Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Real Salt Lake – Manchester United 1-2

Embed from Getty Images

Manchester United ordnade den andra raka segern under försäsongen då Real Salt Lake besegrades med 2-1. Salt Lake bjöd på klart bättre motstånd än LA Galaxy och det var ett bättre test för United. Det mest positiva var att Romelu Lukaku skrev in sig i målprotokollet.

Real Salt Lake tog ledningen mitt i första halvlek genom Luis Silva. Men United vände genom mål av Henrikh Mkhitaryan och Lukaku innan första halvlek var över. Andra halvlek blev mållös men innehöll en utvisning.

Lukaku spräckte nollan

Huruvida det verkligen spelar roll är förstås omöjligt att veta. Men de flesta är nog överens om att det alltid är positivt när en ny anfallare får skriva in sig i målprotokollet. Då behöver en liksom inte fundera på det.

Romelu Lukaku blev mållös mot LA Galaxy men fick sätta bollen i nät mot Real Salt Lake. Det var ett vackert mål dessutom.

Embed from Getty Images

Michael Carrick spelar bollen framåt mot Jesse Lingard som på ett tillslag lirar fram till Henrikh Mkhitaryan, som i sin tur spelar på ett tillslag in bakom backlinjen, för Lukaku att löpa på. Belgaren borde kanske ha avslutat på ett tillslag men väljer att ta emot, han får bollen lite för långt ifrån sig på det andra tillslaget, men det gör inte så mycket då målvakten och två försvarare är på väg åt andra hållet. Lukaku kan sedan lägga upp för sig själv och sätta bollen i nät.

Embed from Getty Images

Lukaku var relativt lite involverad i spelet den här gången, framför allt under den första halvtimmen, då Salt Lake förde spelet.

När Lukaku var nära bollen hände det emellertid ständigt grejer. Efter samarbete mellan Lukaku och Lingard bjöds Scott McTominay på bra skottläge efter några minuter. Lukaku hade själv ett tungt skott direkt efter Salt Lakes ledningsmål, men det gick rakt på målvakten.

Anfallaren var inblandad också när United gjorde 1-1, även det efter ett snyggt anfall. Lingard fick bollen av Paul Pogba och väggspelade sedan med Lukaku, som höll undan försvararen effektivt och Lingard kunde spela in till Mkhitaryan. Armeniern tog emot, vände och sköt.

Svårare match än senast

Mot LA Galaxy var det stundtals väldigt enkelt. Real Salt Lake bjöd på mycket bättre motstånd, framför allt första halvtimmen då de spelade med sitt bästa manskap. Huruvida Salt Lake faktiskt var bättre än LA Galaxy eller om United var sämre kan väl diskuteras.

Embed from Getty Images

Matchen spelades på hög höjd och Uniteds spelare hade problem med flåset. Laget reste från Kalifornien på matchdagen och hade ingen tid att acklimatisera sig. Förvisso gjorde killarna bara en halvlek var senast men det kan ändå tänkas att matchen senast satt i.

Samtidigt var Uniteds försvarsspel inte av den högre skolan. Salt Lake får komma igenom väldigt enkelt när de tar ledningen. Överlag var det ofta förvirrat i Uniteds försvarsspel.

Pereira sittande mittfältare igen

Att José Mourinho ser på Andreas Pereira som en sittande mittfältare kan vi nog slå fast. Pereira spelade sittande mot LA Galaxy och han gjorde det även i natt, detta trots att han spelade med Ander Herrera och Marouane Fellaini, som båda behärskar rollen. Ja, även förra året användes Pereira som sittande mittfältare innan han skickades på lån.

Det är minst sagt intressant, då han annars har spelat på offensivare positioner. Detta både i Uniteds yngre lag och i Granada på lån förra säsongen.

Embed from Getty Images

Att bedöma hans insats är ganska svårt. Mot LA Galaxy behövde United inte försvara sig så värst mycket. I natt var Pereira mer involverad i spelet men den andra halvleken blev förryckt av byten och Valencias utvisning (mer om den nedan). Det finns helt klart positiva tendenser att peka på, passningsspelet framför allt. Han läser även spelet bra. Samtidigt är Pereira inte den starkaste i närkampsspelet.

Av det jag har sett och hört så har Mourinho inte diskuterat Pereiras roll. Det skulle vara intressant att höra managerns tankar. Dels om Pereiras position och dels om det är tänkt att Pereira ska få chansen att vara en del av a-lagstruppen den här säsongen.

Småfult och rött

Den vanliga proceduren i träningsmatcher är att det hålls igen. Någon gång då och då går en spelare in hårt i en tackling, men då alltid när spelaren är säker på att kunna vinna bollen. Efterslängar är sällsynta.

I natt fick vi en annan match. Det hackades lite på hälsenor, det sparkades lite på ben i situationer där det kunde undvikas.

Sebastian Saucedo sparkade på Juan Mata, så att Mata tvingades byta. En ganska lång stund senare hämnades Antonio Valencia. Jo, vi kan nog förutsätta att det var så. Saucedo tog emot bollen med ryggen mot Valencia, som helt sonika sprang fram och sparkade ner Saucedo, utan chans att vinna bollen.

Embed from Getty Images

Domaren tog ett långt samtal med Mourinho och ville att Uniteds manager skulle byta ut Valencia. Det ville inte Mourinho gå med på, så då drog domaren fram det röda kortet.

Gjorde domaren rätt? Absolut inte. Det var fult av Valencia, det var medvetet och det var utan chans på bollen. Men det är inte tillräckligt för att det ska vara rött kort. Valencias tackling äventyrade inte Saucedos säkerhet, den var inte brutal och den var inte överdrivet kraftfull. Valencia hoppade heller inte in i duellen. Något av detta måste uppfyllas för att det ska vara rött kort. Det var faktiskt inte ens nära.

Embed from Getty Images

Dock begriper jag inte varför Mourinho inte gick med på domarens krav. För som vi vet bestämmer domaren även när domaren har fel. Jag kan inte se att United ska tjäna så värst mycket på att öva spel med en man mindre, åtminstone inte i en sån här match.

Nåväl, detta påverkar bara den aktuella matchen. En gång i tiden kunde du bli avstängd i England om du blev utvisad i en träningsmatch. Det gäller inte längre (såtillvida det inte är något väldigt fult).

Övrigt att notera

  • Juan Mata klev som sagt av skadad. Mourinho bekräftar att det är en riktig skada men tror inte att det är tal om mer än några dagars rehabilitering, möjligen en vecka.
  • Matteo Darmian fick också en smäll i slutskedet. Där menade Mourinho att det nog inte ens är en skada.
  • Jag gnällde lite på Timothy Fosu-Mensah senast. Idag tycker jag att han var mycket bättre, en av de bättre i laget i första halvlek. Eric Bailly spelade också upp sig jämfört med senast.
  • Jesse Lingard var pigg igen. Anthony Martial också, även om han inte skrev in sig i målprotokollet.
  • Victor Lindelöf får ingen guldstjärna för sin insats, men hans uppgift försvårades rejält då Phil Jones var allmänt förvirrad mest hela tiden.
  • Ivan Perisic? José Mourinho har ingen aning. Påstår han.