Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Chelsea – Manchester United 4-0

Embed from Getty Images

Manchester United blev på söndagen förnedrade av Chelsea på Stamford Bridge. Redan i matchens första minut blev det 1-0 till Chelsea och sedan blev det bara sämre. När domaren bestämde sig för att avsluta plågan hade Chelsea gjort fyra mål medan Manchester United inte svarade med ett enda.

Detta var dåligt, riktigt dåligt. Efter matchen säger Mourinho att laginsatsen var bra men att individuella misstag avgjorde. Jag håller inte med. Laginsatsen var dålig. Individuellt tycker jag inte att någon spelare förtjänar ens ett godkänt betyg.

Vad har hänt med Smalling?

När jag skriver detta har det gått ett par timmar sedan domaren blåste av matchen. Fortfarande är jag förbannad på det mesta. Jag blir inte på bra humör när Manchester United blir utklassade. Misstänker att ni känner igen er i det…

Men alltså. Chris Smalling, vad sysslade karln med? Han gör, med kaptensbindeln på armen icke att förglömma, allt för att inte göra någonting i matchens första minut och så kan Chelsea göra 1-0.

Smalling ska sedan markera Cahill på en hörna. Bollen går inte till den ytan. Smalling slutar således spela. Tyvärr gör inte Cahill det och bollen faller till honom.

På tredje målet ska Smalling försöka stoppa Hazard. Smalling är chanslös. Kan ha viss tolerans för det, Hazard är ju rätt bra på fotboll.

På fjärde målet ska Smalling försöka stoppa Kanté. Smalling blir totalt förnedrad. Av N’Golo Kanté. Jösses, Gary Neville var ju bättre på att dribbla och Gary Neville hade noll lyckade dribblingar i en jättelång karriär.

Inget av målen är enbart Smallings fel (Mata är bedrövlig på tredje och Blind på fjärde) men han är dålig på alla målen. Riktigt dålig.

Embed from Getty Images

I skrivande stund, fortfarande i affekt, är jag inne på att Smallings insats idag är den sämsta jag någonsin har sett av en mittback i Manchester United.

Men jag är inte överdrivet överraskad. Jag tycker inte att Smalling har gjort en enda bra match sedan Van Gaal lämnade United. (Vid några tillfällen har han varit godkänd.)

Personligen tror jag att managerbytet är förklaringen. Louis van Gaal hade extremt tydliga instruktioner för Smalling att följa. Smalling är bra på det, följa alltså. Men i José Mourinhos spelsystem är det meningen att Smalling ska tänka själv. Så var det när Fergie var manager också och då var Smalling ärligt talat ganska medioker. Ja, Smalling har väl egentligen bara varit bra när han har haft Van Gaal som manager.

(Detta är inte ett försvarstal för Louis van Gaal, den bästa fotbollen spelas när spelarna tänker själva.)

De största underpresterade igen

Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba ska vara Manchester Uniteds bästa spelare. Pogba var med i världslaget förra året och Zlatan gör anspråk på att vara en av världens tre bästa anfallare (åtminstone om vi låter bli att räkna spelare som Ronaldo, Messi och Neymar som anfallare).

Embed from Getty Images

De gjorde ingenting mot Liverpool och de gjorde ingenting idag. Pogba var också dålig mot Manchester city. Zlatan kommer väl undan med godkänt mot city, han gjorde åtminstone ett mål. Men Zlatan missade klara chanser efter det och han har inte gjort någon helgjuten insats efter landslagsuppehållet. Pogba har åtminstone varvat de usla insatserna med några fina.

I slutändan är det ändå de största matcherna som räknas. Det är då de största spelarna ska kliva fram. Det gör varken Zlatan eller Pogba. Det är ett stort och växande problem.

Över tid tror jag åtminstone att Pogba kommer att bli bra. Men det är svårt att släppa att United slog till med en världsrekordvärvning utan att ha en tydlig plan för honom.

Embed from Getty Images

Zlatan… Ja, jag känner ju att det väldigt ofta saknas snabbhet centralt. Zlatan bredvid Rashford skulle säkert kunna vara perfekt. Men då har jag ingen klar lösning för hur resten av laget ska byggas upp.

Uppförsbacke för Mourinho

United har en seger på sex i ligan nu. Det är riktigt dåligt. Mot Liverpool fick vi 0-0 genom att inte spela. Mot city och Chelsea var vi utspelade. I stormatcherna har vi verkligen varit dåliga.

Det var väl kanske för ett år sedan som jag började fundera på om inte Mourinho var slut som manager. För tio år sedan ledde Mourinho utvecklingen, nu känns det som att han är ifrånsprungen av Guardiola, Klopp och Conte. Mourinho har gjort 14 matcher som Unitedmanager och mitt förtroende för honom är just nu väldigt litet.

Offensivt är vi marginellt bättre än under Van Gaal men defensivt är vi klasser sämre. Då har Mourinho ändå plockat in Eric Bailly som typ är världens bästa mittback. Att välja Marcos Rojo före Luke Shaw är bara bisarrt. Och vad var syftet med värvningen av Mkhitaryan?

Av nyförvärven var det bara Bailly som verkligen hade skäl att be om tid för anpassningen. Bailly är den som har kommit in bäst.

Kanske – förhoppningsvis – får jag titta tillbaka på de här raderna om några år och skämmas. Men jag kollar på de andra topplagen, på city, på Liverpool, på Chelsea, på Tottenham, även på Arsenal och känner att de spelar intressantare fotboll. United rullar runt bollen i stilla mak och hoppas att något ska ske av ren magi.

Uselt domaren, uselt

Resultatet hade näppeligen förändrats men att David Luiz inte blir utvisad är patetiskt. Magkänslan säger att Martin Atkinson har en förmåga att fatta beslut som gynnar Chelsea.

Vi snackar ett sträckt ben i midjehöjd och dobbarna före. Det är en fruktansvärd tackling.

Rött kort alla dagar i veckan. Det som möjligen kan diskuteras är om tacklingen är av sådan art att det faktiskt skulle vara motiverat med en längre avstängning än tre matcher. Men nu såg ju domaren situationen och Luiz slipper undan.

Videorepriser kan inte komma snabbt nog.

Red Army dominerade

Avslutningsvis något positivt: Uniteds supportrar dominerade totalt på läktarna. Chelseas fans var så tysta att Conte kände sig tvingad att mana på dem (att Mourinho kritiserade Conte för det är bara löjligt).

Ja, det är väl där vi är. Vi får fokusera på fansen. Alltid fantastiska (i alla fall på bortaplan).