Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Manchester city

Embed from Getty Images
Efter två matcher mot väsentligt mycket sämre motstånd är det nu dags för den här försäsongens första riktiga test, Manchester United drabbar samman med stadsrivalerna Manchester City. Helt logiskt spelas matchen i Houston, Texas, vilket återigen innebär en absurd starttid ur svensk synpunkt, 04.00 på fredagsmorgonen närmare bestämt.

Väderrapporterna från Houston siar om 35 plusgrader, oddsen på mycket vatten och gott om byten är därför inte speciellt höga.

Manchester United

Till skillnad från de två tidigare matcherna har Mourinho sagt att tanken inte är att göra elva byten i halvtid den här gången, istället kommer han ge halva laget runt 60 minuter och den andra halvan runt 30 om han följer de planer han delat med sig av till officiella hemsidan.

Utöver de tre långtidsskadade (Shaw, Young och Rojo) saknas även Juan Mata i matchen efter smällen han fick mot Real Salt Lake. Däremot är Matteo Darmian redo, skadan han ådrog sig var inte värre än att han redan är i full gång igen.

Embed from Getty Images

Utöver detta är informationen om hur United kommer ta sig an matchen väldigt liten. På presskonferensen som hölls natten till torsdag sa Mourinho att “För mig är det ett tävlingsbaserat träningspass som vi kommer försöka vinna, men det [att vinna] är inte det viktigaste”. Han vidareutvecklade också med att han inte kommer hoppa och fira vid mål framåt eller gråta vid ett insläppt, utan att det rör sig om förberedelser inför säsongen.

Men vi vet inte om det blir en fortsättning på fyrbackslinje eller om det kommer experimenteras med fem försvarare igen och vi har inte fått några hintar om vilka som spelar ihop. När Mourinho pratade om att halva laget kommer spela 60 minuter och andra halvan 30 sa han dock att han kommer vända på det till nästa match, så att de som spelade 60 minuter mot City då kommer spela 30 minuter och vice versa. Min känsla är därför att han kommer försöka ställa upp två elvor som är förhållandevis likvärdiga, för att laget skall vara så jämnt som möjligt sett över båda matcherna.

Men, precis som inför matcherna mot Galaxy och Real Salt Lake är det en nästintill omöjlig uppgift att klura ut exakt vilka som startar ihop, därför ger jag mig inte ens på att försöka. Vi kommer med all sannolikhet få se 22, möjligen 23 eller 24, Unitedspelare beträda planen. Jag tror att det blir i ett 4-3-3 med ett defensivt mittfältsankare framför två centrala mittfältare, och gott om snabbhet på kanterna. Vilka som spelar ihop däremot, det får vi se när laguppställningen släpps timmen före match.

Manchester City

För Manchester City är detta säsongens första match. Pep Guardiola och Vincent Kompany höll på onsdagskvällen svensk tid en presskonferens inför matchen. Speciellt mycket snack om den kommande matchen var det dock inte, istället gjorde journalisterna sitt bästa för att få Pep Guardiola att svara på frågor om eventuellt kommande värvningar, samt att Pep ombads svara på frågor om skillnaden mellan Premier League och de tidigare ligor han varit tränare i.

Efter 23 minuter kom däremot en fråga om matchen och dess betydelse, en fråga som Guardiola (på spanska) svarade ett standardsvar om att det alltid är viktigt med ett derby och att det skall bli intressant att se hur lagets form är. Vincent Kompany pratade kort om rivaliteten, och att han har svårt att se matcher mot United som vänskapsmatcher, det var i princip hans bidrag till matchförberedelserna.

Om hur laget eventuellt kommer ställa upp fick vi ingen information överhuvudtaget. På Citys officiella hemsida spekuleras det i att Pep kommer vilja lufta många spelare, och att vi eventuellt kommer få se ett lag i första halvlek och ett helt annat i andra. I samma artikel (länkad natten till torsdag) påstår de dock även att United har ett försprång efter att ha spelat tre träningsmatcher redan, med tanke på att United endast spelat två matcher så får vi sätta ett frågetecken kring engagemanget hos artikelförfattaren.

Embed from Getty Images

På grund av den bristande informationen kommer jag inte försöka spekulera ihop en startelva för City heller, eftersom det är lagets första match för säsongen blir det ändå bara gissningar. Bernardo Silva är inte med, räkna dock med speltid för nyförvärven Ederson och Walker och håll utkik efter ifall Guardiola väljer att försöka få in Sergio Agüero och Gabriel Jesus ihop, eller om de ses som direkta konkurrenter om positionen längst fram.

Historik

United och City har som alla vet en historia som sträcker sig långt tillbaka, första mötet ägde rum redan 1891 när United (då som Newton Heath) vann en FA-cupmatch med 5-1. Senaste tävlingsmötet var i april, då slutade det 0-0 på Etihad Stadium.

Lagen skulle ha mötts i en försäsongsmatch även förra året, den ställdes dock in på grund av en för dålig plan i Beijing. För att hitta en försäsongsmatch som faktiskt blev av mellan lagen får vi gå tillbaka hela vägen till den 16 augusti år 2000, då lagen möttes på Old Trafford i Denis Irwins testimonial. Matchen vanns av United med 2-0 efter mål av Teddy Sheringham och Andy Cole.

Övrigt

Båda lagen kommer i matchen att spela i specialdesignade tröjor som har ett arbetsbi (worker bee) tryckt på. Arbetsbiet har är en symbol för staden Manchester och har funnits i stadens vapensköld sedan 1842. Tröjorna kommer sedan säljas på auktion till förmån för We Love Manchester Emergency Fund.

Matchinformation

Manchester United
Manchester city
Turnering: Träningsmatch
Tid: Fredagen den 21 juli 2017, 04.00
Plats: Houston Stadium, Houston, Texas
Domare:
Teve: TV3 Sport, Viaplay, MUTV

Manchester United

Målvaktare: De Gea, Romero, J Pereira
Försvarare: Valencia, Darmian, Fosu-Mensah, Bailly, Lindelöf, Smalling, Jones, Blind, Tuanzebe, Mitchell
Mittfältare: Carrick, Fellaini, Pogba, Herrera, McTominay Lingard, Mkhitaryan, A Pereira
Anfallare: Lukaku, Martial, Rashford
Frånvaro: Mata, Rojo, Shaw, Young (skadade)

Manchester city

Målvakter: Ederson, Grimshaw, Muric
Försvarare: Walker, Stones, Kompany, Otamendi, Kolarov, Denayer, Mangala, Adarabioyo
Mittfältare: Zinchenko, Nasri, Roberts, Sterling, Gundogan, De Bruyne, D Silva, Foden, Diaz, Fernandinho, Toure, Sane
Anfallare: Jesus, Aguero
Frånvaro: Bony, Delph, Fernando, Iheanacho, Otamendi (inte uttagna), Bravo, B Silva (semester)
Res med oss till Manchester!