Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

En konversation om Manchester Uniteds juniorlag

Embed from Getty Images

Ikväll drar den andra fasen av juniorlagets liga igång. För Manchester Uniteds del börjar det med en hemmamatch mot Liverpool. Uniteds juniorer har den här säsongen bjudit på underhållande fotboll, där det som regel är full fart framåt. Detta kan illustreras av att United har gjort 64 mål på 23 matcher. Men laget har också släppt in 33.

I den andra fasen av ligaspelet avgörs vilka som ska bli engelska mästare. Förutom United och Liverpool deltar Manchester city, Chelsea, Arsenal, West Ham, Reading och Blackburn i elitgruppen. Enkelmöten mot alla lag väntar och laget med flest poäng – alla lag börjar på noll, inga bonuspoäng från de regionala serierna – blir engelska mästare.

Kvällens match mot Liverpool kan ni förstås se på MUTV och Viaplay. Avspark 20.00!

För att ni ska få bättre koll på juniorerna tog vi ett snack om dem.

Målfattiga anfallare men Chong imponerar

Mikael Österdahl: Efter några svagare år – förra säsongen framför allt – ser det återigen ljusare ut för Uniteds juniorlag. Framför allt offensivt har laget många framstående spelare.

Mikael Krekula: Ja verkligen. Man skulle dock kunna hävda att United värvat till sig denna framgången, då egentligen alla framstående offensiva spelare – förutom Aidan Barlow och Angel Gomes – nyligen kommit till klubben. Då tänker jag på Tahith Chong, Nishan Burkart, Indy Boonen, DJ Buffonge och Joshua Bohui. Men att U18-laget, framför allt offensiven, är bättre än på väldigt länge är ett faktum.

Mikael Österdahl: Sant! Får dock ses som en effekt av undermålig rekrytering lokalt under ett antal år. Känner mig dock lite besviken på anfallarna – Bohui har gjort fem mål och Burkart fyra. Detta i ett lag som har gjort 64 mål på 23 matcher. En riktigt vass anfallare borde snitta ett mål per match i det här laget!

Mikael Krekula: Du har en klar poäng, där har man inte riktigt hittat rätt ännu. Jag har kunnat känna att Bohui springer lite tomt där framme ibland och Burkart har visat glimtar av vad han har att erbjuda men inte riktigt fått någon chans över en längre tid. Jag tror dock att det kommer bli bra över tid, de är nya i laget båda två och har inte jättedåligt facit ändå men kanske inte lika bra som resterande offensiva spelare. Mest intressant dock är att Aidan Barlow är tvåa i den interna skytteligan trots endast fem starter, en spelare som kommit i skymundan och som det borde pratas mer om.

Mikael Österdahl: Barlow gjorde dock tre av sina mål mot ett ganska håglöst Newcastle och ytterligare ett par mål i redan avgjorda matcher. Så jag kan spontant känna att hans statistik är bättre än hans prestationer. Men Barlow och Burkart tillhör det yngre gänget medan Bohui är en av de äldre. Kanske därför han fått testa lyckan i reservlaget.

Annars får ju Gomes de största rubrikerna (vi återkommer säkert till honom…). Vid sidan av honom kan jag tycka att Tahith Chong är den som har imponerat mest. Började lite knackigt men tog för sig mer och mer innan han tyvärr gick sönder.

Embed from Getty Images

Mikael Krekula: Det gjorde han förvisso men det är många spelare som haft möjlighet att göra mål mot sämre lag och i avgjorda matcher men inte gjort det. Jag menar bara att han förtjänar att pratas om mer än vad han gör, jag vill lyfta honom! Det är förmodligen så, eftersom DJ Buffonge också är en av de som fått spela i reservlaget liksom Tyrell Warren och dessa tillhör ju de äldre i U18. Jag skulle säga att Chong är den spelare med störst potential i hela laget, en helt fantastisk teknik kombinerat med fin balans och en utväxling i steget som ingen annan i laget riktigt har kan jag känna. Och sedan hans mål i FA Youth Cup mot Southampton (som jag såg live!) wow. Angående hans skada så är det tragiskt att så unga spelare inte skyddas av domare som endast verkar ha direktiv att låta allt gå. Han blev nedsparkad gång på gång mot Everton av samma spelare utan åtgärder av domaren och nu går Chong långtidsskadad. Jag blir förbannad bara jag tänker på det.

Svagt försvar men vassa försvarare

Mikael Österdahl: Ja, domarnas nivå är verkligen bedrövlig. När de väl plockar upp ett rött kort så brukar det vara för att nån sparkar bort en boll, eller något annat nonsens. Medan direkt farliga tacklingar knappt ens bestraffas med frispark.

Warren har verkligen varit dålig när jag har sett honom i reservlaget, han har några mål på sitt samvete. Då är Buffonge mer intressant, även om hans offensiva bidrag kommer på försvarets bekostnad. Passningsskicklig och även en pålitlig målskytt. Men också en bidragande orsak till att laget släpper in så många mål?

Mikael Krekula: Ja!

Warren är ju ytterback i grunden och känns helt klart endast som en nödlösning, även på U18-nivå. Han har det svårt mot mer fysiska spelare och ja, han har varit direkt svag där. Absolut inte redo att spela mittback i reservlaget.

Man får säga att många mittfältare är skyldiga till att försvaret släpper in många mål, ofta lämnas de helt ensamma mot rättvända spelare och då är det jättesvårt att göra ett bra försvarsarbete så det ligger helt klart något i det. Laget är ofta överlägsna nog att komma undan med det men mot bättre lag har man fått problem just därför.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Oroväckande med tanke på att det nu väntar spel enbart mot bättre lag. Fyra insläppta mot city, fem mot Liverpool och fyra mot Blackburn, som är lagen som följer med till slutspelet från Uniteds grupp. United har förlorat mot alla tre, även om förlusten mot Blackburn var en bortkastad seger och den mot Liverpool var i början på säsongen, innan nya tränaren Kieran McKenna var på plats.

Samtidigt kan jag tycka att det faktiskt finns potential i lagets försvar, trots 33 insläppta på 23 matcher. Lee O’Connor – som är näst yngst i laget – får ständigt beröm. Annars har vänsterbacken Jake Kenyon imponerat på mig, framför allt i början på säsongen då Boonen, Gomes, Buffonge och Kenyon härjade fritt på vänsterkanten.

Mikael Krekula: Det är väldigt oroväckande. Även när man mötte Southampton, som är ett medelmåttigt lag, i FA Youth Cup så förlorade man trots att man ägde hela matchen men två omställningar på slutet förstörde allt. Framför allt tycks man sällan hålla nollan. Det är helt klart oroväckande, laget är också så pass offensivt balanserat. Som jag var inne på tidigare så ställs backlinjen ofta mot rättvända spelare.

Jag håller med om att flera av försvarsspelarna gjort många bra insatser. Det var fascinerande när jag såg Youth Cup-mötet med Southampton, hur blottade United var bakåt matchen igenom. Det var ett flertal en mot en-dueller mellan anfallarna i Southampton och försvararna i United men de skötte det oftast på ett väldigt imponerande sätt. Både bollsäkra och kvicka, även mittbackarna som just O’Connor som ser spännande ut. Men det är kollektivt, de får sällan någon hjälp från mittfältet så jag tror nyckeln är där. Jag har ingen jättetydlig åsikt om Kenyon egentligen, men han känns okej.

Mikael Österdahl: Den offensiva balansen illustreras ytterligare då Kenyon i grunden är mittfältare medan högerbacken George Tanner inledde som anfallare! Även O’Connor har haft offensivare positioner tidigare i karriären.

Lite märkligt att en skolad mittback som Luca Ercolani egentligen aldrig har fått chansen. Jag kan inte uttala mig om hans kvaliteter men det känns mycket märkligt att plocka in en italienare för att vara reserv i juniorlaget.

Mikael Krekula: Man måste älska coach McKenna, mycket bra fotboll bjuds vi på i alla fall!

Ja det är lite konstigt, även om jag misstänker att han är en spelare som kommer slå sig in nästa säsong. Men oroväckande lite speltid, jag har ju inte heller fått någon bra uppfattning om honom. McKenna verkar ogärna rotera i backlinjen…

Upp till bevis

Mikael Österdahl: Ja, McKenna har imponerat. Nu måste han dock se till att laget gör bra resultat under säsongsavslutningen. Efter fadäsen i FA Youth Cup krävs en bra slutplacering för att säsongen ska vara godkänd. Trots alla mål.

Tid för Angel Gomes – som, icke att förglömma, fortfarande är lagets yngsta spelare – att kliva fram och vara bäst.

Mikael Krekula: Nej, FA Youth Cup var trots allt ett stort misslyckande. Det blir spännande att se hur han tar an uppgiften, det har, som du var inne på, inte gått särskilt bra mot de bättre lagen. Det positiva är att om Gomes skulle misslyckas med att leverera så är den offensiva bredden stor trots allt. Synd bara att Chong är skadad…

Mikael Österdahl: Ja, men då får Indy Boonen kliva fram! Sen finns ju Callum Gribbin eventuellt som joker. Han skulle nog må bra av några matcher i ett lag som kan göra mål.

Oavsett blir det intressant att följa. Viktigt att inleda med en seger mot Liverpool ikväll!

Mikael Krekula: Definitivt! Ska bli intressant att se om Gribbin blir aktuell nu när det vankas slutspel. Det blir vinst mot Liverpool, det är sen gammalt.

Mer information