåliga så var city väldigt bra i första halvlek. Gästerna var hetare och etta på nästan alla bollar.

Embed from Getty Images

Med det sagt så blev citys uppgift mycket lättare av Uniteds insats. Och trots citys spelmässiga överlägsenhet skapade de inte överdrivet många målchanser. Båda målen föregicks av en rad misstag i Uniteds försvar.

Den tydligaste skillnaden mellan lagen var i presspelet. city pressade som ett lag, United försökte individuellt. Någon gång då och då försökte en röd sätta press på en blå men lagkamraterna bjöd inte på understöd. Därmed blev det väldigt enkelt för city att rulla runt.

Nej, den här duellen förlorade Mourinho mot Guardiola.

Dåligt försvarsspel

Uniteds agerande före första målet är inte alls bra. Det börjar med att Mkhitaryan struntar i att pressa citys bollhållare. Därmed kan de enkelt spela upp.

Sedan kommer en långboll mot Iheanacho. Bailly ska vinna den duellen tio gånger av tio.

Men Blind gör förstås det stora misstaget. Det är ett obegripligt agerande från holländaren.

Andra målet föregås också av bristande press från United, varvid city enkelt kan spela sig fram. Ändå är United samlade defensivt och ska kunna reda ut det hela. Men Baillys undanrensning är halvhjärtad och anfallet fortsätter. Blind upphäver sedan offsiden medan Bailly och Valencia agerar statister, de hade inte ens reagerat när Iheanacho satte bollen i nät.

I andra halvlek skapar city fler klara chanser men det är mer en effekt av att United jagar kvittering och låter city kontra.

Mycket bättre i andra

Det positiva är reaktionen efter Zlatans mål. I andra halvlek är United bättre, då spelar United som United borde ha spelat från matchminut ett.

United pressar, United är aggressiva, United tar risker.

Förändringen i matchen är tydlig. Guardiola tvingas till två defensiva byten för att bevaka ledningen.

United spelar långt, med Zlatan, Pogba och Fellaini finns det goda möjligheter att låsa fast bollen. Känslan är att kvitteringen kan komma men det är ändå ont om riktigt heta målchanser för United.

Embed from Getty Images

Rashfords inhopp är en stor del i förändringen. Vi var många som ville ha Rashford i startelvan och inget som hände igår talar emot Rashford. Inledningsvis ställer den unga anfallaren till stora problem, sedan lyckas city stoppa honom från att få bollen.

Clattenburg dålig, inte avgörande

Det är alltid enkelt att skylla på domaren och jag tycker Clattenburg var dålig. Jag tycker emellertid inte att vi kan skylla förlusten på domaren. United skapar sin egen otur med insatsen i första halvlek.

Ja, det ska vara straff när Bravo satsar fult mot Rooney. Men jag förstår att Clattenburg missar den. Kanske hade det ändrat resultatet men det är såna grejer som missas då och då.

Embed from Getty Images

Handbollen på Otamendi är kanske straff, kanske inte. Som regeln är skriven blir det mest en gissningslek. Vi kan titta på tusen repriser och fortfarande inte vara säkra på mittbackens intention. Hur ska då domaren kunna bedöma det?

Jag var mer irriterad på Clattenburg för en drös mindre beslut. Framför är det ju uppenbart att Fellaini alldeles för sällan får de frisparkar han ska ha. Bara för att han är större och starkare ska inte motståndarna få klänga på honom bäst de vill.

Jag tycker att city spelar fult. Situationen där Fernandinho blir varnad i slutskedet är talande för hur de spelar. Samtidigt är de väldigt bra på att flyga väldigt högt när de blir tacklade. Det känns utstuderat. Precis som det känns utstuderat när Guardiola vägrar ge bollen till Rooney när United har inkast.

Ingen panik

För Uniteds del finns det anledning att gripas av panik. Det är väldigt tråkigt att förlora men alla lag förlorar då och då. Förlusten kan vi inte göra något åt nu, det viktiga är hur laget reagerar på den.

Feyenoord på torsdag blir en match för reserverna. Det är först på söndag, mot Watford, som Mourinhos föredragna elva får chansen att försöka reparera lite av förlusten.

Jag upplever ändå inte att city nödvändigtvis är bättre än United. Igår var de det, utan tvekan. Men det var mer United som var dåliga än något annat. I första halvlek är city överlägsna spelmässigt men det krävs stora försvarstabbar av United för att de ska göra mål. Trots underläge 2-0 har United chansen att vinna matchen.

Zlatan har tre stora kvitteringschanser. Normalt sett gör han två eller tre mål på de chanserna. United kunde också ha fått en eller två straffar.

Res med oss till Manchester!