Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Tack och adjö Wayne Rooney

I söndags blev det så officiellt att Wayne Rooney lämnar Manchester United. Med 253 mål på 559 matcher är Rooney Manchester Uniteds meste målskytt. Så vad tycker styrelsen och redaktionen nu när Rooney återigen är en Evertonspelare?

Vi har stött och blött Wayne Rooney i det här forumet ganska många gånger. Hur känner du nu när det är officiellt att han lämnar?

Simon Sani: Vemodigt. Hjärtat säger nej men hjärnan säger ja.

Gustav Brinck-Larsen: Extremt mixade känslor. Ledsen då Rooney under många år varit en favorit tack vare hans uppoffrande spelstil, men samtidigt så har han inte varit samma spelare under ett par år och har av den anledningen varit ett “problem” i och med hans status och lön.

David Sundgren: Det är det förmodligen det bästa som kunde hända för både Manchester United och Wayne Rooney.

Lee Sernehov: Tråkigt… Han har varit en viktigt spelare för oss länge, han har accepterat alla olika positioner på planen… En krigare, en kämpe, en Unitedspelare.

Marcus Beijar: Jag kanske är lite ensam om det, men jag är lite ledsen. Inte för att han lämnar just nu, utan för att det blir på ett ganska snöpligt sätt. Han har stagnerat som spelare och nött bänk som lagkapten. Jag hade så innerligt önskat fotbollsspelaren Wayne Rooney att få avsluta karriären i United och det på ett värdigt sätt.

Björn Appelgren: Att det är rimligt, men samtidigt lite synd. Hade han inte kostat aset i lön hade jag gärna sett honom stanna. Tror Rooney hade kunnat matchas både mer och bättre.

Johannes Johansson: Att det är rätt beslut av honom.

Jacob Brunt: Någon form av märklig lättnad. Nu kan man med tiden börja inse vad man varit med om under drygt tio fantastiska år när han verkligen var en stor och viktig spelare i klubben. Just nu är det mest skönt att slippa irritera sig över tappade bollar, dålig första touch och annat som tyvärr fått stå ivägen för en finfin karriär.

Rune Sørlie: Även om han inte har varit den spelare som utmärkt sig mest den sista tiden så känns det ändå lite tråkigt att han lämnar.

Mikael Krekula: Det känns bara konstigt, han har ju nästan alltid varit där. Kommer kännas ännu konstigare när säsongen drar igång och han inte är involverad.

Johan Nilsson: Både bra och dåligt. Bra för att han inte tillfört laget någonting egentligen på länge, dåligt för att han är vår kapten och en klubblegend.

Lisa Larsson: Väldigt vemodigt och tungt, men tyvärr är tiden kommen.

Embed from Getty Images

Gör United rätt som släpper Rooney?

Simon Sani: Ja, i grund och botten är det en sportslig och ekonomisk grund som ligger bakom beslutet.

Gustav Brinck-Larsen: Ja.

David Sundgren: Som det har sett ut en längre tid, så ja, det är ett riktigt beslut.

Marcus Beijar: Visst gör man det. Med den lönen och med den tiden finns det ingen logik i att behålla honom, må man sedan vara lagkapten och klubbens bästa målskytt genom alla tider.

Björn Appelgren: Ja. Kostar för mycket. Spelar för lite.

Johannes Johansson: Absolut!

Jacob Brunt: Helt, helt rätt. Borde såklart ha skett redan för flera år sedan i samband med den kontraktsförlängning som blev istället.

Rune Sørlie: Ja, det tycker jag. Rooney vill spela och då vi inte vi kan garantera honom den speltid som han önskar så är det rätt gentemot honom. Han har ju varit lojal mot oss under dessa 13 år…

Mikael Krekula: Ja, det är rätt läge. Nu har han inte längre mycket att bidra med, i synnerhet inte på planen.

Johan Nilsson: Ja, det borde dock skett för 2 säsonger sedan.

Lisa Larsson: Ja.

Embed from Getty Images

Vill du att det ska gå bra för Rooney i Everton?

Simon Sani: Jag vill alltid att det ska gå bra för Rooney. Inte på Uniteds bekostnad, dock.

Gustav Brinck-Larsen: Ja, han får gärna göra mål i 36 matcher och leda Everton till en andraplats i ligan.

David Sundgren: Ja, det vore skoj om han fick en nytändning.

Lee Sernehov: 110 %! Inte mot United dock

Marcus Beijar: Ja, faktiskt, men inte på bekostnad av framgångar för United.

Björn Appelgren: Ja. Men det behöver inte gå jättebra för laget Everton. Tycker ändå det hedrar Rooney att han inte väljer en enklare låtsasliga. Han väljer ändå en klubb som slåss för Europaspel.

Johannes Johansson: Det hoppas jag verkligen. Vore kul om han fick ett fint avslut på en fin karriär.

Jacob Brunt: Ja, så länge han inte målar mot oss eller på något sätt hamnar i vägen för Uniteds framgång så får han gärna avsluta framgångsrikt i Everton.

Rune Sørlie: Ja, varför ska man inte det. Jag tycker detta är en “skilsmässa” utan hard feelings.

Mikael Krekula: Jag hoppas att det går bra för honom, det gör jag. Det tycker jag han förtjänar.

Johan Nilsson: Ja, i alla matcher utom de 2 mot oss.

Lisa Larsson: Ja självklart. Jag är glad för hans skull, och Evertons.

Embed from Getty Images

Och hur tror du att det går för Rooney i Everton?

Simon Sani: Förhoppningsvis kan han hitta tillbaka till gammal form och få ett värdigt avslut på sin karriär.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tror han inleder bra, men att hans dalande kvalitet kommer visa sig efter några månader när den inledande “jag är hemma där allt började”-inspirationen lagt sig. I värsta fall blir han problem även för Everton, där status och att han älskas av fansen står mot vad han faktiskt presterar. Men jag hoppas som sagt att det går betydligt bättre.

David Sundgren: Tror inte han når upp till tidigare höjder som han hade när han var som bäst, men kan säkert höja sig en del och tillföra en del till Everton.

Lee Sernehov: Får han spela regelbundet så tror jag han kan få lite självförtroende igen

Marcus Beijar: Mer speltid lär han ju få, men han är också en spelare i behov av en bra omgivning. Nu när Everton verkar satsa rätt friskt under Koeman är väl förutsättningarna okej, men jag tror inte det blir någon braksuccé.

Björn Appelgren: 10-15 mål. Han kommer få spela på topp och han kommer spela ofta. Det kommer visa sig i statistiken.

Johannes Johansson: Tror det kommer hankas fram. Har inte sett några lovande tendenser i United de senaste säsongerna. Men han kan nog smälla in mål i tvåsiffrigt antal.

Jacob Brunt: Har svårt att se att hans försämrade fysik och spel under flera säsonger ska vara som bortblåst och nu leverera stordåd… har ärligt talat svårt att se honom uträtta mycket av värde! Tveksam till vilken roll han kommer att få.

Rune Sørlie: Jag tror han kommer att gå bra för honom. En liten nystart och han vill ju hjälpa Everton till att lyckas.

Mikael Krekula: Bra fråga, svårt att svara på. Jag tror det går hyfsat, så varken dåligt eller särskilt bra men han kommer vara helt okej.

Johan Nilsson: Har svårt att se Koemans intresse i Rooney faktiskt. Han har inte varit bra på länge och bör inte platsa i Everton heller. Dock så lär han ju göra det, frågan är bara var? Jag hoppas han får spela bakom anfallaren, där han varit som bäst den sista tiden, får han det kan det nog funka.

Lisa Larsson: Förhoppningsvis bra för Rooney men inte alltför bra för Everton

Embed from Getty Images

Behöver vi värva in någon specifikt för att ersätta Rooney?

Simon Sani: Nej, det tycker jag inte.

Gustav Brinck-Larsen: En ny nummer 10 behöver vi inte, där har vi gott om spelare (Mata, Mkhitaryan, Pogba och unge Andreas Pereira) som kan kliva in utifall att vi spelar med en renodlad sådan. Jag ser hellre en ytter av världsklass samt en sittande mittfältare istället.

David Sundgren: Nä, tycker fokus ska ligga på en ny defensiv mittfältare.

Lee Sernehov: Jag tror det kommer en offensiv spelare till, Morata eller James. Om inte Mou litar på Micki och kör honom bakom Lukaku

Marcus Beijar: Med tanke på hur lite Rooney spelat på sistone, nej.

Björn Appelgren: Nu vill jag att vi fixar en renodlad kantspelare och stärker upp defensiven.

Johannes Johansson: Vi behöver inte värva fler anfallare. Rooney har inte spelar anfallare särskilt mycket och på de offensiva mittfältspositionerna har vi relativt bra täckning.

Jacob Brunt: Med tanke på att vi fortfarande har enorma kvaliteter i spelare som Martial, Mkhitaryan, Mata, Rashford med flera så är det inte prioritet enligt mig.

Rune Sørlie: Nej, egentligen inte. Tror vi ska ha is i magen och avvakta. Vi har rätt bra spelare i anfallet ändå. Och jag har en liten dröm om att Zlatan ändå signar nytt när han är återställt.

Mikael Krekula: Nej, kände redan förra säsongen att Rooney var ganska överflödig. Har någon slags naiv dröm om att James Wilson kommer tillbaka och slår sig in i truppen också…

Johan Nilsson: Nej. Som jag nämnde tidigare så har Rooney egentligen inte fyllt någon funktion mer än ledarmässigt den senaste tiden.

Lisa Larsson: Nja. Nej. Inte i nuläget. Med en positiv utveckling på några av de yngre killarna tror jag vi kan prioritera annat än en ersättare till Rooney.

Embed from Getty Images

Det är vår lagkapten som lämnar. Vem skulle få kaptensbindeln om du fick bestämma?

Simon Sani: Ole Ole Ander Herrera! Han har egenskaperna för en riktigt bra kapten!

Gustav Brinck-Larsen: Ett självklart alternativ saknas enligt mig. Jag önskar att någon av Lindelöf och Bailly var redo att ta den, men det är de tyvärr inte. Så som det ser ut nu: Herrera.

David Sundgren: Han lär ju inte spela hiskeligt mycket, men Carrick är given kapten de gånger han startar om du frågar mig. Vicekapten vetefasen, gillar Herrera och han verkar gilla klubben, så han får min röst – men tycker det är svårt att hitta någon given kandidat.

Lee Sernehov: Carrick men Herrera kommer spela mer så han skall ha den då

Marcus Beijar: Ander Herrera eller Antonio Valencia. Måste jag ta en så blir det Herrera.

Björn Appelgren: Carrick. Inte Herrera.

Johannes Johansson: Känns som att vi inte har någon naturlig kapten. Men säger Ander Herrera!

Jacob Brunt: Ander Herrera. Tveklöst!

Rune Sørlie: Hjärtat säger Carrick, men tror ändå med förra säsongen i minne att Herrera borde ta den rollen.

Mikael Krekula: Jag ser fortfarande ingen given kapten. Paul Pogba kanske.

Johan Nilsson: Carrick naturligt eftersom han har varit vice-kapten. Dock så kommer inte Carrick spela allt för ofta, därför behövs en annan ledare som tar rollen då, vilket jag tycker bör bli Ander Herrera.

Lisa Larsson: Herrera.

Mikael Österdahl: Det finns inget givet alternativ, men Paul Pogba är den som tickar för flest boxar på kravlistan. Michael Carrick kommer att spela för lite, Antonio Valencia faller på språket, David de Gea är målvakt och målvakter ska inte vara kapten. Mittbackarna är alldeles för oerfarna och/eller skadade. Ander Herrera är väl främsta utmanare men jag tycker inte att han är tillräckligt bra för att vara lagkapten för Manchester United.

Embed from Getty Images

Och vem tror du José Mourinho ger kaptensbindeln till?

Simon Sani: Valencia ligger ju bra till. Carrick om det inte varit för att han inte är given startspelare.

Gustav Brinck-Larsen: Carrick, med Herrera som uttalad vice-kapten och därför den som oftast kommer bära bindeln på planen. Jag tror att Mourinho vill vänta ett år innan han ger den till någon mer permanent, därför är det perfekt att Carrick får den under sitt sista år (vilket detta ju troligen är) så får rätt spelare ett år på sig att kliva fram under säsongen och visa att han skall ha den.

David Sundgren: Carrick, vicekapten Valencia.

Lee Sernehov: Herrera

Marcus Beijar: Paul Pogba.

Björn Appelgren: Valencia. Med Herrera som reserv.

Johannes Johansson: Antonio Valencia. Rutin väger tungt!

Jacob Brunt: Det är en klurig fråga! Känns som att han vill ge den till en ordinarie spelare, därför kanske Carrick inte är aktuell. Valencia har ju haft den men känns inte så troligt. Bailly eller Herrera kanske?

Rune Sørlie: Ja du, han använde 7 olika förra säsongen, så vem vet. Pogba kanske.

Mikael Krekula: Otroligt svårt, men jag säger Pogba.

Johan Nilsson: Carrick, med Herrera som vice.

Lisa Larsson: Carrick kanske? Smalling?

Mikael Österdahl: Det enda ryktet jag har sett säger att det blir Carrick. Det vore närmast ett ickebeslut i så fall, vilket skulle kunna ses som ett tecken på svagt ledarskap. Om Mourinho faktiskt gör ett val tror jag att det blir Herrera, med Pogba som enda alternativ.