Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United, Manchester United

Har ni sett filmen Casino Royale? Ni vet Bondfilmen som kom 2006 med Daniel Craig i huvudrollen. I den filmen finns en scen med en skenande lastbil som far fram på en flygplats. Den manglar allt som kommer i dess väg med målet att spränga en Boeing 747. Människor flyr i panik, kastar sig handlöst åt alla håll. Några få ger sig på att försöka få stopp på lastbilen, men utan resultat. Tillslut lyckas dock Bond, James Bond att få kontroll över det skenande fordonet och avvärjer den annalkande katastrofen.

Denna filmscen beskriver ganska väl känslan från lördagens derbymöte i Manchester. Lastbilen får i detta fall representera Manchester City och det som skulle sprängas blev i detta fall ett hittills obesegrat United på hemmaplan. Det var uppenbart redan från start att den skenande lastbilen inte skulle annat än framåt. Det gick inte att få stopp på City under den första halvleken och Uniteds spelare var de som fick ta rollen som åskådare. Det var uppenbart att United var mer rädda för att förlora än de var övertygade om att vinna. Det saknades presspel och kommunikationen spelarna emellan var nästintill obefintlig. Lastbilen fortsatte att skena och unitedspelarna kastade sig handlöst åt alla håll.

I andra halvlek såg det ut som att Bond tillslut hade lyckats att ta sig in i förarhytten för att utmana. Det var ett mer beslutsamt lag som efter en rejäl omgång stryk nu skulle ge igen. United tog kontroll över situationen. De lyckades att bryta Citys anfall och de lyckades att hålla bollen. City fick lov att växla ner, lastbilen sänkte farten och emellanåt såg det till och med ut som om det var United som satt bakom ratten.

Även om jag skulle vilja påstå att man lyckades att avvärja en katastrof så vill jag samtidigt inte utropa någon till James Bond. Matchen var Uniteds första riktiga prövning denna säsong och det hade kunnat sluta bättre, men det hade också kunnat sluta mycket sämre. Det blev uppenbart att vi, i toppmöten som dessa, inte kan förlita oss på enskilda prestationer. Någon kan komma att bli lagets James Bond i en framtida match men för att verkligen lyckas så behövs hela MI5.