Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Välkommen Victor – nu startar vi en ny era

Så var det i princip klart. Manchester United har bekräftat att klubben kommer värva Victor Nilsson Lindelöf, vilket därmed sätter punkt för årets mest segdragna övergångshistoria. De saker som återstår; läkarundersökning, speltillstånd och personligt kontrakt kommer naturligtvis avklaras utan nämnvärda problem. Klubben hade inte gått ut och meddelat att man kommit överens med Benfica om man inte vore säkra på att övergången kommer gå igenom.

Det skulle ju hänt redan i januari. Ryktena var så starka och kom från så många håll att jag var övertygad om att klubben i slutet av januari skulle ta fram stora pengasäcken och få över den unge svensken redan då. Vad som hände, om det var Lindelöf själv som inte vill flytta, Benfica som bad om att få ha kvar honom säsongen ut eller om Mourinho inte ville förändra i truppen under en säsong som då såg mycket lovande ut, det kan vi bara spekulera i. Att någonting var på gång, men lades på is, får efter gårdagens meddelande att klubbarna nu är överens ses som självklart. Och det var kanske inte så dumt, tittar på vi Lindelöfs karriär så här långt var det extra halvåret i Portugal sannolikt mycket bra för honom.

Kometkarriär

I tonåren, från hösten 2010 till våren 2012 hade han en ordinarie tröja i Västerås SK, i den svenska andra- och tredjedivisionen. Detta gjorde att talangfabriken Benfica fick upp ögonen för honom, dit han anslöt sommaren 2012. Sedan tog det sin tid, en knapp halvtimmes ligaspel säsongen 13/14 samt att han figurerade i några cupmatcher var den A-lagsfotboll han spelade, annars höll han till i Benficas B-lag som spelar sina matcher i den portugisiska andradivisionen.

För den bredare svenska fotbollspubliken blev han mer känd vid U21-EM 2015, då han var med och spelade hem guldet till Sverige. I finalen, mot just Portugal, satte han den femte svenska straffen innan Patrik Carlgren räddade Portugals sista straff vilket gjorde Sverige till Europamästare. Faktum är dock att Lindelöf inte ens var med i truppen från början. Det var endast när Emil Krafth skadade sig och var tvungen att kasta in handduken tre dagar före Sveriges första match som Lindelöf kom med som hans ersättare. Ett tidigt rött kort på en svensk gjorde att Lindelöf fick hoppa in i halvtid i den första matchen, efter det startade han resterande matcher och blev invald i turneringens lag.

Succén i U21-EM gav dock ingen direkt effekt på A-lagsspelandet. Hösten 2015 var han fortfarande en B-lagsspelare för Benfica, ibland fick han plats på bänken vid A-lagsmatcherna men lika ofta var han inte ens med i truppen på matchdagarna. Men så kom januari, en skada på Lisandro Lopez gav den öppning som behövdes för att han skulle få hoppa in och i matchen efter också starta. Väl inne i elvan tittade han aldrig tillbaka, fina insatser i både liga (som Benfica vann) och Champions League gjorde att landslagsdebuten kom blott två månader senare och i förra årets EM var han given i den svenska startelvan. Ett bedrövligt mästerskap för svensk del, men 270 minuter fotboll och en erfarenhet som säkerligen kommer vara oerhört nyttig för Lindelöf i framtiden.

Säsongen som nyligen avslutats måste också betraktas som en succé för honom. Rykten om United kom som sagt tidigt, men han lyckades trots det behålla fokus hela vägen och ledde Benfica till ytterligare en ligatitel, samt en åttondelsfinal i Champions League där det tog stopp mot Dortmund.

Roll i United

I vilken roll är det troligast att vi kommer få se Lindelöf i United? Mittback, med vikariat till höger, skulle jag tro. Det är som mittback han etablerat sig i Benfica, och att Mourinho skulle värva en spelare som så tydligt haft en viss roll, för att sedan ge honom en annan roll i United bör kunna uteslutas. Eftersom han har en hyfsad snabbhet, och även är trygg med boll, finns möjligheten att han någon gång ibland kommer kliva ut till höger i försvaret, när Valencia saknas eller Mourinho vill ha ett mer defensivt fokus i matchen. Eftersom United nu har sex mittbackar, varav fyra har erfarenhet som högerback, är det dock konkurrens även om det. Men av de fyra (där de övriga är Bailly, Jones och Smalling som alla är kvar i nuläget) ser jag Lindelöf som mest kompatibel att spela till höger, så att han kommer göra det någon gång ibland räknar jag med. Han har också spelat en del matcher som defensiv mittfältare, men detta var några år sedan så att han är tänkt där ser jag som mycket osannolikt.

Det personliga kontraktet är ännu inte klart, men United har de senaste åren visat en förkärlek till att skriva kontrakt på 4+1 år. Så om vi utgår från det, och tittar på övergångssumman som uppges ligga på drygt 30 miljoner pund, kan vi i mina ögon räkna med att Lindelöf kommer få rejält med chanser att bli en av Uniteds två ledande mittbackar, troligen tillsammans med Eric Bailly.

Jag ser riktigt stor potential i det mittbacksparet. Att jämföra dem med ett av Uniteds, och världens, bästa mittbackspar någonsin innan de spelat en enda match är måhända inte schysst. Men jag kan ändå inte låta bli att få en en känsla av Ferdinand-Vidic när man ser till spelartyperna. Lindelöf är en rejäl spelare, men har också bra fötter och kan kliva in i den spelskicklige Ferdinands roll och Bailly har galenskapen och hårdheten som krävs för att vara den som axlar den kompromisslöse Vidics roll. Att få tillbaka ett mittbackspar av den typen skulle ge United en rejäl trygghet att bygga vidare på.

Dessutom, är det något som vi vet är det att José Mourinho har ett bra facit med att få sina stora värvningar att bli lyckade. När han väl vill ha en spelare kan han tänka sig att lägga mycket pengar, men spelaren kommer också vara välscoutad och det kommer finnas en tydlig roll att fylla. Alla dessa tecken tycker jag finns oerhört tydligt även nu, såväl med Bailly förra året som med Victor Lindelöf i år, jag både hoppas och tror därför på att United nu hittat det mittbackspar som skall leda laget det närmaste decenniet. Med två mittbackar födda 1994 ser det i alla fall per nu ljust ut på den fronten.

Res med oss till Manchester!