Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Genomgång av Manchester Uniteds reserver säsongen 2016/17

Stod U18 för en spännande och målrik säsong så kan motsatsen sägas om Uniteds reserver. Laget gjorde bara 29 mål på 22 matcher och bakåt var det inte särskilt mycket bättre heller. En tunn trupp med stora hål i truppen blev det till slut en sjätteplats av tolv lag.

Laget hade stora problem med målskyttet, vilket förstås förklaras av att man inte hade en enda naturlig striker i hela truppen. Laget gjorde 25 mål färre än Manchester city som en jämförelse. Hela säsongen kändes som en ”vi gör det bästa av det här”-situation, och laget var länge nära att degraderas till den andra divisionen men klarade sig till slut. Bästa målskytt var mittfältaren Josh Harrop, som lämnat klubben, på tio mål. Näst bästa var ytterbacken Demetri Mitchell på sex mål.

Uniteds reserver 2016/17

Matcher: 27
Vunna: 8
Oavgjorda: 10
Förlorade: 9
Målskillnad: 35-43

Premier League 2: 6:e plats
Premier League International Cup: utslagna i kvartsfinal
Lancashire Senior Cup: utslagna i semifinal 2015/16, deltog inte 2016/17

Målvakter

Vi fick förstås se ett flertal olika målvakter under säsongen, där spelare kommer och går på lån. Men det var Kieran O’Hara som figurerade mest i laget, dock med endast elva starter. I övrigt stod Joel Pereira, Sam Johnstone och Dean Henderson också för några framträdanden samt Max Johnstone som gjorde ett inhopp.

Jag tänker på Kieran O’Hara, och alla otaliga gånger jag sett honom spela och jag försöker skriva något. Men det är tomt. Jag har nästan ingenting att säga om honom. För mig är O’Hara en målvakt som håller en okej nivå för att spela reservfotboll. För det första är äldre än de mer etablerade och bättre Dean Henderson samt Joel Pereira, men han är också betydligt mycket sämre. Nej, O’Hara räcker till för reservlaget men känns inte som någon särskilt intressant målvakt för United längre.

Försvarare

Vi fick bekanta oss med Axel Tuanzebe i a-laget, men då oftast som mittfältare eller ytterback. I reservlaget var det däremot mittback som Tuanzebe fick sin roll. Som mittback är Tuanzebe relativt snabb, läser spelet på ett bra sätt och är tekniskt begåvad. Han skulle behöva bli lite tuffare, särskilt i duellspelet och ta för sig mer i huvudspelet, men det är egenskaper jag är övertygad om att han kommer jobba till sig.

Tuanzebe vann också priset som årets reservlagsspelare, och det är inte mycket att klaga på även om jag faktiskt tycker att Demetri Mitchell skulle haft det sett till reservlagsssäongen. Mitchell, som i grunden är yttermittfältare eller anfallare, blev omskolad till ytterback, vilket faktiskt är lite ironiskt med tanke på att laget helt saknade strikers. Men det visade sig vara ett väldigt intressant drag. Mitchell är förstås kvick och tekniskt skicklig, men även stor genombrottskraft och defensivt visade han sig vara väldigt följsam. Mitchell har jobbat mycket med spelet en mot en i sitt försvarsspel och det märktes inte minst när han så småningom fick göra a-lagsdebut som ytterback och ställdes mot Wilfried Zaha som, om vi ska vara ärliga, är en av ligans mest skickliga yttermittfältare i just en mot en. Och han klarade det utmärkt.

Embed from Getty Images

Mitchell bidrog dessutom med sex mål framåt under säsongen, förvisso majoriteten av målen på straff men han gjorde också bara 16 starter. Men för mig var Mitchell säsongens spelare i reservlaget och det ska bli mycket intressant att se honom på försäsongen med a-laget.

En annan som fått känna på a-lagsfotboll, men endast i några minuter, är Regan Poole. Walesaren har i reservlaget fått mycket speltid som mittback den här säsongen, men även en del som innermittfältare. Jag tror ändå att mittback är den rollen som är aktuell för honom i United. Personligen är jag lite besviken på Poole och hans utveckling, jag trodde att han skulle kommit in bättre än vad han gjort hittills. Han gör förstås inte bort sig, men han briljerar inte heller på något sätt. Nu kommer Poole bli utlånad, och det ska bli väldigt intressant att följa honom i Northampton.

Som högerback fick vi bekanta oss med Matthew Olosunde. Amerikanen var offensiv som få och visade prov på enorm löpstyrka och är väldigt atletiskt byggd. I ett väldigt defensivt lag skapade han överraskande mycket från sin ytterbacksplats men kändes aldrig stensäker defensivt, stod för några klumpiga tacklingar och överlag märkliga aktioner. Men är ändå en av alla dessa som utmärkte sig. Kommer säkerligen spela ytterback även nästa säsong med reserverna och då förväntar jag mig att han finslipat på lite defensiva detaljer.

Embed from Getty Images

I Stoke-killen Charlie Scott har United en rotationsspelare som klarar av de flesta positionerna på planen. Men oftast i försvarslinjen eller i någon mer defensiv position som mittfältare. Scott gjorde tio starter och gjorde ett inhopp sex gånger, vilket han får vara nöjd med då han har svårt att ta någon ordinarie plats, och kanske framför allt hitta någon plats som han kan slå sig in på. Scott kanske blir kvar en säsong till, men jag tippar på att det inte blir mycket mer än så.

Joe Riley, minns ni honom? Som kom in under Louis Van Gaals år och spelade bra som vänsterback. Riley inledde säsongen väldigt bra och var väldigt bra som ytterback i reservlaget nu också, förmodligen en av lagets bästa spelare, men sedan skadade han sig. Han blev sedan utlånad till Sheffield United, som krossade allt motstånd i League One. Han kom in i ett vinnande lag men hade svårt att ta någon ordinarie plats, men några få matcher hann han med innan han skadade sig igen, denna gången i axeln och säsongen var över. Frågan är om han blir kvar, Riley börjar komma i en ålder där han kanske bör gå vidare i sin karriär. Jag ser dock honom som en riktigt bra spelare i reservlaget.

Mittfältare och anfallare

På det inre mittfältet har Devonte Redmond och Matt Willock, som vanligt känns det som, spelat tillsammans. Det är dessa två spelare som spelat mest för reserverna. En stabil duo som man vet vad man får av, sex mål tillsammans vilket får ses som helt okej. Willock var nära att få debutera i a-laget, men när han skulle bytas in istället för den till synes skadade Bailly så tillfrisknade ivorianen och Angel Gomes fick senare komma in istället. Det lär bli en säsong till med reserverna, och jag har svårt att se någon av Redmond och Willock spela i United i framtiden.

Josh Harrop vann den interna skytteligan i reservlaget, och fick sedan avsluta säsongen med att debutera i a-laget och även göra mål, på Old Trafford. En dröm för honom förstås. Mer än så blev det dock inte och Harrop skrev sedermera på för Preston North End. Harrop är en sevärd spelare, när han är på rätt humör så kan mycket hända, men den snart 22-årige Harrop är tämligen ojämn, till och med på reservlagsnivå, och det var rätt beslut att låta honom gå.

För Scott McTominays del blev det dock mestadels spel som striker. Förmodligen med sin storlek och tyngd som främsta argument men det blev ingen minnesvärd säsong. Endast tre mål mäktade han med och det är förstås inget att skriva hem om. McTominay är dock mittfältare, och uppenbarligen någon Mourinho gillar. Debuterade som innermittfältare mot Crystal Palace på Old Trafford och gjorde det okej, men jag har svårt att förstå vad Mourinho gillar så mycket. Kanske är det hans storlek och tuffhet. Kanske ser Mourinho honom som en defensiv stöttepelare på mittfältet. Oavsett så verkar McTominay onekligen stå högt i kurs hos portugisen, och vi ska absolut inte klaga när en ungdom ges förtroende.

Embed from Getty Images

Callum Gribbin pendlade mellan att spela U18-fotboll och reservlagsfotboll. För de viktigare matcherna i U18 deltog han där men mestadels blev det reservlagsfotboll för Gribbin. Den tekniskt skicklige mittfältaren led av att spela i ett trubbigt lag med dålig rörelse i. Gribbin, vars teknik och passningsfot är hans absolut största styrkor, behöver spelare framför sig som löper och ger utrymme för honom att briljera. Men det fanns inte riktigt i reservlaget. I U18 däremot så var han väldigt framträdande de få matcher han spelade. Jag hade nöjet att se en av matcherna i U18 på plats, FA Youth Cup mötet med Southamton, och lagkamraterna sökte verkligen Gribbin så ofta som möjligt. Han styrde matchen helt med sitt fina passningsspel. Jag kan dock inte hjälpa att känna att Gribbin behöver visa ännu mer, kanske ta på sig en större roll för att utvecklas som han har potential att göra. Gribbin har varit en av klubbens mest intressanta talanger men behöver nog dominera den kommande säsongen i reservlaget, och det har han ännu inte gjort.

Embed from Getty Images

Utöver dessa har vi haft ett antal spelare ute på lån under säsongen. Med blandade resultat, förstås, som det oftast är. Men det är ändå anmärkningsvärt många Unitedspelare som mer eller mindre inte spelar något alls. Alla lån blir inte succéer, men man tycker att Cameron Borthwick-Jackson, som gjorde 14 matcher för Uniteds a-lag och gjorde det bra, borde kunna få spela i Wolverhampton i The Championship men istället blir han helt utfryst och får ingen speltid alls, eller ens en plats på bänken. James Wilson fick i princip ingen speltid i Derby, är han för dålig eller lånar United ut till klubbar som spelarna inte passar in i? Ett annat problem är att en spelare lånas in, vilket bestäms av en viss manager som sedan inte levererar resultat och får sparken varav den nya managern inte gillar den spelaren eller det faktum att han endast är inlånad. Här måste United agera smartare och ha en tydlig idé med vad man vill uppnå med det hela, samt ha en tydlig kommunikation med låneklubben samt dess manager.

Sammanfattning

Efter många lyckosamma säsonger tappade reservlaget allting inför denna. Warren Joyce lämnade tränaruppdraget och Nicky Butt tog tillfälligt över, han gjorde vad han kunde och räddade åtminstone kvar laget men frågan är hur mycket det ger för utvecklingen när truppen är så obalanserad som den är. Laget spelade en dålig fotboll och det var inte många spelare man såg någon som helst utveckling för. Här tycker jag att Mourinho skulle ha valt att skicka ned spelare som inte spelade så mycket i a-laget, som Fosu-Mensah, eller varför inte Ashley Young. Det hade gett mycket för de yngre spelarna och det hade gett mycket för laget att få rutinerade spelare med spetsegenskaper som givetvis gör laget mycket bättre och för att inte tala om att det hade gett mer för spelare som inte får spela något att faktiskt spela fotboll än att sitta på läktaren. Avslutningsvis kan man säga att det bara kan bli bättre till nästa säsong.

Spelarstatistik reservlaget

Devonte Redmond 25 1 4
Matthew Willock 25 1 2
Josh Harrop 25 0 10
Axel Tuanzebe 25 0 1
Scott McTominay 22 0 3
Regan Poole 22 0 0
Demetri Mitchell 16 8 6
Matthew Olosunde 16 6 1
Joe Riley 13 0 1
Callum Gribbin 12 2 1
Sadiq El Fitouri 11 3 0
Kieran O’Hara 11 0 0
Charlie Scott 10 6 0
Tosin Kehinde 9 12 1
Sean Goss 9 0 2
Cameron Borthwick-Jackson 7 0 0
Sam Johnstone 7 0 0
Ro-Shaun Williams 6 1 1
Dean Henderson 5 0 0
Joel Castro Pereira 4 0 0
James Weir 4 0 0
Tyrell Warren 3 6 0
Ethan Hamilton 3 5 0
Joshua Bohui 3 2 0
Eric Bailly 1 0 0
Indy Boonen 1 0 0
Kayne Diedrick-Roberts 1 0 0
Callum Whelan 1 0 0
DJ Buffonge 0 7 0
Zachary Dearnley 0 2 0
Aidan Barlow 0 1 0
Josh Doughty 0 1 0
Max Dunne 0 1 0
Luca Ercolani 0 1 0
Max Johnstone 0 1 0
Faustin Makela 0 1 0
Lee O’Connor 0 1 0
självmål n/a n/a 2

# GM: gjorda mål, IN: inhopp, MS: matcher från start.


Statistik från Premier League 2, Premier League International Cup och Lancashire Senior Cup.


Fullständig spelarstatistik »
Resultat och lagstatistik »