Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vad är det egentligen som är viktigt?

Premier League, Champions League, Europaleague, FA-cupen, engelska ligacupen. Är man åskådare av den engelska fotbollen behöver man aldrig gå utan fotboll. Det finns alltid något som kan fylla en grå tisdag, en urvattnad torsdag eller en sysslolös lördag. Men det blir inte bara stressigt för oss som tittar att komma ihåg alla tv-tider det blir också extremt många matcher för lagen och många slitsamma spelminuter för spelarna.

Det kostar att ligga på topp

Under flera säsonger nu har ligatiteln känt som ett hopplöst mål att nå för ett United som plågats av många och stora förändringar. Att förändringen skulle komma visste alla redan långt innan den skedde men ändå slog beskedet ner som en bomb och alla verkade tagna på sängen. Jag talar så klart om Sir Alex avsked som skedde efter säsongen 2012/2013 och som medförde en monumental psykos som inte verkar börjat släppa för ens nu. Sir Alex avsked följdes av ett antal stökiga säsonger där resultaten gick oss emot. Vi tappade en av dem åtråvärda Champions Leagueplatserna och vi halkade efter i Premier League-tabellen. Förvisso tog vi med oss en FA-cuptitel under denna tid men alla måste väl ändå hålla med om att det kändes som en klen tröst i sammanhanget. Vid ett sådant bakslag måste förändringar till och nya tag måste tas. Men det kostar som bekant på att ligga på topp och man kan undra vad som egentligen är viktigt.

Embed from Getty Images

Tid och tålamod saknas

Jag tror att dem flesta håller med mig om jag säger att det viktigaste under en säsong för ett lag som United är att vinna ligan. Det ska inte vara något snack om att ett sådant lag ska vara med där uppe i toppen och slåss om den åtråvärda pokalen och därmed ska heller inte Champions Leagueplatsen vara i fara. United har emellertid varit tvunget att välja en annan taktik då man ständigt slirat ner från topplaceringarna. Det har varit ett ständigt ifrågasättande av vilka som ska spela och när. Det har törstats efter framgång och för att nå den krävs mer än medelmåttiga insatser för att slå sig fram i den tuffa europeiska konkurrensen.

Att bygga ett lag från grunden tar tid och kräver tålamod, två ingredienser som ofta saknas när det kommer till fotboll på den absoluta toppnivån. Uteblir resultaten är kritikerna snabbt framme, spelarna ifrågasätts och inte sällan får tränaren i slutändan lämna. Det kan säkerligen många gånger vara ett tröstlöst jobb. Samtidigt behöver belöningen inte vara så långt borta. En bra match, ett återupprättat självförtroende och en period av medvind kan vända hopplöshet till hoppfullhet, kan innebära att motgång blir till medgång. Men frågan är vart man sedan ska sätta sikte för att kunna hålla sig flytande.

Det ena måste utesluta det andra

Det är en svårflörtad skara, vi unitedsupportrar. Vi kräver mer än en okej insatser, vi kräver framgång och det är nu. Vi har genom åren haft den oförskämda turen att bli bortskämda med titlar och de som nu ska skörda framgångarna bedriver en kamp mot klockan. För att stilla massorna, är det då inte rimligt att ge dem en pokal för att köpa sig mer tid. För mig är det självklara svaret nej. Att satsa på något annat än THE pokal med dem resultat som laget bär med sig från dem senaste tre säsongerna hade snarare varit att kasta bort dyrbar tid. Inte ens en seger i FA-cupen kan stilla mina behov.

Embed from Getty Images

För mig är den engelska ligan den ligan där det alltid är strid på kniven, både i toppen och i botten. Varje poäng är viktig och ett motstånd ska inte och får aldrig underskattas. Chanserna man får att rycka ifrån eller knappa in på lagen i toppen måste tas, dem får inte gå förlorade på grund av att spelare matchas hårt på andra håll. Det är inte acceptabelt att Carrick gör en dålig match mot Liverpool på grund av att han är trött och sliten efter att ha gjort en bra insats mot Reading. Missförstå mig nu rätt. Jag ser gärna att vi skördar framgångar på alla håll och en ligatitel behöver inte vara på bekostnad av framgång även på annat håll. Men i tider som dessa måste det ena utesluta det andra.