Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Stoke City – Manchester United 1-1

Embed from Getty Images

Den förlustfria sviten lever vidare. Detta tack vare en fantastisk frispark av Wayne Rooney. Målet från Rooney innebar 1-1 borta mot Stoke City.

Ingen kan ha undgått att Rooneys mål var hans 250:e för Manchester United. Stort!

Men det var också två förlorade poäng. United har fortfarande alldeles för svårt att göra mål. Manchester city har (i skrivande stund) gjort tio mål mer än United. Då är city ändå sämst av lagen över United i tabellen. Övriga topplag är minst elva mål bättre än United. De fyra topplagen är tolv plusmål eller mer bättre än United.

Underläge är inte förlust

Dagens bästa (om vi struntar i Rooneys prestation) är att United undvek förlust. I början av säsongen tog United väldigt få poäng från underläge. Nu har laget hittat en väg tillbaka. Underläge blev seger mot Middlesbrough, medan det åtminstone räckte till oavgjort mot Liverpool och Stoke.

Det är förstås en styrka.

Samtidigt ska United kanske trycka på panikknappen lite tidigare. I de tre nämnda matcherna har det tagit lång tid mellan motståndarnas mål och Uniteds kvittering.

Om jag inte har missat något mål har United bara gjort ett kvitteringsmål i första halvlek på hela säsongen. Det kom mot West Ham, den gången kom ledningsmålet redan efter ett par minuter.

Att inte förlora är emellertid viktigt, även när du borde ha vunnit. Varje ickeförlust ger självförtroende. Samtidigt bygger du också stress hos motståndaren, när de vet att United ofta kommer tillbaka.

Bortkastade poäng, inte bara idag

Med det sagt så är det ingen tvekan om att United kastade bort två poäng idag. Det är också säsongens trend: United kryssar matcher som United borde vinna enkelt. När inte Zlatan Ibrahimovic gör mål gör inte United mål.

Den här säsongen har vi haft 49 avslut på två matcher mot Stoke. De har samtidigt haft 13. Vad spelar det för roll, när det har resulterat i två 1-1-matcher?

Tittar vi på säsongens oavgjorda matcher så är det nästan bara matcher som United borde ha vunnit. Stoke hemma och borta, Burnley, Arsenal och West Ham definitivt. Matchen mot Everton vill jag också skriva in där. Då var vi kanske inte förtjänta av tre poäng men när segern tappas sent känns det alltid som en förlust.

Det är väl möjligen de båda oavgjorda mot Liverpool som inte rakt av kan klassas som bortkastade poäng. Jag tycker dock att vi skulle ha vunnit mot Liverpool förra veckan.

Dominanta, inte bra

Om vi begränsar oss enbart till dagens match så tycker jag inte att United var bra. United dominerade totalt, Stoke hade knappt ens en farlig kontring på hela matchen. Jösses, de gör ju inte ens sitt eget mål.

Det finns många saker att kritisera i samband med målet. Jag landar först och främst på Smalling, som återigen lyckas hamna snett. Först går han upp högt och förlorar en nickduell och sedan hittar han aldrig sin position. Valencia kan göra mer för att stoppa inspelet, Herrera kan säkert göra mer i hemarbetet.

De Gea tycker jag emellertid inte kan lastas. Är han beredd på en styrning från en lagkamrat innebär det att han är chanslös om bollen går fram.

Embed from Getty Images

Juan Mata kan förstås lastas. Gör du självmål kan du nästan alltid lastas, även om det alltid är en stor portion otur inblandat.

Det var verkligen inte Matas dag. Förutom självmålet så missade han också Uniteds stora chans i första halvlek. Där måste det vara mål. Hans dag sammanfattades med försöket till cykelspark i andra halvlek. Inte ens nära bollen.

Individuellt var det ingen av Uniteds offensiva spelare som kommer undan med överbetyg. Genomgående missades många enkla passningar.

Trots det är det en match som United ska vinna enkelt. Spelmässigt är det en enorm styrka, även om effektiviteten återigen påpekas som för dålig.

Samtidigt måste vi också berömma Stoke, de försvarade sig bra. Det går inte att säga något om det.

Vad är handboll?

Mark Clattenburg hade en svår match men gjorde det mestadels bra. En av gångerna jag skulle skälla på honom fick jag till och med ta tillbaka det, då det visade sig att han hade upptäckt Pieters fuskförsök. Plus också för att Grant varnades för maskning.

Däremot ska United ha minst en straff i mitt tycke. Det är två gånger som bollen tar på motståndarens hand i straffområdet. Jag tycker att båda är straff.

Framför allt har jag svårt att se någon väsentlig skillnad på Pogbas handboll i söndags och den på vem-det-nu-var i Stoke idag. Jag tänker på situationen där bollen stoppas mellan kropp och händer. Ja, den enda skillnaden är att Stokespelaren idag faktiskt ser bollen!

Fel startelva, ingen effekt på bytena

Jag begriper inte riktigt vad United sysslade med emellanåt. Vi fick ganska fritt komma runt på kanterna men att mata inlägg mot Stoke är knappast den bästa taktiken. Allra helst som Zlatan ofta var ensam i straffområdet.

Fellaini var förmodligen på planen för att vinna höjdbollar. Varför gå upp mot Stoke där de är som bäst? Bättre hade varit att lira snabbt efter marken. Därmed hade jag också föredragit en snabbare spelare istället för Mata.

Den senaste tiden har Mourinho fått effekt på sina byten. Mindre så idag. Rooney gjorde inte mycket positivt före målet. Rashford lyckades inte med mycket. Lingard hade en boll i ribban men gav annars mest bort bollen.

Embed from Getty Images

Rashford ersatte Fellaini, vilket var ett offensivt byte. Sedan var det dock samma för samma. Mot Liverpool klev Darmian av till fördel för Fellaini, mot Middlesbrough gick Smalling ut och Rashford in. Båda gångerna fungerade det. Varför behövde vi fyra backar idag?

Den förbannade sjätteplatsen

Den 6 november vann United med 3-1 mot Swansea. Då klättrade vi till sjätte plats i tabellen. Där har vi legat sedan dess.

Det räcker nu!

Idag hade vi chansen att – åtminstone tillfälligt – gå förbi city. Icke.

Wayne Rooney 250

Grattis!

Embed from Getty Images