Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Jag önskar mig en tröja med nummer 31

December månad är den i särklass mest tidspressade och stressade månaden på hela året. Klappar ska köpas, granen ska kläs, ljusstakarna ska fram och knäcken ska kokas. Mormor frågar när vi kommer på besök och sambon undrar när skinkan ska griljeras. Julen står för dörren och myset måste planeras i detalj.

Men december månad är inte bara stressande på grund av jul, det är också stressande på grund av ett annalkande transferfönster. Man undrar vem som varit snäll nog och får det han önskat sig. Kanske är det till och med någon som hittar mandeln i gröten och får önska sig vad han vill. Men låt oss också vara realistiska, allt som oftast innebär ett transferfönster i januari inte mycket mer än utlåning av dem unga. I bästa fall får man beskåda en och annan panikartad nyrekrytering för någon av klubbarna. Men på det hela taget är januarifönstret en händelse fördunklad av matkoma och öppet köp.

Klappar till José

Men man kan undra hur José Mourinhos tankar kommer att gå under mellandagarna. Portugisen, som förvisso alltid verkar oberörd när det kommer till uteblivna resultat, har trots allt ett och annat att fundera kring. Det börjar bli hög tid att blicka tillbaka på höstens prestationer, eller kanske snarare icke-prestationer, och sedan blicka framåt mot vad som komma skall. Man kan undra vad Uniteds ledning kommer att ge Mourinho i julklapp. Har han deras fulla förtroende eller finns det möjligen vissa oenigheter kring hans ledarskap? Man brukar ofta säga att det är efter jul som Premier League verkligen kommer igång, att det är då agnar sållas från vetet och för Uniteds del har detta sällan varit mer aktuellt.

Embed from Getty Images

Att säga att det är värvningar i januari som måste till för att laget ska få resultaten med sig vill jag hävda är att ta underskatta truppen, rejält. Att vi skulle sakna spelare är rätt och slätt en lögn. Är Pogba inte tillgänglig kan Carrick komma in. Är Zlatan borta från spel så har vi en Marcus Rashford istället. Är Shaw skadad, då kan en Daily Blind flytta ut på hans kant medan Bailly finns på mitten. United har många spelare, United har duktiga spelare. Nä, det är nog knappast krav om värvningar som kommer att ligga under Mourinhos gran men han kan nog förvänta sig att få ett och annat hårt, bestämt och krävande paket.

Schweinsteiger-gate

Mourinho själv kommer förmodligen också han att iklä sig tomtedräkten och kanske dela ut en och annan present. Dem presenter han delar ut kan förmodligen komma att utgöras av biljetter som leder från Old Trafford. Förra gången klockan slog tolv och december förvandlades till januari var det Ashley Fletcher som gick på lån till Barnsley, Victor Valdes till belgiska Standard Liege och två ungdomar som lämnade för nya äventyr. Inga direkta bomber som föll den gången och kanske det inte heller blir det nästa gång.

Embed from Getty Images

Ingen blir förvånad om det skulle visa sig att Schweinsteiger lämnar. I oktober kändes det givet att han skulle lämna klubben så fort han fick chansen men på senare tid är tysken tillbaka i spel, till fansens jubel. Jag tror emellertid att detta är en förklädnad lika uppenbar som den som pappa bär på julaftons kväll. Inte ens Mourinho kan skicka en Bastian Schweinsteiger att träna med reservlaget för att sedan sparka ut honom vid första bästa tillfälle. Tysken får sina minuterar, för syns skull, och supportrarnas tacksamhet innan det är dags för honom att packa sin väska. I så fall är Schweinsteiger-gate ett faktum och i så fall hoppas jag att tomten ger mig en tröja med nummer 31 på ryggen innan chansen går mig förbi.