Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

En titelelva eller inte en titelelva?

Embed from Getty Images
José Mourinho sa förstås inför säsongen att United inte satsar på annat än att vinna allt. Han fick också resurserna, åtminstone de ekonomiska, för att så snabbt som möjligt göra detta möjligt. Vi har ju inte vunnit ligan på – hemska tanke! – snart fyra år.
Men har han verkligen satt ihop en potentiellt vinnande trupp? Säsongsinledningen har gett oss blandade svar, där övervikten i nuläget ligger i “nej”-skålen. Samtidigt är det svårt att påstå att startelvan verkligen inte skulle kunna ta hem titeln. Det här är i alla fall min bästa elva i dagsläget.
David De Gea, 25
Trots tabben i helgen: Bäst i världen är lika med bäst i United.
I en titelelva: Ja.
Högerback: Timothy Fosu-Mensah, 18
Man skulle kunna säga att Antonio Valencia borde gå före här, speciellt med tanke på att han – åtminstone offensivt – varit ganska lyckosam i början av säsongen. Och man skulle också kunna påstå att TFM har bättre förutsättningar på andra positioner än just som högerback. Men med tanke på bristen på etablerade högerbackar i truppen (United har otroligt nog inte en enda gång köpt in en sådan, som hållit sin position flera säsonger, sedan Paul Parker kom 1991!) ser jag den unge, och otroligt talangfulle, nederländaren som den mest lämpade på positionen.
I en titelelva: Kanske.
Mittback: Eric Bailly, 22
Ni har ju sett honom så att det räcker för att förstå vilken utvecklingspotential den här tjommen har. Och han är bara 22. Slipar han på sina sen ankomster, som dock varit färre och färre senaste tiden, in i motståndarnas lår lär han kunna bli en dominant i ligan. Men man ska förstås inte lita på att en ny, ung spelare i en ny, ung liga, ska kunna hålla samma höga nivå säsongen ut. Trots att det är kravbilden i United.
I en titelelva: Ja.
Mittback: Chris Smalling, 26
Sedan Fergusons avsked har det under de mediokra säsonger som följt blivit lättare för spelare att sticka ut. Det var Smallings tur senast. Och nu börjar engelsmannen komma upp i den ålder, och den rutin, som krävs för att börja briljera på heltid i United. Med Rooney och Carrick ute ur bilden, kanske för gott, är kaptenbindelns hans att förlora. Jag är fortfarande inte säker på att han är bra nog för att leda ett Unitedförsvar, speciellt med tanke på hans förstatouch, men med tanke på att han verkar ha blivit lite mer robust i leder och muskler så har han i alla fall förutsättningarna. Trots att Mourinho sägs leta ny mittback.
I en titelelva: Nja.
Vänsterback: Luke Shaw, 21
Englands bäste vänsterback sedan Ashley Cole har hamnat ett steg efter i utvecklingen efter sitt benbrott, men ska förstås vara given. Trots sitt misstag mot Watford, trots kritiken från José och trots att Daley Blind varit en av Uniteds främsta i höst.
I en titelelva: Ja.
Mittfältare: Paul Pogba, 23
Världens dyraste fotbollsspelare bör förstås vara given i alla tänkbara elvor över hela jävla världen. Oavsett om han bara blixtrat till i ett par matcher hittills. När – eller om? – han hittar sina rätta skor vecka ut och vecka in kan det bli roligt. Och om ribbträffarna blir ribba in, fast det kommer väl av bara farten i så fall.
I en titelelva: Ja.
Mittfältare: Ander Herrera, 27
Den omtyckte, ettrige mittfältaren – som till slut lyckats kämpa sig till ett landslagsuppdrag – gör sin tredje säsong i klubben och har aldrig lyckats etablera sig som given i en elva. Men trots att han är rätt begränsad som spelare (han har inga direkt spetskvalitéer) så är han bra på mycket. Men frågan är om det räcker för att vara en nyckel i ett ligavinnande lag? Därom tvistar mina inre demoner.
I en titelelva: Nja.
Mittfältare: Juan Mata, 28
Det tidigare rekordköpet har inte varit en pangsuccé vare sig under Moyes, Dödgrävaren eller Mourinho. Han har heller inte varit ett fiasko. Det är svårt att sätta fingret på vad som fattas och vad han egentligen har gjort. Jag kom på mig själv att tänka “justja, han ska ju vara riktigt bra” när Mata fick bollen i offensiven mot Stoke senast. Man föreställer sig att han ska kunna dominera, och får han nu 10-15 matcher i en friare roll – han ska ju också vara i sin bästa ålder! – får vi kanske se prov på det. Ändå fortfarande, märkligt nog, ett frågetecken.
I en titelelva: Nja.
Anfallare: Marcus Rashford, 18
Den sannolikt bäste anfallaren/yttern United förfogar över är också den yngste. Och är du “good enough” är du “old enough”.
I en titelelva: Ja.
Anfallare: Zlatan Ibrahimovic, 35
Eric Cantona, Teddy Sheringham … vi har haft “åldringar” som varit högst delaktiga i ligavinnande Unitedlag tidigare. Ibrahimovic har förstås inte samma spring i benen som tidigare, men han har otroligt nog blivit en bättre spelare de senaste åren. Nu gäller det bara att sätta lägena och få fler.
I en titelelva: Han har väl inte varit annat under 2000-talet.
Anfallare: Anthony Martial, 21
Problemen utanför planen verkar ha blivit nedstoppade i necessären på väg till själva planen också för den superlovande grodätaren. Förhoppningsvis släpper det efter det senaste inhoppet.
I en titelelva: Nja. 
Slutsatsen är, som jag drar från höften, är att United självklart har en förstaelva som är bra nog för att vinna ligan. Tyvärr har ju andra lag det också.
Den stora fördelen jämfört med de senaste säsongerna är att vi “slipper” ha killar som Rojo och McNair på bänken. Det finns i stället pojkar som Blind, Carrick och Mkhitariyan att tillgå utöver de 11 utvalda.
Vi hörs.