Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Genomgång av Manchester Uniteds juniorer säsongen 2016/17

En oerhört spännande säsong från U18s sida är precis avslutad. Med 80 mål gjorda framåt sammanlagt i alla turneringar blev vi aldrig besvikna på underhållningen där laget emellanåt spelade en helt fantastisk fotboll, och mycket i det har tränaren Kieran McKenna som var ny inför säsongen.

Laget kom tvåa i den norra gruppen för att sedan sluta fyra i slutspelet. I FA Youth Cup gick det sämre, uttåg redan i tredje omgången hemma på Old Trafford mot Southampton. Bästa målskyttar var Angel Gomes och Aidan Barlow med tolv fullträffar vardera. Laget är framför allt präglat av offensiv frihet och däri ligger lagets styrka. Försvarsspelet kan även det benämnas som individuellt skickligt, medan balansen i laget däremot blivit lidande.

Uniteds juniorer 2016/17

Matcher: 30
Vunna: 16
Oavgjorda: 6
Förlorade: 8
Målskillnad: 80-51

U18 Premier League: 4:e plats (2:a i den inledande gruppen, 4:a i slutspelsgruppen)
FA Youth Cup: utslagna i omgång 3

Målvakter

Målvaktsposten har inte varit helt given. Laget har haft skador och att Ilias Moutha-Sebtaoui inte ens spelade hälften så många matcher som försvararen Callum Whelan skvallrar om rotation och skador. Moutha-Sebtaoui är ändå den som får ses som ordinarie, och är absolut den målvakt som imponerat mest i laget. Det betyder dock inte att han på något sätt varit fantastisk.

U18 har haft målvaktsproblem och lidit av att man inte haft någon målvakt som känns trygg. Moutha-Sentaoui är en fullgod linjemålvakt men har visat sig vara väldigt svag i luftrummet, likt Alex Fojticek som fick nio matcher och Max Johnstone som spelade fyra matcher. Det har förstås med åldern att göra, men målvakter som Dean Henderson och Joel Pereira höll högre klass i samma ålder.

Johnstone, som för övtigt är Sam Johnstones lillebror, är överårig men det är tillåtet med överåriga målvakter i U18. För Moutha-Sebtaoui kommer det bli spel i reservlaget medan Fojticek sannolikt kommer bli ny förstemålvakt i U18, slovaken kom till United i augusti 2016 efter ett lyckosamt provspel.

Försvarare

Försvarslinjen har mer eller mindre varit intakt säsongen igenom. Kieran McKenna har valt att rotera ytterst lite och standarduppställningen har varit George Tanner som högerback, Lee O’Connor och Tyler Warren som mittbackar och Jake Kenyon som vänsterback. Max Dunne har fyllt på som mittback när det behövts. Det kollektiva försvarsspelet har inte fungerat bra, endast i ligaspelet släppte United in hela 49 mål på 29 matcher, trots att man var ett topplag. I jämförelse släppte Chelsea in 28 mål på lika många matcher. Ändå kommer försvararna ut med klart godkända betyg, Lee O’Connor har imponerat som mittback, irländaren, som är en av de yngsta i truppen, har använts med framgång som ytterback och innermittfältare, men det är som mittback han ser ut att ha cementerat sig själv som. Precis som mittbackskollegan Tyrell Warren, som mestadels spelat ytterback tidigare, är spelet i en mot en styrkan liksom spelet med boll och att båda är kvicka och rörliga för att vara mittbackar.

Spelskickliga kan man även säga om ytterbackarna George Tanner och Jake Kenyon. Den förstnämnde en före detta anfallare medan Kenyon är en före detta yttermittfältare. Det är standard i United, att spelare används på ett flertal olika positioner och att de ofta hamnar på andra positioner än det först var tänkt. Båda gjorde bra säsonger, och imponerade ofta.

Mittfältare och anfallare

Callum Whelan har varit den absolut fastaste punkten i Uniteds startelva. 30 matcher, alla från start. Den stabile innermittfältaren är den som ska sy ihop mittfältet och stå för stabiliteten. Whelan besitter ett bra passningsspel, liksom hela laget egentligen, och var kanske den spelare som Kieran McKenna litade mest på. Därför kom det inte som någon överraskning när Whelan var en av tre som blev nominerad som årets U18-spelare (som Angel Gomes senare vann). Jag kan inte hjälpa att känna att det är något som saknas hos Whelan dock. Han är duktig men sticker inte ut. Nästa säsong kommer han att spela reservlagsfotboll, och där gäller det att addera grejer till verktygslådan och höja sig ännu mer.

Ethan Hamilton hade en väldigt bra säsong på Uniteds mittfält, hela åtta mål från sin innermittfältsposition är väldigt starkt under säsongen. Framför allt har Hamilton ett giftigt skott från distans vilket gör honom väldigt målfarlig. Inte helt olik Sean Goss, som nyligen lämnade United, i spelstilen. Fysisk spelstil men med en del verktyg i sin låda. Fick säsongen 15/16 förstörd av skador så gjorde det bra som kom tillbaka så starkt, särskilt under den andra halvan av säsongen var Hamilton riktigt bra. Nu blir det reservfotboll även för Hamilton.

Indy Boonen stod för sex mål på 20 starter. Det hade blivit fler matcher om inte Boonen åkt på en skada, han inledde säsongen riktigt bra och var briljant under Uniteds bästa period; hösten. Sedan kom skadorna som ställde till det för belgaren. Mittfältaren, som gärna agerar som en nummer 10, trivs väldigt bra i en flytande, mer fri roll. Där gör han stor skada för motståndarna med sina kvicka fötter och kvicka tankar. Boonen är dock lite mer av en framspelare, för tillfället i alla fall. Det ska bli väldigt intressant att se hans roll i reservlaget kommande säsong.

Angel Gomes var, trots allt, utan större konkurrens säsongens U18-spelare. Det var givet att han skulle få den. Han gjorde flest mål i laget och stod även för flest assist. Gomes var allt som oftast nyckeln framåt och hal som en ål för motståndarna. Gomes var genomgående väldigt bra hela säsongen även om han faktiskt var skadad en del under slutskedet av säsongen. De flesta känner till Gomes, och har gjort det ett bra tag nu. Han blev inte mindre hypad efter sitt inhopp mot Crystal Palace heller. Men känslan är att Gomes är en given Unitedspelare i framtiden så länge inte skador stoppar honom. Dock får man nog ge honom tid, Gomes väger trots allt väldigt lätt fortfarande.

För Tahith Chong blev det endast 13 matcher denna säsong, fyra mål stod han för på dessa matcher men det är framför allt assist han bidrar med. Han blev nedsparkad mot Everton och kom aldrig tillbaka igen efter det. Chong har enorm fart i benen och få hänger med när han rycker sig loss. En fantastisk intressant spelare, förutom Gomes är han den mest intressanta i denna trupp. Kan egentligen bli hur bra som helst och mest minnesvärda den gångna säsongen var hans fantastiska mål mot Southampton.

DJ Buffonge är ännu en av alla spännande offensiva mittfältare som United har i laget, tillsammans med Gomes och Boonen bland annat. Stod för sju mål från sin mittfältsposition men var en spelare som alltid inte var helt given när alla var tillgängliga. Ändå en spelare med enormt kvicka fötter och bra driv. En underskattad spelare som gjorde en jättebra säsong och som kommer försöka slå sig in i reservlaget nästa säsong.

Zachary Dearnley användes mest som rotationsspelare. Nio starter och fem mål är helt okej för en reserv, det ska dock nämnas att Dearnley är en av de äldsta i truppen. En tendens att göra snygga mål, och är ingen dålig spelare, men har inte det där lilla extra för att sticka ut i ett Unitedlag. Dearnley kommer bli kvar, men nästa säsong kommer bli än tuffare då det gäller att prestera i reservlaget och kanske till och med ute på lån.

En av säsongens mest positiva överraskning är dock Aidan Barlow. Mittfältaren som både spelat U16 och U17-fotboll under säsongen visade sig vara en riktig super-sub. Han gjorde till slut tolv mål på endast åtta starter, tolv mål är bäst tillsammans med Angel Gomes. Den målfarlige mittfältaren fortsatte sedan till Englands landslag och gjorde mål i U17-EM. Och var dessutom ende engelsman att göra mål på sin straff i finalförlusten mot Spanien. Det pratas väldigt lite om Barlow, men det här kan vara en kille som slår igenom stort kommande säsong.

Joshua Bohui var den som allt som oftast fick agera ensam striker. Bohui har snabbheten som adelsmärke och är en vass spelare i djupled. Kom dock inte upp i någon ordentlig nivå, för att ta United ett steg längre. Det var inte många box-mål och det saknades i laget, något Bohui hade behövt ta på sig. Gjorde faktiskt bara sex mål på 18 starter, vilket är lite för lite. Han gjorde dock sin första säsong med laget efter flytten från Brentford och det här är en spelare som jag tror man kan få mer ut av än vad som visades förra säsongen, det får dock bli i reservlaget eftersom han gjort sin sista match med U18.

En som däremot fortsätter i U18 men som också är ny är Nishan Burkart. Striker från FZ Zurich. Burkart gjorde fem mål på 17 starter och hade lite samma problem som Bohui. Dock tycker jag att Burkart gjorde många bra matcher, och det syntes tydligt att potentialen är där. Jag tror att kommande säsong för Burkart kommer bli väldigt bra. Här har laget verkligen en rörlig och teknisk skicklig anfallare som förhoppningsvis kommer utveckla sitt målskytte, för det tror jag att han har i sig.

Jag tänkte avsluta kommentarerna med lite tankar om tränaren Kieran McKenna, som skrev på den 1 september 2016. Efter drygt ett år i rollen som U18-tränare kan vi snabbt fastslå att McKenna är en väldigt ambitiös tränare, endast 31 år gammal. Nordirländaren kom till Tottenham som spelare men var tvungen att lägga skorna på hyllan, endast 23 år gammal. Det var då tränarkarriären tog fart. McKenna, som är Unitedsupporter, gjorde fina resultat och framför allt imponerade han med spelarutvecklingen bland de yngre spelarna. McKenna har ett tydligt driv, och ett tydligt driv att han vill utveckla spelare och utveckla Uniteds spel. När han inte tränar U18 så försöker han studera mycket av de yngre spelarna i U16 och U17. Han har även tidvis varit involverad med reserverna och bland annat, enligt Demetri Mitchell, varit till stor hjälp för hans utveckling. Har man följt Uniteds U18-lag genom åren märker man trots allt en skillnad, laget spelar aggressivt och anfaller med många spelare och spelar en otroligt sevärd fotboll som garanterar mål. Hans två första matcher som tränare för U18 slutade med seger 5-1 och sedan 5-3, och dessa resultat tycker jag speglar hans filosofi som tränare.

Sammanfattning

Det var en underhållande säsong, minst sagt. Känslan var nästan att man såg mer framemot U18-matcherna än att se a-laget under Mourinho. McKenna, som nämnt, förstås en stor anledning till den underhållande fotbollen men det är inte konstigt med offensiv talang som Angel Gomes, Tahith Chong, DJ Buffonge, Indy Boonen. Aidan Barlow, jag kan egentligen fortsätta att slänga intressanta namn som satt stora avtryck och gjort mycket poäng framåt. Ligaspelet får anses vara bra, tvåa i den norra gruppen efter Manchester city och sedan fyra i slutspelet där Chelsea vann. Säsongen 15/16 var katastrofal, och detta är en jätteuppgradering på det. Inte bara resultatmässigt utan även fotbollen som spelades. United hade problem med den defensiva organisationen dock, och även målvaktsspelet. Men det skulle jag säga är ett mindre problem, dels för att de defensiva spelarnas insatser individuellt inte alls var så dåliga som statistiken visar utan också för att McKenna främst är ute efter att utveckla spelare. Och där tycker jag att han och hela organisationen har gjort ett bra jobb den gångna säsongen.

Spelarstatistik juniorlaget

Spelare MS IN GM
Callum Whelan 30 0 0
George Tanner 27 0 1
Jake Kenyon 24 0 0
Ethan Hamilton 21 2 8
Tyrell Warren 21 0 1
Indy Boonen 20 3 6
Lee O’Connor 20 1 1
Angel Gomes 19 2 12
Joshua Bohui 18 6 6
DJ Buffonge 18 4 7
Nishan Burkart 17 8 5
Ilias Moutha-Sebtaoui 14 0 0
Tahith Chong 13 2 4
Max Dunne 12 0 0
Zachary Dearnley 9 4 5
Alex Fojticek 9 0 0
Aidan Barlow 8 11 12
Callum Gribbin 6 1 6
Jake Barrett 5 2 1
Theo Richardson 5 0 0
Thomas Sang 3 6 0
Harry Spratt 2 7 0
Luca Ercolani 2 4 0
Max Johnstone 2 2 0
Ro-Shaun Williams 2 0 0
Kayne Diedrick-Roberts 1 7 1
Faustin Makela 1 5 1
Idris Kanu 1 0 2
James Garner 0 2 0
Brandon Williams 0 1 0
Dion McGhee 0 1 0
självmål n/a n/a 1

# GM: gjorda mål, IN: inhopp, MS: matcher från start.


Statistik från U18 Premier League och FA Youth Cup.


Fullständig spelarstatistik »
Resultat och lagstatistik »