Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter United – Wigan

Embed from Getty Images

Efter en trevande, för att inte säga direkt dålig, start visade sig klasskillnaden mellan lagen under den andra halvleken när United gick ifrån till en komfortabel seger.

Trots att siffrorna till slut blev klara 4-0 var detta inte en match där United imponerade. Den första chansen skapades inte förrän i den 24 minuten när Mata från mitten av straffområdet fick ett svårt volleyläge som han sköt något över ribban. Faktum är att United bara hade fyra skott på mål, samtliga fyra passerade Wigans danske målvakt.

Nickmålen

De två första målen var frukten av höga inlägg mot bortre stolpen. Vid första målet är det Schweinsteiger som efter några minuters Unitedpress slår ett högt inlägg som gav Fellaini chansen att gå upp mot motståndarnas betydligt kortare högerback. Och är det något den belgiske jätten kan är det att använda huvudet på inlägg med snö på. Målet kom dessutom med bara ett par minuter kvar av halvleken vilket naturligtvis var skönt inför halvtidsvilan.

Embed from Getty Images

Drygt tio minuter in i andra halvlek kom ett liknande mål som innebar 2-0. United håller kvar bollen efter hörna, Martial får den till vänster i straffområdet, lurar bort sin försvarare och skickar ett inlägg mot bortre stolpen där Smalling dröjt sig kvar och enkelt vinner nickduellen mot sin Wiganförsvarare.

Manchester United är, och skall självklart vara, ett lag som spelar boll och försöker kombinera sig igenom. Men att också ha alternativen att lyfta högt in i straffområdet eller att hota på hörnor (två mål idag efter hörnor) ger en extra dimension som inte skall förkastas. Och då var varken Zlatan eller Pogba på plan idag.

Schweinsteiger

För första gången på över ett år fanns Bastian Schweinsteiger i Uniteds startelva. Redan från start ser man hur han dirigerar sin medspelare, både när han själv har boll men även utan den. Matchoträningen syntes dock under första halvlek då han slarvade bort några passningar och tappade bollen på ett sätt som han inte brukar göra när han är inne i matchtempo. Samarbetet med Fellaini lämnar också en del att önska. Vid ett flertal tillfällen gav de sig iväg från det inre mittfältet samtidigt för att gå offensivt. När man vant sig vid att Carrick tillsammans med mittbackarna alltid bildar en trio som motståndarna måste kontra sig förbi kändes det otryggt när det vid tillfällen fanns möjligheter för Wigan att kontra mot Smalling och Rojo. Mot bättre motstånd måste det fungera bättre.

I slutändan får Schweini ändå anses som klart godkänd. Ett mål, med en gubbcykelspark från nära håll, en assist samt att han är med och sätter igång kontringen som ger 3-0 är bra. Om insatsen leder till en startplats, eller ens en plats på bänken, på onsdag är dock mycket osäkert.

Debutanterna

Vi fick inte bara se en utan faktiskt två debutanter i Manchester United idag. I den 68 minuten fick Fosu-Mensah utgå med vad som såg ut att vara kramp eller möjligen en sträckning, Mourinho valde då att ge unge Axel Tuanzebe chansen på högerbacksplatsen. Tuanzebe har gått den långa vägen i United, han kom till klubben redan vid åtta års ålder och har jobbat sig upp till att att numera vara kapten för U23-laget.

Hans insats finns egentligen inte mycket att säga om. United gör 3-0 fem minuter efter att han kommit in och efter det skapar Wigan inte mycket. En något slarvig undanrensning gav bortalaget en halvchans som Smalling fick täcka undan, i övrigt såg den unge talangen lugn och stabil ut under sina 20 minuter.

Embed from Getty Images

Den andre debutanten var målvakten Joel Pereira som fick hoppa in med tio minuter kvar, något som han på ett oerhört medietränat sätt kommenterade så här till MUTV efter matchen: “Det var fantastiskt, jag är väldigt glad. Jag och min familj är väldigt glada. Jag vill tacka managern för detta, det är inte alla spelare som får chansen att hoppa in på Old Trafford. Så, tack till managern, det var fantastiskt.”

Det absolut första som hände när han kom in var att United satte dagens sista mål, vilket naturligtvis gjorde att Wigan inte hade ork att hota på riktigt under matchens tio sista minuter. En inspark och ett enkelt långskott att ta hand om, i övrigt stod han sysslolös. Pereira spenderade hösten på lån i portugisiska Belenenses där han gjorde åtta ligamatcher och en cupmatch. Han återkallades i början av januari när United valde att låna ut Sam Johnstone och klubben då behövde få hem Pereira som tredjemålvakt.

Wigantaktik

Wigan hade en väldigt tydlig taktik när det gällde pressen från anfallaren Will Grigg: Låt Smalling sköta uppspelen. Grigg var inte on fire, men han skötte sitt uppdrag föredömligt då han hela tiden låg nära Rojo så att Smalling var den av mittbackarna som fick ta tag i igångsättandet av bollen. Normalt sett skulle detta kunna lösas med att en av de centrala mittfältarna kommer ner och styr, men när de centrala mittfältarna var Marouane Fellaini och en matchotränad Bastian Schweinsteiger var detta inte en optimal lösning. Både Mkhitaryan och Mata valde att kommer ner och hämta boll vid ett flertal tillfällen, men överlag får man säga att denna taktik från Warren Joyce gav önskad effekt för bortalaget.

Av de Wiganspelare med Unitedförflutet fick vi se en, Ryan Tunnicliffe som hoppade in med 20 minuter kvar. En insats som inte lämnade några större spår.

Första halvtimmens offensiv

Jag vill helst inte vara negativ när vi hållit nollan och gjort fyra mål framåt. Men när det dröjer 24 minuter tills vi skapar en hyfsad chans och dryga halvtimmen tills ett riktigt bra läge uppstår, då måste ändå viss kritik utdelas när motståndet kommer från undre halvan av andradivisionen. Självklart var det så att Wigan hade allt att vinna och kunde spela betydligt mer utan press, och vi löste det ju sett över 90 minuter. Men att vi med kvartetten Mata, Rooney, Mkhitaryan och Martial längst framknappt klarar av att skapa någonting förrän efter en halvtimme är inte bra.

Martial startade längst fram, men blev efter knappa halvtimmen nedflyttad till vänsterkanten och Rooney fick ta spetsrollen, något som lyfte Martial. Till vänster kan han på ett annat sätt utnyttja sin snabbhet med boll och frågan är om det inte är hans bästa position på en fotbollsplan, även om han själv verkar se sig som en central anfallare.

Men segern blev som sagt förhållandevis komfortabel i slutändan och United lever fortfarande i samtliga fyra turneringar. Positivt också att Fosu-Mensah fick starta och att Shaw fick 90 minuter efter sin skada.

Lottningen till den femte omgången sker imorgon, måndag 30 januari.

Res med oss till Manchester!