Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – stadsdelen chelsea 2-0

United tog i går eftermiddag en tung seger genom att besegra stadsdelen chelsea med 2-0 på Old Trafford. Segern kännetecknades av en taktisk driven laginsats, vilket inte minst manifesterades genom att bortalaget hade noll (0) avslut på mål. Flera spelare stod för fina prestationer, men bäst var kanske Rashford och Herrera.

Taktisk vinst

Embed from Getty Images

Timmarna före avspark kännetecknades av rykten om att Zlatan var bänkad och att både Fellaini och Young skulle starta. Pessimismen och förvåningen bland supportrarna gick inte att ta miste på. Skulle Mourinho än en gång parkera bussen och satsa på ett lågt försvarsspel? Med resultatet för handen och en gedigen genomförd laginsats kan vi lugnt konstatera att Mourinho lurade alla och lyckades utmanövrera Conte fullständigt.

Mourinho satsade på ett innermittfält med Pogba, Fellaini och den mästerlige Herrera (som markerade Hazard matchen igenom). På kanterna stod Young och Valencia för stora insatser med hög press. Med detta defensiva och offensiva spel kunde de hjälpa Darmian, Rojo och Bailly i backlinjen. På topp pressade både Rashford och Lingard minutiöst matchen igenom. Resultatet blev att bortalagets kantspel eliminerades totalt och att Hazard inte kunde försörja Costa med sin offensiva briljans. Att chelsea hade fem skott mot mål, men noll (0) på mål är ett facit på den taktiska triumfen.

Många spelare stod för fina insatser, men Rashford och Herrera var kanske matchens förgrundsfigurer. Rashford pressade ständigt chelseas mittbackar och krönte sin insats med ett mål och flera offensiva prestationer av hög klass (se nedan). Djupledslöpningen vid 1-0 när han sprang ifrån Luiz var bara en av flera viljeprestationer.

Herrera eliminerade Hazard totalt ur matchen, slog ett målgivande pass (förvisso hands i situationen innan) och krönte insatsen genom att, via Zouma, göra 2-0.

Rashford – En framtida storspelare

Embed from Getty Images

Den unge engelsmannen visade i går upp en bred repertoar, men framförallt en enorm disciplin. Detta skiljer troligen honom från både Martial och kanske Shaw. Han följde Mourinhos taktiska direktiv (press och ständiga löpningar i djupled) fullt ut och tränaren visade sin uppskattning för talangen genom ett varmt mottagande då Rashford byttes ut i den 82 minuten.

I den första halvleken kunde Rashford, med lite tur, varit inblandad i ytterligare två mål. Med cirka en kvart spelad var han ytterst nära att styra in 2-0 då han försökte hålla sig framme på Youngs pass från vänster, men tyvärr nådde han inte fram (dragning från Luiz i tröjan?). I tillägg skapade han kaos i bortalagets försvar då han stångade sig fram i straffområdet i slutet av första halvlek. Prestationen avslutades genom ett inlägg (med vänsterfoten) som Cahill sånär nickade i eget mål.

I andra halvlek fortsatte anfallarens imponerade spel med och utan boll. I den 60 minuten var han nära att göra 2-0 efter ett rakt djupledspass, men skottet gick precis på utsidan av målburen.

I den 69 minuten stod han kanske för den mest imponerande sekvensen i matchen när han från vänster skar in i straffområdet. Bitvis på knä och i kamp med både Luiz och Kanté sköt han ett lågt skott som Begovic precis räddade vid sin högra stolprot. Föreställ Er Costa i en liknade situation…

LAGINSATSEN

Embed from Getty Images

Visst, ett par spelare har framhållits särskilt, men nog är det den genuina laginsatsen som skall hyllas. Rojo, Darmian, Young, Fellaini och Lingard är kanske inte fansen gunstlingar, men i går stod de för arbetsinsatser som är avundsvärda.

Youngs vilja att kämpa fram bollen vid 2-0 (Kanté framstod som passiv) tål att omnämnas, men även Rojos kamp med Costa genom hela matchen. Båda spelarna (då särskilt Costa) visade förvisso prov på teatraliska drag, men det var en härlig kamp att skåda. Rojo har växt allt efter att säsongen fortskridit. Han formar tillsammans med den snabbe Bailly ett stabilt mittbackslås. Lingard stod även han för en god insats och han ständiga löpningar och press stressade stadsdelen chelseas backlinje.

Pogba? Fransmannen stod för en fenomenal glidtackling på Costa i första halvlek och var i övrigt disciplinerad i spelet mot Kanté och Matic på innermittfältet. Hans något anonyma roll skall nog snarare ses som en taktisk instruktion från Mourinho än något negativt.