Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Våra tankar inför Europa League-finalen 2017

Embed from Getty Images

Ikväll spelar Manchester United final i Europa League mot Ajax på Friends Arena i Stockholm. Inför finalen tog vi givetvis en avstämning med styrelsen och redaktionen.

Svaren har lämnats in i omgångar under den senaste veckan.

United blev sexa i ligan men säsongen kan också sluta med två titlar (tre om vi räknar Community Shield). Avgör Europa League-finalen om vi ska sammanfatta säsongen som framgångsrik?

Lee Sernehov: Även om vi vinner tycker inte jag den varit framgångsrik, 6:a i ligan, hackande anfallsspel, alldeles för många kryss hemma. Men en vinst ger oss CL spel och det är en boost för självförtroendet och vi slipper torsdagsmatcherna och PL på söndagar. Bättre stämning på lördagar.

Björn Appelgren: Ja. Förlust där och det är underkänt.

Åke Karlsson: Nej vi har haft många chanser att ha en mycket högre plats i ligan utan att ta den. Visst en EL-final med vinst är ju också en titel.

Marcus Beijar: Ja. Vinner vi på onsdag får vi betrakta säsongen som en framgång, sett till hur den artade sig under hösten.

Gustav Brinck-Larsen: Ja, vid segern är säsongen sammantaget godkänd, vid förlust kan den inte vara annat än ett stort fiasko, ligacupen till trots.

Johannes Johansson: Nja, det vet jag inte. Tycker stora delar av säsongen har varit alldeles för dålig med tanke på kvaliteten som finns i truppen.

Kent Yxell: Ja, det tycker jag, en titel till och det är “some kind of success”, trots målsumpandet och spelet. Men förlust och ännu ett år utan CL-spel – fiasko!

Mikael Krekula: Ja, det avgör väldigt mycket. Vinner vi inte Europa League så är det katastrof med tanke på hur man slängt bort ligasäsongen endast för att man satsade så mycket på just Europa League.

David Sundgren: Man kan knappast kalla en säsong för framgångsrik när Manchester United slutar sexa i ligan. Vinner vi Europa League-finalen ger jag godkänt för Mourinhos första säsong, inte mer. Förväntningarna var mycket högre från mig innan säsongen började i ligaspelet, det gnager och skaver en hel del att vi var så långt ifrån toppen.

Mikael Österdahl: Ja, så enkelt är det faktiskt. En sjätteplats med ligacupen som bonus räcker inte för ett Manchester United i dagens fotboll. Vinner vi däremot en europeisk titel och ligacupen och tar oss till Champions League så kan inte säsongen sammanfattas som misslyckad. Däremot kan vi diskutera om säsongen är godkänd: resan kan faktiskt vara viktigare än destinationen.

Hur viktig är Europa League-finalen?

Lee Sernehov: Den är jätteviktig!!! CL-plats på spel och en titel som vi inte har sedan innan, bara hoppas vi inte behöver spela om den fler gånger på många år.

Björn Appelgren: För säsongen extremt viktig. Och personligen är det nog enda gången jag får se en Europacupfinal med United live i Sverige. Vinn för fan!

Åke Karlsson: Jätteviktigt att nå CL och att få in några bättre spelare

Marcus Beijar: Hyperviktig. Dels är det en titel, dels är det en CL-plats på spel.

Gustav Brinck-Larsen: Den är skillnaden mellan bra och fiasko. Att nå Champions League verkar i och för sig inte längre vara ett krav för att locka toppspelare, men United skall vara där. Så den är mycket, mycket viktig.

Embed from Getty Images

Johannes Johansson: Den blev plötsligt fruktansvärt viktig i och med att Mourinho valde att vaska ligaspelet.

Kent Yxell: Nästan lika viktig som Rotterdam 91 men på ett annat sätt. Kickstart på vägen tillbaka till toppen!

Mikael Krekula: Den är extremt viktig förstås. Främst för att det är en väg in i Champions League men också för att det är en stor titel. Och dessutom en titel United inte har. Detta är säsongens viktigaste match.

David Sundgren: Väldigt viktig, en titel till klubben som vi inte har och en gratis plats till Champions League till hösten.

Mikael Österdahl: Jag skulle säga att det är den viktigaste matchen sedan United spelade för ligatiteln 2012 i en match vi inte ska prata om. Det finns en stor prestige i att komplettera samlingen och för klubben är det givetvis oerhört viktigt att spela i Champions League.

Ajax var matchfria de nio dagarna före finalen. Samtidigt spelade United två matcher. Fördel Ajax?

Lee Sernehov: Nja matchrytmen är till vår fördel men dom har fått vila, men jag hoppas vår rutin och ålder slår deras ungdomliga iver.

Björn Appelgren: Nej, Mourinho vet detta också och ska kunna planera spelarnas energinivåer.

Åke Karlsson: Tror inte det har någon betydelse utan visar vi bara lite bättre spel så ska vi fixa det

Marcus Beijar: Beror ju på hur man vill se det, United har ju generellt haft en tuff vår (speciellt april) och då spelar kanske två matcher som inte betydde något mindre roll. Samtidigt vet jag inte om det är en fördel med nio dagar utan match heller. Svårt.

Gustav Brinck-Larsen: Nej, United har vilat spelare bra under perioden, och de matcherna har gett spelare som Pogba, Smalling och Jones att få minuter de behövde. Att Ajax har haft nio dagar på sig kan vara bra, men kan också slå vara för länge och ha gjort vissa spelare extra nervösa.

Johannes Johansson: Tror inte det är någon jättefördel. United roterade runt rejält i de matcherna, så det är ingen godtagbar ursäkt.

Kent Yxell: Nej, går inte att vila sig i form, men United hade behövt vila om Mou fick bestämma.

Mikael Krekula: Nej, det skulle jag inte säga. Visst, de har vilat men samtidigt bör United ha ett bättre matchtempo i kroppen och de mest slitna spelarna har vilat en del på sistone.

David Sundgren: Med tanke på att Mourinho inte brytt sig speciellt mycket och många spelare fått vila är det nog even Steven där. Jag inbillar mig kanske, men tror att det kan vara bra att ha visst matchtempo i kroppen, det är inte bara av godo att vila/träna sig i form.

Mikael Österdahl: När managern ständigt upprepar att det är en nackdel tror jag att det blir en nackdel. Annars tror jag inte att det är avgörande. Lika mycket som matcher sliter kan det vara svårt att koppla på efter lång vila.

Romero; Valencia, Smalling, Blind, Darmian; Fellaini, Herrera, Pogba; Mkhitaryan, Rashford, Lingard. Så kan Uniteds finalelva tänkas se ut. Tror du att Mourinho gör några förändringar?

Lee Sernehov: Om han gör det så tror jag det är Lingard mot Martial.

Björn Appelgren: Jag vill verkligen se Mata. Och av någon anledning även Rooney faktiskt.

Åke Karlsson: Skulle kunna vara att han väljer Mata före Lingard och överraskar med Mensah eller Tuanzebe

Marcus Beijar: Nej.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tror mycket väl att Jones kan få starta istället för Smalling. Han såg bättre (om än inte fantastisk) ut i söndags än tidigare, vilket kan göra att Mourinho väljer honom. Men vi får utgå från att det blir elvan ovan.

Embed from Getty Images

Johannes Johansson: Nej, det känns som det blir den elvan. Vet inte vem som ska aspirera på en startplats utöver dessa herrar. Jones? Nja. Carrick? Nej. Martial eller Mata? Möjligtvis Mata.

Kent Yxell: Nej, så hade jag också ställt upp. Finns inte mycket mer att välja på om inte Gomes sparades till onsdag, eller Harrop förstås! Förutom att jag hade spelat De Gea!!!

Mikael Krekula: Nej det tror jag ändå inte. Det skulle kunna bli Martial istället för Lingard, eller kanske Jones istället för Blind eller Smalling, eller att Carrick spelar men nej. Det blir nog denna.

David Sundgren: Nä, jag räknar med den elvan.

Mikael Österdahl: Jag tror att det är elvan Mourinho har tänkt sig, förutsatt att alla är tillgängliga. Det är väl mittbacksparet och ytterforwardsplatserna det möjligen skulle kunna ske någon förändring på.

Vi utgår igen från Romero; Valencia, Smalling, Blind, Darmian; Fellaini, Herrera, Pogba; Mkhitaryan, Rashford, Lingard. Med hänsyn till vilka som är tillgängliga: skulle du vilja göra några förändringar?

Lee Sernehov: Skulle vilja byta Blind mot Jones… Blind kan vara bra om han kommer rätt in i matchen och han förstår deras språk.

Björn Appelgren: Utöver det jag skrev ovan. För mig är Carrick given. Inte Fellaini.

Marcus Beijar: Vill ha in Jones och Carrick. Möjligen då istället för Blind (som får ta vänsterbacken) och Fellaini. Tuanzebe också lite intressant, men han ryms nog inte med från start.

Gustav Brinck-Larsen: Ajax är ett ungt lag, det brukar innebära snabbhet. Så jag hade tagit bort Fellaini och satt Carrick som sköld framför mittförsvaret istället. Samt ut med Lingard och in med Mata. Och, jag tycker att bästa målvakten skall spela, alltså borde De Gea få stå. Jag förstår tanken med att spela Romero, men när det gäller så mycket som det gör borde De Gea vara den som vaktar buren.

Embed from Getty Images

Johannes Johansson: Nej, inte i nuläget. Varken Juan Mata eller Anthony Martial är i matchform. Hade helst velat se någon annan än Darmian som vänsterback, men alternativen är få.

Kent Yxell: De Gea står alla 7 dagar i veckan.

Mikael Krekula: Carrick istället för Fellaini kanske, även om jag gillar den senares matchvinnaregenskaper som nog blir nyttiga i en sån här match. Annars vill jag se Martial istället för Lingard… men vi får hoppas att Lingard gör som han brukar i finaler!

David Sundgren: Tycker Smalling har varit väldigt fladdrig och osäker i backlinjen så skulle ha Phil Jones från start. Håller Carrick före Fellaini med, men tror inte det är aktuellt. Slutligen hade jag valt Mata istället för Mkhitaryan som har varit väldigt blek på slutet.

Mikael Österdahl: Till att börja med tycker jag att det är direkt vansinne att välja Romero före De Gea. Även om Romero har gjort det bra är De Gea klassen bättre. Den här matchen är för viktig för att göra sociala val. Sedan skulle jag välja bort Smalling för Jones. Offensivt skulle jag välja in Mata för Lingard och eventuellt Martial för Fellaini. Dock tycker jag att det är rimligt att Fellaini just nu är före Carrick.

United har aldrig vunnit Europa League men väl andra europeiska turneringar. Vilket är ditt bästa minne av United i Europaspel?

Lee Sernehov: Moskva

Björn Appelgren: Trippeln 99. Oslagbart. Ensam hemma med lillebror. Glädjen efter vändningen. Allt!

Åke Karlsson: Tror det var 1968 mot Benfica

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Går det att säga annat än CL-segern 1999? Finalen i Moskva god tvåa.

Gustav Brinck-Larsen: Det är jämnt mellan John Terrys hjälteinsats -08 och vändningen -99. Men jag var bara 14 år 1999 och vi hade jag inte rätt kanal för att se matchen, så den har vuxit i efterhand. 2008 minns jag fortfarande var jag såg den och vem jag var med, så jag får välja den som personligt bästa minne. Van der Sars jubel efter att ha räddat sista straffen var härligt.

Johannes Johansson: Svårt! Självklart är det någon av Champions League-vinsterna. Säger segern i Moskva, den dramatiken med straffar!

Kent Yxell: Hårfint mellan regnet i Rotterdam -91 och veckan i Barcelona -99

Embed from Getty Images

Mikael Krekula: Förutom de givna, finalen 99 och straffvinsten mot Chelsea så vill jag säga krossen av Roma som ju var magisk, United spelade en fantastisk fotboll då. Även bortamatchen mot Roma säsongen efter när Ronaldo stod för tidernas hårdaste nick. Eller Rooneys show mot Milan. Mycket Italien!

David Sundgren: Champions League-finalen mot Bayern München 1999, senaste gången vad jag minns att jag gråtit glädjetårar efter en fotbollsmatch.

Mikael Österdahl: Det måste vara Powell för Mata… Nej, givetvis är det Moskva, jag var ju där. Det går inte att slå en på plats-upplevelse.

Traditionsenligt avslutar vi med att tippa matchen!

Lee Sernehov: 2-0 till United, Micki och Rash. Vi spelar ett kontrollerat spel, lugnt och ordnat och låter Ajax springa och försöka… Sen bygger vi upp vår press efterhand, sen kommer en grym genomskärningspass från Herrera till Micki, sen svänger det fram och tillbaka, båda målisarna får jobba med några hyfsade räddningar men sen kontrar vi in 2-0! Martial till Rash, 2-0!!!

Björn Appelgren: Tråkigt tilltäppt. Båda lagen har några halvchanser. United vinner på rutin, och tur. 1-0. Lingard.

Åke Karlsson: Tror Ajax unga spelare får det tufft i en sådan här stor final och vår rutin gör att vi får äga bollen mycket och dom jagar så 2-1 till oss

Marcus Beijar: United vinner med 2-1. Lingard och Pogba gör målen i en rätt trist match där vi avgör i 78:e.

Gustav Brinck-Larsen: 2-1 till United, Rashford sätter ett och Pogba får äntligen sätta en frispark. United har mycket boll, men Ajax sticker upp och är livsfarliga med sin ungdomliga frejdighet.

Johannes Johansson: United kommer ha mycket boll men kommer ha svårt att sätta dit bollen (i sedvanlig ordning). Ajax är sylvassa i kontringarna. Efter 90 minuters spel blir det 1-1 efter mål av Mkhitaryan och Dolberg. I förlängningen kliver sedan Pogba fram och avgör.

Kent Yxell: 2-0 efter 0-0 i jämn första halvlek efter att Ajax sprungit av sig och Rashy gör två inom loppet av en minut i början av andra! Och så stänger Mou matchen…

Mikael Krekula: United vinner komfortabelt med 2-0, Rashford öppnat målskyttet innan Pogba gör 2-0. Pogba är för övrigt planens gigant och äger matchen totalt.

David Sundgren: Tippar på en jämn final där vi tar tag i spelet, gör 1-0 i första halvlek genom Rashford. Vi blir aningen passiva i andra och försöker säkra hemåt. Ajax lyckas kvittera med dryga kvarten kvar innan Paul Pogba frälser oss med ett frisparksmål i matchminut 87.

Mikael Österdahl: Måndagens händelser i Manchester kastar om kull det mesta. Förhoppningsvis sluter sig laget samman och forcerar fram en energi som egentligen inte finns. Då är Ajax chanslösa och United vinner med 4-0. Pogba är planens gigant, Rashford gör hattrick och i slutet sätter Rooney en straff med sin allra sista spark som Unitedspelare.

Res med oss till Manchester!