Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Europa League-fakta: Finaler, Manchester United och Ajax

Embed from Getty Images

Om två dagar ska Manchester United spela final i Europa League mot Ajax på Friends Arena i Stockholm. En Champions League-plats finns i potten för United men framför allt har United chansen att komplettera samlingen. Om United vinner på onsdag har United vunnit allt som går att vinna.

I uppbyggnaden till finalen tittar vi på diverse europeiska fakta. Vi började tidigare idag med att titta på lagens väg till finalen. Idag tittar vi på finalfakta och Europahistorik för de båda finallagen och dessutom går vi igenom inbördes möten och kopplingar mellan lagen.

Den här texten diskuterar, där inte annat anges, Europa League och turneringens föregångare Uefacupen.

Europeiska finaler

 • Manchester United spelar på onsdag sin första Europa League-final.
 • Ajax har större finalrutin, med en stycken final totalt. Det var i Uefacupen 1992, då Ajax ställdes mot Torino. Stefan Pettersson blev hjälte då han sköt Ajax andra mål på straff i den inledande 2-2-matchen i Turin. En 0-0-match följde i Amsterdam och Ajax blev mästare på något så ovärdigt som bortamål.
 • Med totalt en final mellan finallagen sedan tidigare finns det anledning att vidga vyerna. I Europacupen (det som idag är Champions League) har United tre finalsegrar (1968, 1999 och 2008) och två finalförluster (2009 och 2011).
 • Även här har Ajax bättre meriter, med fyra finalsegrar (1971, 1972, 1973 och 1995) och två finalförluster (1969 och 1996).
 • Notabelt är att båda klubbarnas senaste finalseger följdes upp med en finalförlust året efter.
 • Går vi vidare till cupvinnarcupen så ståtar United med ett hundraprocentigt facit i och med segern i finalen 1991. Ajax kontrar med en seger (1987) och en förlust (1988). Återigen större finalrutin för Ajax.
 • I Uefas supercup har United en seger (1991) och två förluster (1999 och 2008). Igen tvingas vi konstatera att Ajax är steget före med segrar 1973 och 1995 samt förlust 1987. Ajax vann dessutom 1972 men den segern räknas inte, då Uefa inte erkänner matchens existens.
 • Tittar vi utanför Europa så har Ajax två segrar i Interkontinentalcupen (1972 och 1995). United kontrar med seger 1999 men även en förlust 1968. Igen fördel Ajax. Vad är detta?
 • Men… i ingressen konstaterade vi att United på onsdag har chansen att komplettera samlingen. Det har inte Ajax. För Manchester United vann finalen i Fifa Club World Cup 2008. Där har Ajax noll framträdanden.

Friends Arena

 • Europa League-finalen spelas på Friends Arena i Stockholm. Eller Solna som det kallas ibland. Det är den första Europafinalen som spelas på Friends Arena.
 • Jag tror att matchen på onsdag blir Ajax första besök på Friends Arena. Definitivt är det så om vi begränsar oss till tävlingsmatcher.
 • För Manchester United blir det andra besöket på Sveriges nationalstadion. I augusti 2013 var David Moyes nybliven manager för United. Moyes tog laget till Sverige för match mot AIK. Det blev 1-1. Kanske borde United redan där och då ha sparkat Moyes. Robin Quaison gav AIK ledningen men Ángelo Henríquez kvitterade då han höll sig framme på Wilfried Zahas inlägg. Moyes belönade båda spelarna med (nästan) ingen speltid alls när det blev tävlingsspel.
 • Henríquez ja, han försvann på lån och sedan permanent till Dinamo Zagreb. Då Henríquez sköt 29 mål på 37 matcher säsongen 2014/15 tänkte nog Zagreb att det var ett givet köp. Det har inte fallit så väl ut. Förra säsongen 11 mål på 39 matcher den här säsongen har det bara blivit 2 mål på 1603 minuters speltid för Henríquez.

Manchester United i Europa League

 • United gör den här säsongen sitt blott tredje framträdande i Europa League. Det första framträdandet var säsongen 2011/12 och det andra säsongen 2015/16. Båda gångerna slutade det med förlust i åttondelsfinal, båda gångerna efter att United hade inlett i Champions League.
 • United deltog också i gamla Uefacupen vid sex tillfällen. Det bästa resultatet var kvartsfinal säsongen 1984/85. En gång gick United till andra rundan men fyra gånger blev det faktiskt uttåg redan i omgång 1.
 • Räknar vi Inter-Cities Fairs Cup, vilket Uefa tycker att vi inte ska göra, hittar vi ytterligare ett deltagande för United. Där blev Ferencváros för svåra efter omspel i semifinalen.

Ajax i Europa League

 • Ajax har precis som United ett framträdande i Inter-Cities Fairs Cup. Det var 1969/70, då Ajax föll i semifinal mot Arsenal. Ja, Arsenal vann en europeisk semifinal. Inte undra på att Uefa inte erkänner turneringen.
 • Då turneringen fortfarande hetta Uefacupen var Ajax med inte mindre än 17 gånger, oftast med begränsade framgångar. Som noterat ovan blev de mästare 1992 men i övrigt två kvartsfinaler som bäst. De rök i omgång 1 tre gånger, i omgång 2 tre gånger och i omgång 3 fyra gånger. Då formatet ändrades tog de Champions League-vägen till Uefacupen tre gånger, vilket resulterade i förlust i den första utslagsmatchen de tre gångerna. I de nya formatet startade de i Uefacupen en gång och då blev det åttondelsfinal.
 • Ajax har deltagit i Europa League varje säsong sedan Uefacupen bytte namn inför säsongen 2009/10. De har inte gjort sig själva stolta. Fem gånger har Ajax tagit sig till Europa League via en tredjeplats i gruppspelet i Champions League, det har slutat med tre förluster i den första utslagsrundan och två åttondelsfinalförluster. Säsongen 2009/10 var det nytt med Europa League, så då struntade Ajax i att ta en Champions League-plats i det inhemska spelet. De överlevde gruppspelet men rök i den första utslagsomgången. Förra säsongen gick Ajax in och ut i gruppspelet efter misslyckat Champions League-kval.
 • Sammanfattningsvis: Ajax har deltagit i Inter-Cities Fairs Cup, Uefacupen och Europa League 25 gånger. De har en seger, en semifinalförlust och två kvartsfinalförluster att visa upp som bästa meriter.

United mot Ajax

 • Ajax är en anrik klubb. Manchester United är en anrik klubb. Således kan det tänkas att lagen har stött på varandra relativt frekvent. Inte alls så, faktiskt. Onsdagens final blir faktiskt blott den femte matchen mellan klubbarna.
 • Första gången United ställdes mot Ajax var i Uefacupens första omgång 1976/77. Ajax inledde med en 1-0-seger på Olympisch Stadion. I returen sköt dock både Lou Macari och Sammy McIlroy mål för United och då Ajax inte gjorde mål på Old Trafford gick United vidare.
 • Vi får spola fram till 2011/12 för nästa möte mellan klubbarna. Den gången slutade både United och Ajax trea i gruppspelet i Champions League. United inledde övertygande med 2-0 på Amsterdam Arena, efter mål av Javier Hernández och Ashley Young. I returen blev det förvisso seger för Ajax men bara med 2-1, så United gick vidare.
 • Daley Blind var oanvänd avbytare för Ajax i matchen i Amsterdam 2012 och han hoppade in då det återstod nio minuter att spela på Old Trafford. I det Ajaxlaget noterar vi annars Toby Alderweireld, Jan Vertonghen och Christian Eriksen.
 • United och Ajax har också mötts i nio träningsmatcher, med bara två segrar för United, en oavgjord och sex segrar för Ajax.
 • I turneringar som Uefa erkänner har Ajax 7-7-7 mot engelska lag. United har lyckats bättre mot holländska lag: 8-3-5, med den överlägsna målskillnaden 27-14.

Kopplingar mellan United och Ajax

 • Louis van Gaal vill vi kanske inte nämna. Men han har ju varit manager både för United och Ajax. Så vi måste nämna honom.
 • Bättre minnen har vi av Edwin van der Sar, som faktiskt har vunnit Champions League med båda klubbarna.
 • Zlatan Ibrahimovic inledde, som ni alldeles säkert minns, sin internationella karriär i Ajax.
 • Daley Blind var lagkapten för Ajax innan han insåg att Manchester United är bättre än Ajax.
 • Timothy Fosu-Mensah är fostrad i Ajax organisation.
 • Gyliano van Velzen har spelat för båda klubbarna på ungdomsnivå.
 • Jesper Olsen var Uniteds första värvning från Ajax.
 • Arnold Mühren gick till Ajax när han lämnade United. Mühren hade dessförinnan spelat för Ajax, innan han via Twente och Ipswich hamnade i United.
 • Frank Stapleton gick till Ajax när han lämnade United. 
 • Jordi Cruyff sparkade boll för Ajax i de tidiga tonåren.
 • Jaap Stam avslutade karriären i Ajax.