Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2016/17: Försvarare

För åttonde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den andra delen av fyra är det dags att bedöma försvararna.

I år gjort en liten förändring då vi kommenterade spelarnas insatser. I de fall där juryn inte var överens om ett betyg (där det skiljde minst 1,5 betygspoäng mellan högsta och lägsta betyg) har vi kört en minidiskussion om den spelaren. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Luke Shaw spelade 1376 minuter och har lägst speltid av de som fick betyg. Axel Tuanzebe spelade 327 minuter, vilket är högst speltid för de som inte fick betyg.

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Marcus Beijar (MB), Gustav Brinck-Larsen (GB), Johannes Johansson (JJ), Mikael Krekula (MK) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Eric Bailly: 7

Kom som ett relativt osäkert kort. Han blev dock snabbt en favorit hos många, och imponerade tämligen omgående med sitt resoluta försvarsspel. Aggressiv, snabb, bra i en mot en, stark i duellerna och helt enkelt jävligt tuff. Som en Chris Smalling fast bollsäker. Har, likt Smalling, ett litet misstag i sig. Men sett över hela säsongen har Bailly varit Uniteds bästa mittback och kan han slipa på koncentrationen och på disciplinen så kommer han bli en given startspelare för en lång tid framåt i United. [MK]

Redaktionen: 7,4 Matchbetyg: 6,6

Phil Jones: 6

Att Phil Jones ens spelar fotboll då och då är en överraskning med tanke på hans skadehistorik. Den här säsongen blev det oväntat många matcher med en hel del fina insatser, framför allt under perioden då han bildade mittbackspar med Rojo. När säsongen summeras var Jones ändå otillgänglig i runt hälften av matcherna. Därmed går han inte att lita på och pålitligheten är den kanske allra viktigaste egenskapen för en mittback. [MÖ]

Redaktionen: 6,2 Matchbetyg: 6,2

Marcos Rojo: 7

Marcos Rojos vara eller icke vara diskuterades sent in i augusti ifjol. Argentinaren blev kvar och var Uniteds bäste försvarare näst efter Eric Bailly. Klarar sig mirakulöst undan rött kort ett antal gånger, men uppträder betydligt mer vårdat och slipat efter nyår. Visade att han ska spela mittback och inte vänsterback. Oturlig skada som på sikt kan få konsekvenser för framtiden i United, då Mourinho lär värva en mittback i sommar. [MB]

Redaktionen: 6,9 Matchbetyg: 6,0

Chris Smalling: 6 & 4

GB (6/10): Får säsongen till stor det förstörd av två skador, och hittar aldrig tillbaks till den Smalling han var ett halvår under LvG. Men med tanke på den oregelbundna speltiden kämpar han sig upp till ett godkänt, han ledde ändå försvaret i två finaler som slutade med seger och såna matcher ger plus.

MK (4/10): Han ledde försvaret till två titlar och det man förstås inte skratta bort men Smalling var bra säsongen innan och startade med förtroende och fick rikt med speltid men tog aldrig riktigt tag i det. Han klantade mest bort sig själv i ett försvar som trots allt fick jättemycket hjälp av mittfältet. Jag tänker Arsenal borta. Exemplen är många där han helt enkelt varit undermålig och är den sämsta mittbacken denna säsongen i klubben.

GB: Jag är enig i att han hade några rejäla bottennapp, där man undrade om han ens försökte. Men jag tror också att det är vad som drar ner hans betyg i mångas ögon. Hans medianinsats den här säsongen var ändå okej, om än inte glänsande.

Redaktionen: 4,9 Matchbetyg: 5,8

Daley Blind: 6,5 & 5

MÖ (6,5/10): Jag tycker att Daley Blind är en utmärkt truppspelare. Han behärskar många positioner, är sällan skadad och verkar inte klaga när han får stå åt sidan. I början och slutet på säsongen vikarierade han förtjänstfullt som mittback och däremellan gjorde han hyggliga insatser som vänsterback, när inga andra alternativ levererade.

JJ (5/10): En fullgod rotationsspelare är vad Daley Blind är, absolut inte mer än så. Mot bättre motstånd blir hans fullständiga avsaknad av snabbhet blottad per omgående. Mot sämre motstånd kan han endast spela mittback. Som ytterback blir han som sagt för långsam, där han har svårt att komma runt och nyttja sin annars fina vänsterfot. Även om han spelar mittback mot sämre motstånd så finns den konstanta oron att han hamnar i en- mot en-dueller med en motståndare. Så länge han slipper hamna i dessa dueller är han en fullgod mittback.

MÖ: Blind startade 34 matcher den här säsongen, på vilka United bara släppte in 23 mål. Det är bättre än Uniteds snitt över hela säsongen. Jag menar också att Blind har stor del i att Eric Bailly kom in i den engelska fotbollen så bra.

Redaktionen: 5,9 Matchbetyg: 5,9

Ashley Young: 6

Hur bedömer man egentligen en högavlönad spelare som trots det bara gjorde 8 starter i ligan? Det bör ju per automatik egentligen vara underkänt. Men i de få matcher Ashley Young faktiskt spelade gjorde han det bra, både som ytter men också i hans nya position som ytterback. Lojaliteten och att han inte yttrat ett ont ord om den bristande speltiden skall han också ha cred för. [GB]

Redaktionen: 5,6 Matchbetyg: 6,1

Luke Shaw: 5,5

Få, troligen ingen, spelare i United hade en lika tuff säsong som Luke Shaw. Vänsterbacken har inte fått igång karriären efter benbrottet mot Southampton förra hösten och placerades tidigt i frysboxen av José Mourinho. Kan sedan kanske inte lastas för ringrosten när han väl får chansen, samtidigt som inställningen kritiserats av just Mourinho. Gick sönder på nytt under våren och frågan är om vi får se killen i en United-tröja igen. [MB]

Redaktionen: 5,2 Matchbetyg: 6,1

Timothy Fosu-Mensah: n/a

Efter den spännande avslutningen på förra säsongen för Fosu-Mensah blev inte denna säsong som vi eller han tänkt sig. Mest bänkplatser eller till och med läktarplatser för Fosu-Mensah som aldrig fick någon riktig chans av Mourinho. Något spel i reservlaget blev det inte heller egentligen, vilket är märkligt då det resulterade i att Fosu-Mensah inte spelade alls egentligen. Han gjorde det okej när han spelade, men han har potentialen för att bli en ledande spelare, kanske främst som mittback. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6

Antonio Valencia: 8

En av de spelare med bäst utveckling under Mourinho. Den skakiga defensiven är som bortblåst, istället var Valencia den här säsongens bästa högerback i hela Premier League. Det som stoppar från ett ännu högre betyg är att hans fina offensiv faktiskt inte resulterar i speciellt många poäng. Ett mål och tre assist, det borde vara minst det dubbla med tanke på hur mycket han får gå framåt. Ändå en av lagets bästa spelare för säsongen. [GB]

Redaktionen: 7,6 Matchbetyg: 6,4

Demetri Mitchell: n/a

Kom fram som en talangfull yttermittfältare men skador har satt stopp i utvecklingen för Mitchell som fick ta ett steg ned som ytterback och har gjort det såpass bra i reservlaget att han blev nominerad som en av säsongens reservlagsspelare. Fick sedan chansen mot Crystal Palace i den avslutande ligamatchen och gjorde det suveränt. Har, som gammal ytter, många offensiva kvaliteter men är säker och kvick bakåt också. Spännande att se honom nästa säsong! [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 7,5

Matteo Darmian: 6

Matteo Darmian, spelaren med ligans kanske mest tveksamma polisonger, visade att han är en van Gaal-värvning. In och ut ur truppen där han gör säsongsdebut i ligan först i oktober. Blandar och ger när han väl får chansen, men blixtrar till ett antal gånger under våren. Har problem mot lag med högt mittfält och bidrar inte i offensiven på ett sätt som krävs av ett United med tre man på mittfältet. Sticker i sommar? [MB]

Redaktionen: 5,6 Matchbetyg: 6,1

Axel Tuanzebe: n/a

Han har dominerat i ungdomslagen under en längre tid och man trodde han skulle få chansen tidigt denna säsong, men den chansen kom aldrig. Tuanzebe var då och då involverad i matchtruppen men det var först i slutet av säsongen som Tuanzebe fick sina möjligheter. Gjorde det bra som ytterback mot Arsenal och fortsatte sedan som innermittfältare och gjorde det helt okej. Men det är som mittback vi vill se honom, förhoppningsvis redan nästa säsong. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,4

Statistik försvarare

SpelareMatcherMålAssists
Eric Bailly37 (1)00
Phil Jones24 (2)00
Marcos Rojo35 (6)11
Chris Smalling29 (7)22
Daley Blind34 (5)12
Ashley Young15 (8)01
Luke Shaw17 (2)03
Timothy Fosu-Mensah4 (7)00
Antonio Valencia41 (2)15
Demetri Mitchell100
Matteo Darmian26 (3)01
Axel Tuanzebe4 (1)00