Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Romelu Lukaku

När Zlatan Ibrahimovic trasade sönder sitt knä i våras blev Manchester United av med sitt förstaval i anfallet. Omedelbart initierades jakten på Zlatans ersättare. Länge lutade det åt Alvaro Morata, men i början av juli svängde pendeln och Romelu Lukaku hämtades in. Everton håvade in närmare 90 miljoner pund, inklusive bonusar, för övergången. Lukakus kontrakt med United skrevs sedan på 5+1 år.

Jag är jätteglad, upprymd. Jag kan inte bärga mig att få börja, vara med laget, managern och börja en ny del av mitt liv.
Romelu Lukaku beskriver sina känslor kring United-flytten.


Biografi

Den 13 maj 1993 föddes Manchester Uniteds senaste anfallsförstärkning, Romelu Menama Lukaku, i Antwerpen. Föräldrarna härstammar från Kongo, men det var alltså i norra Belgien som Romelu och hans lillebror Jordan (numera proffs i Lazio) växte upp. Pappa Roger Lukaku var en tidigare professionell fotbollsspelare som spelat internationell fotboll för Zaire. Roger var, precis som Romelu, anfallare och huserade främst i Belgien och Turkiet.

Framfarten på fotbollsplanen lät inte vänta på sig för Rogers förstfödde son. Romelu inledde fotbollskarriären i Rupel Boom vid fem års ålder. Tidigt befann sig dock scouter från Lierse SK på plats och blev betuttade i anfallsesset. Mellan 2004 och 2006 spelade Romelu i Lierse ungdomsakademi där han levererade hela 121 mål på 68 matcher.

Seniorlaget i Lierse degraderades 2006 från den belgiska högstaligan och tvingades släppa flertalet spelare. Jätten inom belgisk fotboll, Anderlecht, var snabbt på plats och roffade åt sig majoriteten av kakan. Hela tretton ungdomsspelare lämnade Lierse för spel i Anderlecht. En av dessa tretton skulle visa sig bli en riktig juvel.

Framfarten bara fortsatte för Lukaku och snart var mer eller mindre alla toppklubbar i Europa medvetna om hans kunskaper och enorma potential. 121 mål på 87 ungdomsmatcher i Anderlecht spädde på hypen kring Lukaku än mer.

Nu var belgarna själva så pass intresserade av sin egna guldklimp att han fick en egen tv-serie. ”De School Van Lukaku”, snabbt översatt till Lukakus skola. Det var en realityserie där Lukaku och hans klasskamrater i Bryssel följdes under ett års tid. I serien var klassen bland annat på studiebesök på självaste Stamford Bridge. Lukaku hade haft flera av Chelseas anfallare (Jimmy Floyd Hasselbaink och Didier Drogba främst) som förebilder och det var uppenbarligen en dröm att spela iklädd Chelsea-tröjan. Till det hela bör det adderas att Chelsea, där och då i alla fall, var pappa Rogers favoritlag.

Det tog givetvis inte särskilt lång tid innan Lukaku fick känna på seniorlagsspel för Anderlecht efter att han fyllt 16 år. Romelu var redan då ett fysiskt praktexemplar och hade inga som helst problem att anpassa sig till vuxenvärldens fotboll. På sin sextonårsdag kritade han på sitt första seniorkontrakt och elva dagar senare ställdes han inför seniorlagsdebuten.

Säsongen tog därefter slut och uppladdningen inför 2009/2010 inleddes. Säsongen sparkades igång och Romelu blev omedelbart ordinarie i Anderlecht som 16-åring. Han blev dessutom ett bärande fundament i det Anderlecht som vann sin 30:e ligatitel. Inte nog med det – Lukaku stod för 15 mål i ligan och fyra i Europa League. Det betydde att han vann hela den belgiska skytteligan. Detta som 16-åring.

Säsongen därpå lyckades inte Anderlecht som klubb återupprepa bedriften att vinna ligatiteln, trots att de vann ”grundserien”. I Belgien spelas nämligen slutspel efter ligaspelet och väl där placerade sig Anderlecht först på en tredjeplats. Romelu Lukaku fortsatte dock sin positiva utvecklingskurva. Anfallstalangen gjorde 16 mål i ligaspelet och 20 mål totalt över hela säsongen. Denna gång räckte det dock inte till skytteligaseger eftersom en viss Ivan Perisic gjorde 22 mål för Club Brugge.

Han är en av de största talangerna i Europa – kanske i hela världen.
Ruud Van Nistelrooy

Hypen kring Lukaku var enorm och det verkade inte finnas några gränser för hur långt belgaren skulle kunna nå. Härnäst väntade hur som helst ett stort beslut. Romelu Lukaku skulle lämna hemlandet och fortsätta sin erövring av fotbollsvärlden på ny ort i ett nytt land. De europeiska toppklubbarna stod givetvis på kö när det nu väl var dags att packa resväskorna. Tillslut föll valet på Chelsea. Klubben han drömde om.

Den 18:e augusti 2011 presenterade Chelsea Lukakus övergång. Kontraktet skrevs för fem säsonger och Anderlecht fick cirka 20 miljoner pund i kompensation. Tröja nummer 18 i Chelsea pyntades numer med bokstäverna Lukaku.

Den första säsongen i Chelsea-tröjan blev dock inte särskilt lyckad. Lukaku debuterade hemma mot Norwich den 27:e augusti när han bytte av Fernando Torres i den 83:e matchminuten. Därefter blev det ont om speltid där Lukaku främst fick hålla till i reservlaget. Belgaren var inte nöjd med situationen och när Chelsea samma år fick höja Champions League-pokalen vägrade han själv röra vid pokalen. Han kände sig inte delaktig i triumfen.

Säsongen 2012/2013 skulle anfallaren få mer speltid, men inte i Chelsea. Rykten florerade kring en utlåning. Fulham verkade ligga bra tillhands, men tillslut blev det West Bromwich som vann kampen om Lukakus tjänster under ett år. Året skulle bli en stor succé. Under säsongen gjorde han hela 17 mål i Premier League för ett West Bromwich som slutade på en imponerande åttondeplats i tabellen. Sista ligamatchen är något vi United-anhängare minns. Sir Alex Ferguson sista match som manager. Matchen mot West Bromwich slutade 5-5. Lukaku gjorde tre mål och var i stort sett ostoppbar.

West Brom kämpade givetvis med näbbar och klor för att behålla Lukaku även nästkommande säsong. Lukaku ville dock annat. Han ville bli en ikon i Chelsea från och med nu. I en intervju med BBC berättade han att Steve Clarke (manager i West Bromwich) förändrat hans liv och gjort honom till en man, och att han nu skulle vara redo för nästa steg.

Det blev en försäsong med Chelsea och sedermera två ligamatcher innan Everton kom in i bilden. Everton lånade in Lukaku under transferfönstrets sista dag och det bidrog sedermera till att klubben slog sitt klubbrekord i inspelade (72) poäng när de slutade femma i Premier League. Lukaku själv stod för 15 mål på 31 matcher.

Tillskillnad mot West Bromwich hade Everton de ekonomiska musklerna för att köpa loss Lukaku sommaren 2014. Det skrevs ett femårskontrakt med Liverpool-klubben efter att de betalat Chelsea 28 miljoner pund. Nu var det inget snack om något nummer i stil med 18 (inte för att det är något fel på 18), nu fick Lukaku tröja 10. Belgaren skulle bli spelaren att bygga laget kring.

Sammantaget blev åren i Everton väldigt lyckade. Lukaku bar ofta laget på sina axlar. Han gjorde över 20 mål varje enskild säsong. Han blev den femte spelaren under 23 år att göra över 50 mål i Premier League. Han blev den första utländska spelaren under 24 år att göra över 80 mål. Han blev den förste Everton-spelaren sedan 1954 att göra mål 8 matcher i följd. Han har gjort flest mål i Evertons Premier League-historia. Han blev nominerad till säsongens spelare i Premier League 2016/2017. Rekorden radades helt enkelt upp under tiden i Everton.

I mars 2017 nåddes dock vägens ände på sätt och vis. Lukaku avböjde erbjudandet om ett nytt kontrakt med Everton. Tiden upplevdes vara inne att röra sig igen. Titlar och Champions League-spel stod på Lukakus framtida agenda. Spekulationerna drog givetvis igång omedelbart. En återkomst till Chelsea var det som gällde, enligt rapporter från de insatta.

Chelsea nobbades dock. Istället valde Romelu Lukaku i början av juli 2017 att skriva på för världens finaste och bästa klubb – Manchester United. Övergången ryktas vara värd runt 90 miljoner pund med diverse bonusar. Kontraktet är skrivet på 5+1 år. Efter ett privat samtal med Zlatan Ibrahimovic är Romelu Lukaku numer Manchester Uniteds nya nummer 9.

Romelu Lukaku

Namn: Romelu Menama Lukaku
Född: 1993-05-13, i Antwerpen, Belgien
Längd/vikt: 187 cm/81 kg
Position: 190 cm/94 kg
Till United: 2017-07-10, från Everton, 75 000 000 pund
Titlar: belgisk mästare 2010

Landslagskarriär

Det kanske verkar lite underligt att Romelu Lukaku inte har spelat särskilt många ungdomslandskamper för sitt Belgien. 5 U21-landskamper och några få matcher för de yngre landslagen. Det grundar sig givetvis i att Lukaku tidigt debuterade i A-landslaget. Cirka tre månader innan hans 17-årsdag blev han uttagen i A-landslagstruppen för första gången, detta inför en träningsmatch mot Kroatien.

I november 2010 gjorde han sina första landslagsmål när han nätade två gånger om i träningslandskampen mot Ryssland. I oktober 2013 gjorde Lukaku de båda målen i 2-1-vinsten mot Kroatien i VM-kvalet. Vinsten innebar att Belgien säkrade sin plats i VM 2014. Detta var givetvis en stor framgång för Belgien som inte spelat VM på 12 år.

Romelu Lukaku blev givetvis uttagen i VM-truppen. I en träningsmatch inför turneringen stod han dessutom för ett hattrick mot Luxemburg. I träningsmatchen därpå målade han på nytt, denna gång i 2-0-segern mot Sverige. I själva turneringen sedan gick det tyngre för Lukaku som inte fick allt för mycket speltid. I åttondelsfinalen var det dock Lukakus inhopp som var den största bidragande faktorn till att Belgien slog ut USA. Han spelade fram Kevin De Bruyne till Belgiens ledningsmål under förlängningen. Sedan gjorde Lukaku själv 2-0, och även om USA sedan reducerade så tog sig Belgien vidare till kvartsfinal efter att matchen slutat 2-1. Väl där tog det dock stopp mot Argentina.

I EM 2016 gjorde Lukaku två av målen i gruppspelet mot Irland. Belgien vann den matchen med 3-0 och ställdes inför en direkt avgörande match mot Sverige i sista gruppspelsomgången. Ett sent mål av Radja Nainggolan gjorde att Belgien vann med 1-0 och tog sig vidare från gruppen. I åttondelsfinalen slogs Ungern med klara 4-0. I kvartsfinalen blev det sedan förlust med 3-1 mot Wales och Lukaku stannade på sina två mål i turneringen.

Sammanlagt har det blivit 20 mål på 57 A-landskamper för Romelu Lukaku.

Koppling till Manchester United

När det gäller Lukaku har han egentligen alltid sammankopplats med Chelsea. Han har alltid varit ”den nya Drogba”. När han slog igenom i Anderlecht var Chelsea klubben i hans drömmar. Det var hans pappas favoritklubb och det var där hans favoritspelare fanns. Förutom Chelsea fanns det även bekräftade intressen från Real Madrid, Barcelona, Milan och Arsenal när han väl skulle lämna Belgien.

Hur blev det då Manchester United och inte Chelsea sommaren 2017? Två stora faktorer är givetvis Mino Raiola och Paul Pogba. Mino Raiola är återigen agenten som Ed Woodward förhandlar med när det kommer till nyförvärv. Raiola har under det senaste året fått flera av sina storspelare till just Manchester United. Däribland Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba.

Relationen till Pogba är intressant när det gäller övergången. Hur stort finger i spelet hade han egentligen? Lukaku och Pogba har under en längre tid varit goda vänner. Framförallt har de umgåtts flitigt under semestrarna. Denna sommaren verkar Pogba ägnat stor del av sin tid åt att övertala Lukaku att välja United. Hashtagen ”AgentP” som Pogba använt sig av på sociala medier avslöjar en del.

Jag lever i Manchester, så jag passerar Old Trafford många gånger när jag vill in till stadskärnan. En kväll sa jag till min mamma att jag skulle spela där en dag. Jag tänkte så. Jag hade en viss känsla. Det var bara arenan. När du passerar den, jag kör men jag tittar på arenan hela tiden. Varje gång jag spelade mot Man United, varje gång jag kom in på planen kände jag mig som ett barn. Du kan se atmosfären, fansen. Det var bara en välsignelse och jag kan inte vänta på att spela min första match där. Jag är verkligen upprymd över det.
Romelu Lukaku

Romelu Lukaku bor sedan tidigare i Manchester-området och är dessutom granne med Pogba. Att flyttlasset inte blir mer än det fotbollsmässiga bör givetvis ha en inverkan på beslutet. I Manchester United finns dessutom landsmannen Marouane Fellaini som han samtalat med medan förhandlingarna har pågått.

I övrigt är Lukaku väldigt tydlig med att han är ute efter att vinna titlar och att spela i Champions League. Han tror på Manchester Uniteds projekt och han har stort förtroende för José Mourinho trots att Mourinho nobbade Lukaku i Chelsea. Manchester Uniteds historia spelar även den en stor roll.

Karriär

Anderlecht Matcher Mål
2008/09 0 (1) 0
2009/10 30 (15) 19
2010/11 42 (8) 20
2011/12 2 (0) 2
Totalt Anderlecht 74 (24) 41
Chelsea Matcher Mål
2011/12 4 (8) 0
2013/14 0 (3) 0
Totalt Chelsea 4 (11) 0
West Bromwich Albion Matcher Mål
2012/13 23 (15) 17
Everton Matcher Mål
2013/14 31 (2) 16
2014/15 41 (7) 20
2015/16 45 (1) 25
2016/17 38 (1) 26
Totalt Benfica 155 (11) 87
Klubblag Matcher Mål
2009-2017 256 (61) 145
Landslag Matcher Mål
Belgien 35 (22) 20
Belgien U21 3 (2) 1
Belgien U18 [1] 1 0
Beglien U15 [1] 4 1

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Spelarkaraktär

Ni som följer Premier League år efter år är givetvis bekanta med Lukakus spelstil. Det är ett fysiskt praktexemplar vi pratar om. Han är stark som en oxe. Trots sina 190 centimeter och närmare 100 kilo är han också väldigt snabb. När han får upp farten och har kontroll på bollen blir han i stort sett ostoppbar.

I Everton har han, som tidigare nämnts, burit laget fram på sina egna axlar stundtals. Han gillar att ta ansvar och han gillar att stånka sig fram mot tuffa försvarare. Likheterna är många med Zlatan Ibrahimovic. Det finns dock ett par tydliga olikheter. Lukaku gillar tillskillnad mot Zlatan att röra sig över stora ytor på offensiv planhalva. Däremot har inte Lukaku akrobatiken och tekniken som Zlatan har. Det är egentligen de egenskaperna Lukaku saknar i nuläget för att vara en fullfjädrad världsspelare.

Romelu har gjort mål de fyra senaste säsongerna, för West Bromwich och Everton, de (United) har köpt någon som gör mål i denna ligan, det är garanterat. Men de har också köpt en spelare som kommer att utvecklas och som behöver bevisa det på en större scen.
Phil Neville

Många har dessutom kritiserat Lukaku för att ha en dålig förstatouch och bara göra ”oviktiga mål”. Det sista kan vi dock avskriva då oviktiga mål inte existerar. Det är en målskytt United har inhandlat, vilket statistiken kan intyga. När Lukaku tidigare har fått kontinuerligt förtroende har han levererat. Det har han gjort ända sedan barnsben.


Källor: BBC, 2, 3, 4, Daily Mail, Guardian, 2, 3, Manutd.com, 2, Uefa.com, Wikipedia