Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar: Rostov – United 1-1

Embed from Getty Images

Efter en lång resa till Rostov tog sig United an den ryska ligasjuan under torsdagskvällen. Vi visste att det inte skulle bli en dans på rosor tack vare underlaget och hemmalagets fysiska spel. Med facit i hand får United nöja sig med 1-1 och att de lämnar Ryssland skadefria. Utgångsläget inför returen är trots allt fint, mycket tack vare Mkhitaryans viktiga mål.

Fantastiskt urusel plan

Den stora snackisen på förhand handlade vare sig skador eller om laguttagningen, det var Rostovs hemmaplan – Olimp 2. Det cirkulerade tidigt bilder på sociala medier angående hur misskött gräsmattan var. Bilderna vi på förhand fick ta del av visade sig vara sanna när livesändningarna från matchen började kablas ut. Skicket på planen är inte ens jämförbart med svenska försäsongsplaner (då vi pratar naturgräs).

Embed from Getty Images

Den usla planen präglade givetvis matchen och bollen studsade lite som den ville. Med dessa förutsättningar blev även kvaliteten på spelet därefter. United hade svårt att nå normal standard och fick inte igång det tempot som hade krävts för att såra Rostov. Istället tvingades spelarna använda sig av flera tillslag på bollen och Rostov kunde stänga till centralt.

En grisig match

Istället för en välspelad match blev det istället en kamp där det stundtals small ordentligt. Rostov lade inga som helst fingrar emellan i närkamperna, däremot var hemmaspelarna inte sena med att rulla ett dussin extravarv så fort läge gavs åt andra hållet. Ska man spela rejält, på gränsen till brutalt, får man faktiskt stå upp och tåla lite smällar tillbaks.

Embed from Getty Images

Det hela ledde tidigt till att det blev några elaka dueller och hetsiga argumentationer. Henrikh Mkhitaryan, av alla, sänkte två spelare på kort tid, även om duellerna ur mitt perspektiv såg oskyldiga ut. I första duellen nickade han ihop med en hemmaförsvarare, vilket resulterade i att Rostov-spelaren tvingades till byte. I andra duellen fick Mkhitaryan syna det gula kortet efter en utdelad armbåge, i denna situation kändes det som armeniern försökte täcka boll och armen olyckligt, men nätt, nuddade Rostov-spelarens ansikte.

Målen

United tog ledningen i första halvlek och där och då kändes det som vi hade kontroll på läget. Marouane Fellaini visade upp sina kvaliteter i förspelet till målet, där han rutinerat höll bort sin motståndare, tog med sig bollen med bröstet och sedan spelade fram Zlatan Ibrahimovic. Zlatan löpte ner mot kortlinjen och i en och samma rörelse lyckades han kvickt både stoppa bollen och sedan spela in den snett bakåt in i “slottet”. Väl där dök Mkhitaryan upp och tryckte in bollen i nät, förbi både uppoffrande försvarare och målvakt. Ett mål som kan visa sig bli oerhört viktigt i Uniteds jakt på vidare avancemang i Europa League.

Embed from Getty Images

Dessvärre lyckades Rostov kvittera i andra halvlek efter ett riktigt fint anfall. En av Rostovs bättre spelare, Timofei Kalachev, smekte fram en oerhört elegant passning in bakom Uniteds backlinje. In bakom Chris Smalling hade Aleksandr Bukharov löpt efter att enkelt ha ryckt sig loss från Phil Jones. Rostov-anfallaren bröstade graciöst med sig bollen och smällde sedan in den på volley bakom en chanslös Sergio Romero. Ett mäkta imponerande mål där både passningen och avslutet höll riktigt hög klass.