Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinho: En väldigt svår säsong; Skomina dömer finalen; Chelsea mästare; Pogbas pappa är död

I väntan på Europa League-finalen ska Manchester United spela tre matcher i Premier League. Närmast mot Tottenham på söndag.

Att United har tre ligamatcher att spela är ett faktum som givetvis gör José Mourinho överlycklig. För det finns ju inget bättre än att spela fotbollsmatcher…

Nä, tydligen inte. Huruvida Mourinho uppskattar att Damir Skomina ska döma Europa League-finalen har han inte svarat på. Men i oktober 2015 menade Mourinho att Skomina är “svag och naiv”, så det bådar åtminstone gott.

Det här nyhetssvepet avslutas med tråkiga nyheter, då vi precis har nåtts av beskedet att Paul Pogbas pappa är död.

Mourinhos presskonferens inför Tottenham

Mourinho har tydligt aviserat att han kommer att göra massvis med förändringar till den avslutande ligamatchen mot Crystal Palace den 21 maj. Hur kommer han att ta sig an matcherna mot Tottenham och Southampton dessförinnan?

“Likadant,” säger Mourinho. “Jag måste ge minuter till alla. För vi har bara 15 spelare, vi har inte mer, vi har bara 15. Så jag måste spela dem. Men jag måste spela dem blandat, jag måste spela dem i perioder. Jag har ingen annan lösning. I Premier League kan vi bara sluta femma eller sexa. Och vi kan vinna en titel och genom att vinna den titeln kan vi spela Champions League nästa säsong. Så spelet är så.

“Men givetvis, som mot Arsenal, vi kommer inte kasta bort matcherna, vi försöker vinna. Vi gav en svår match till motståndaren och fick chanser att få ett annat resultat. Det är vad vi kommer att göra. Vi kommer inte säga att matcherna inte är viktiga. Matcher är viktiga. Men vi har en som är viktigare än de andra. Men matchen på söndag är också viktig för oss.”

Avgör resultatet i finalen hur säsongen sammanfattas? Mourinho menar att media har rätten att säga att säsongen är lyckad om United vinner Europa League och att den är misslyckad om United inte gör det. “Men jag känner det inte så. Jag vill inte att spelarna ska känna det så.” Mourinho säger även att han har jobbat hårdare än någonsin den här säsongen och att han analyserar säsongen som framgångsrik, även om han accepterar att media har en annan uppfattning.

Romero står i finalen: “Inget dilemma. Inget dilemma. Inget dilemma. Det är två fantastiska målvakter. Jag har aldrig i min karriär sett två målvakter som är så [bra] vänner. För det är en position där du brukar ha rivalitet, framför allt om båda är på samma nivå. Vi pratar om Argentinas landslagsmålvakt och Spaniens landslagsmålvakt. De är så [bra] vänner. De stöttar varandra hela tiden, jag såg aldrig ett elakt ansikte. Jag såg dem alltid stötta varandra.

“Jag tycker att det är rättvist att Sergio står i mål i finalen och David accepterar det, framför allt som han redan har spelat Europa League-matcher och om vi har förmånen att vinna finalen så vinner David titeln för han har spelat två matcher. Om allting är som normalt och vi inte får några problem spelar Sergio finalen.”

Om Bailly: Då Bailly kommer att vara avstängd i finalen kommer han att spela i de tre avslutande ligamatcherna. Det betyder i så fall att Mourinho inte tar tillfället i akt att ge finalens mittbackspar en match tillsammans.

Hårt arbete: “Spelarna och klubben” är anledningen till att Mourinho har behövt jobba hårdare än någonsin den här säsongen. “Spelarna och klubben. Ibland kommer du till stora klubbar i en svår situation och du får ett svårare jobb än i en liten klubb som är i positiv explosion. En väldigt svår säsong. En del osynligt arbete för er. Men när jag analyserar mitt arbete analyserar jag mitt arbete globalt. För bättre än någon annan vet jag vad jag gjorde.”

Uefa granskar Bailly och United

Eric Bailly blev utvisad i igår, vilket betyder att mittbacken är avstängd i Europa League-finalen. United har ingen möjlighet att överklaga avstängningen och även om den möjligheten hade funnits förefaller det vara uteslutet att beslutet hade ändrats.

Min personliga åsikt är att John Guidetti slängde sig och att det resulterade i att Bailly blev utvisad. Om Guidetti hade stått upp hade Bailly sannolikt klarat sig med en varning. Men nu blev det utvisning och även om det kan tyckas hårt så kan det inte beskrivas som felaktigt.

Uefa har dessutom möjligheten att förlänga Baillys avstängning. Besked om detta dröjer dock. Först den 20 juli kommer Uefas disciplinära kommitté sammanträda för att bestämma vilket straff Bailly ska få. En match ges automatiskt men till skillnad mot England så jobbar inte Uefa med standardbestraffningar.

I händelse av att Baillys avstängning förlängs kommer han att missa Uniteds nästkommande europeiska match(er). Detta inkluderar Uefa Super Cup (som United spelar i augusti vid seger mot Ajax) och givetvis matcher i Europa League eller Champions League.

Uefa passar dessutom på att utreda United. Detta då avsparken igår tydligen blev försenad.

Europa League-seger ger Champions League

Om United vinner Europa League innebär det att klubben kommer att spela Champions League nästa säsong och med allra största sannolikhet blir United direktkvalificerade till turneringens gruppspel.

Det finns 16 direktplatser till Champions League, varav 15 är reserverade för lagen som placerar sig bäst i de bäst rankade ligorna. Den 16:e platsen är reserverad för Champions League-vinnaren. Om Champions League-vinnaren redan har tagit en Champions League-plats via ligaspelet går den här platsen istället till Europa League-vinnaren.

Real Madrid har redan säkrat en plats via ligaspelet. Juventus kan i teorin sluta trea i italienska ligan (vilket endast ger kval till Champions League) men det är ett teoretiskt resonemang, då de har sju och åtta poäng till godo på Roma och Napoli då det återstår tre matcher.

Biljettkaos väntar inför finalen

Biljetter är hårdvaluta, allra helst inför europeiska finaler. United och Ajax får inte ens 10 000 biljetter var till finalen, vilket betyder att tre femtedelar av biljetterna går till neutrala åskådare. Detta är vansinne om ni frågar mig. Egentligen tycker jag att lagen ska få hälften av biljetterna var.

Resultatet av detta är att väldigt många biljetter hamnar på svarta börsen till hutlösa priser.

För att frigöra några extra biljetter har United dragit in på biljetter till anställda. Men väldigt många Unitedsupportrar kommer att bli besvikna.

Manchester Uniteds supportrar kommer att sitta (stå) i det sydöstra hörnet på Friends Arena.

Damir Skomina dömer Europa League-finalen

Damir Skomina från Slovenien har fått det ärorika uppdraget att döma årets Europa League-final mellan Manchester United och Ajax, meddelar Uefa. Skomina får sällskap av fyra landsmän: Jure Praprotnik och Robert Vukan blir assisterande domare med Matej Jug och Slavko Vincic som extra assisterande domare. Uppdraget som fjärdedomare går till Gianluca Rocchi från Italien.

Skomina, 40 år gammal, är en erfaren domare och har dömt internationellt sedan 2003. Den här säsongen har han gjort sex Champions League-matcher, bland annat semifinalreturen mellan Monaco och Dortmund. Han har gjort sex europeiska semifinaler men matchen den 24 maj blir hans första final.

Den slovenska domaren gör sin andra match mellan United och Ajax. I februari 2012 dömde han nämligen Ajax 2-1-seger på Old Trafford. Skomina har gjort två United-matcher till: 4-2-segern hemma mot Bayer Leverkusen i september 2013 och 1-1-matchen borta mot Benfica i september 2011.

I september 2010 dömde Skomina när José Mourinhos Real Madrid vann med 2-0 hemma mot Ajax. Förutom matchen mot United är det enda gången han har dömt Ajax.

Mourinho har mer erfarenhet av Skomina. I oktober 2015 dömde Skomina Chelseas 0-0-match mot Dynamo Kiev.

Mourinho var inte nöjd: “Domaren var svag och naiv,” sa han efter matchen (Guardian). Han tonade dock snabbt ner sig: “Jag tycker att domaren var väldigt bra, jag är allvarlig, men han gjorde ett misstag.”

Olika ekonomiska världar för United och Ajax

Att Uniteds ekonomi spelar i en annan liga än Ajax kommer knappast som någon överraskning. Jämför vi det United har spenderat på övergångar de tre senaste åren är det faktiskt mer än Ajax har spenderat sedan andra världskriget, även om vi justerar för inflation.

Fellaini veckans spelare

Marouane Fellaini nickade United till final och som belöning utsågs han till veckans spelare i Europa League.

Chelsea engelska mästare

Här skulle kanske gratulationer vara på sin plats. Jag nöjer mig med att konstatera att Chelsea är engelska mästare. Detta står klart sedan de på fredagskvällen vann med 1-0 borta mot West Brom. Chelsea har nu 87 poäng och Tottenham kan som mest få 86 poäng.

Pogbas pappa är död

Avslutningsvis meddelas tråkiga nyheter från Frankrike. Fassou Antoine Pogba, som är Paul Pogbas pappa, är död. Detta meddelar Le Parisien. Fassou Antoine Pogba blev 79 år gammal.

Våra tankar går förstås till Paul Pogba i denna svåra stund.

I skrivande stund har vi inga ytterligare uppgifter kring detta. Vi förutsätter dock att Pogba nu reser till Frankrike för att vara med sin familj.

Res med oss till Manchester!