Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

I väntan på att magen ska börja pirra

Embed from Getty Images

Vi är nu ganska så precis mitt emellan två säsonger. Tiden som har passerat sedan Manchester United senast spelade match (2-0 mot Ajax, tack så mycket) är lika lång som tiden till nästa Unitedmatch (mot Real Madrid i Uefa Super Cup, försäsongen räknas inte). Därmed känns det passande med en lägesrapport.

Först kom Victor Lindelöf. Sedan kom… ingenting. Pirret i magen är långt borta. Lindelöf får ursäkta, men han är ingen Zlatan Ibrahimovic, ingen Paul Pogba och ingen Henrikh Mkhitaryan.

För ett år sedan hade jag inbillat mig att det mesta skulle bli bra. United hade precis vunnit FA-cupen, kastat ut Van Gaal och aktiviteten på transfermarknaden var lovande. Zlatan, Mkhitaryan och Pogba hade förvisso inte skrivit på än men det var spelare av den kalibern det surrades om.

Nu snackas det om Álvaro Morata, en reserv från Real Madrid, och Nemanja Matic. Hyggliga spelare förstås, alldeles säkert bättre än vad vi redan har i truppen. Men det är inga spelare som får magen att börja pirra. Tanken på Morata i Unitedtröja målar inte direkt upp några följdbilder där lagkapten Pogba (kom igen, det måste bli han) lyfter Champions League-bucklan i Kiev.

Om truppen som den ser ut just nu

Om vi struntar i de spelare som fick vara med i slutet på förra säsongen bara för att José Mourinho inte ville vinna ligamatcher och de spelare som inte ens tilldelades tröjnummer så lämnar det 30 spelare i Uniteds trupp.

Målvakter: De Gea, Romero, Johnstone, Henderson, J Pereira
Försvarare: Lindelöf, Bailly, Jones, Rojo, Smalling, Blind, Young, Shaw, Fosu-Mensah, Valencia, Darmian, Tuanzebe, Borthwick-Jackson
Mittfältare: Pogba, Mata, Lingard, Januzaj, Carrick, Herrera, Mkhitaryan, Fellaini, A Pereira
Anfallare: Rooney, Martial, Rashford

Personligen tycker jag att det är för många. Jag förespråkar en betydligt mindre trupp. Kanske runt 18 etablerade utespelare där unga spelare som Fosu-Mensah och Tuanzebe fyller på vid behov.

Mourinho vill nog ha några fler spelare än vad jag vill. Jag gissar ändå att han vill göra sig av med fler spelare (antingen permanent eller på lån) än han vill plocka in.

I Premier League tillåts 25 spelare i truppen (plus ett obegränsat antal U21-spelare). Det utgör inget väsentligt problem för United. I Champions League är kraven på egna produkter något hårdare än i Premier League men det ska fortfarande inte vara några problem.

Målvakter

Så länge David de Gea och Sergio Romero blir kvar i United är målvaktsfrågan löst för United. De Gea är en normal säsong världens bästa målvakt (säsongen som gick var han inte riktigt så bra). Jag har fortfarande mina tvivel på Romeros förmåga ifall De Gea skulle bli långtidsskadad. Med mer begränsad speltid har han visat att han är en ypperlig reservmålvakt.

Bakom de två etablerade målvakterna har United målvaktstalang i överflöd. Sam Johnstone kan tänkas försvinna men det spelar inte så stor roll. Joel Pereira och Dean Henderson är kompetenta unga målvakter. Pereira framför allt är nog redan nu redo för hyfsat stora uppdrag. Jag skulle inte bli överdrivet orolig ifall De Gea och Romero krockade på träning och lämnade över handskarna till Pereira.

Försvaret

United har många försvarare. Även om vi räknar bort Borthwick-Jackson, Fosu-Mensah och Tuanzebe är det tio spelare kvar för fyra platser (jag förutsätter i den här diskussionen att Mourinho kommer att köra med fyrbackslinje i de flesta matcherna). Läge att skeppa bort några spelare tycker jag!

Antonio Valencia tar förstås hand om högerbacken. De gånger Valencia behöver vila finns det en uppsjö alternativ. På vänsterbacken finns det också en uppsjö alternativ men inget som står ut. Luke Shaw har potentialen att vara fantastisk men frågan är om attityden räcker till. I övrigt är det kvantitet före kvalitet. Den bästa lösningen är att Shaw förvandlas till en världsback men det är inte jättemycket som tyder på det.

Embed from Getty Images

I mittförsvaret får en anta att tanken är att Lindelöf ska spela bredvid Eric Bailly.

Vi får hoppas att det funkar. Annars står vi med ett mittförsvar som Mourinho inte litar på och då blir det gärna riskminimering med mittfältet i knä på backlinjen.

Mittfältet

På mittfältet är jag inte övertygad om Ander Herreras förträfflighet. Han är en bra spelare. Bra är dock inte tillräckligt för att vara en ledande spelare i ett lag som vill vinna ligatitlar.

Ska jag gissa idag så tror jag ändå att Herrera utgör Uniteds mittfält den här säsongen, tillsammans med Pogba och Matic. För att det mittfältet ska bära laget måste Pogba vara fantastisk. Han är en annan kaliber av spelare än de andra mittfältarna. Ja, Pogba är av en annan kaliber än egentligen alla andra i den här truppen.

Embed from Getty Images

Matic är för mig på ungefär samma nivå som Herrera. Ja, Matic var ordinarie i ett lag som vann ligan men Matic är också spelaren i det laget som managern vill byta ut. Dessutom börjar han bli rätt gammal.

Marouane Fellaini och Michael Carrick utgör bredden på mittfältet. Det är ingen skräckinjagande bredd för motståndarna. Om nu inte tanken är att Andreas Pereira efter ett år i Spanien ska vara redo för större uppgifter.

Anfallet

Uniteds största problem den gångna säsongen var ändå målskyttet. Då Zlatan försvann tappade vi dessutom den bästa målskytten, så på ett eller annat sätt måste Mourinho addera mål till det här laget.

Det talades om Antoine Griezmann. Det ser ut att bli Álvaro Morata. Griezmann hade för mig varit en uppgradering mot Zlatan. Morata är en klar nedgradering.

Hoppet får istället vara att spelare som Anthony Martial och Henrikh Mkhitaryan höjer sig ett par klasser mot den gångna säsongen. Dessutom finns en hel del mål att hämta om Pogba börjar skjuta stolpe in istället för stolpe ut. Med en mer framträdande roll kan även Marcus Rashford bidra med fler mål.

Embed from Getty Images

Räcker det? Ja, om Morata stänker in minst 20 mål samtidigt som Martial, Mkhitaryan, Pogba och Rashford alla höjer sin produktion gör det nog det. Väldigt mycket måste dock gå rätt för att så ska ske.

Just nu känns det som att vi står och stampar. Utgångsläget är trots allt att vi var sexa i ligan, 24 poäng bakom mästarna.