Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Våra tankar om värvningen av Nemanja Matic

Nemanja Matic gör Victor Lindelöf och Romelu Lukaku sällskap i Manchester United som sommarens tredje nyförvärv. Den serbiska mittfältaren 29 år idag – grattis! – ansluter för att ge balans åt laget. Här är våra tankar om Manchester United-spelaren Nemanja Matic.

Nemanja Matic blev sommarens tredje nyförvärv. Vad är din spontana reaktion?

Björn Appelgren: Bra att få in en defensiv mittfältare. Kanske inte personliga förstaval, men en spelare Mourinho känner väl.

Lee Sernehov: En bra värvning, kan PL och Mou kan honom.

Gustav Brinck-Larsen: Bra. En rutinerad klasspelare som kan ge oss stabilitet på det defensiva mittfältet i tre till fem år.

Mikael Krekula: Att det nog blir bra. Mourinho har minst sagt bra koll på honom.

Sarah Svensson: Känns bra.

Johan Nilsson: Riktigt skönt att få in den typen av spelare, som vi saknat under några år.

Marcus Beijar: Att det var väntat, men ändå inte. Han var ju på tapeten tidigare i somras, kallnade då vi fick in Lukaku och blev het igen nu. Bra känsla, rent generellt.

Mikael Österdahl: Meh? Givetvis en bra spelare och givetvis en spelare som Mourinho har full koll på. Men det ska till nåt speciellt om jag ska gå igång på en värvning av en spelare i den åldern. Och varför vill Chelsea sälja honom?

Vad är dina förväntningar på Matic?

Björn Appelgren: Att han är förstavalet som defensiv mittfältare (även om jag gillar Carrick).

Lee Sernehov: En grym defensiv mittfältare som låter Pogba och Herrera röra sig fritt på mittfältare. Står längst bak med pondus så resten av mittfältare kan anfalla.

Gustav Brinck-Larsen: Att han höjer vår mittfältskvalité ett par snäpp.

Mikael Krekula: Att han blir en startspelare som stabiliserar upp United utan att man behöver ha allt för defensiv grundinställning under matcherna.

Sarah Svensson: Ganska mycket kan vi kräva tycker jag. Han är en spelare med rutin och som jag har svårt att se duka under av press.

Johan Nilsson: Att han gör det han är köpt för, att städa framför backlinjen

Marcus Beijar: Att han fortsätter där han egentligen slutade, som en bra balansspelare på ett tremannamittfält. Vi kan nog kräva en stabil säsong och att han tar en ordinarie plats.

Mikael Österdahl: Kraven blir höga. Han ska in i startelvan och leverera i stort sett från dag ett. Lite anpassning till lagkamraterna krävs men han kan ligan och han kan Mourinho. Är det inte bra redan i oktober kommer det nog inte bli bra.

Vad är dina förhoppningar på Matic?

Björn Appelgren: Att han tar chansen och sätter punkt för diskussionen (och rotationen) om vem som ska spela på den defensiva mittfältsplatsen.

Lee Sernehov: Bli vår nästa defensiva mittfältare som styr och ställer vårt mittfält.

Gustav Brinck-Larsen: Ta hand om den defensiva mittfältsrollen i ett Premier League-vinnande Manchester United. Och genom hans ankomst kan framförallt Pogba släppas fram något mer och då få ut än mer av sina offensiva kvalitéer.

Mikael Krekula: Stabilisera upp mittfältet och ge spelare som Pogba mindre defensivt ansvar och alltså mer frihet framåt.

Sarah Svensson: Han kan bli den ersättare som på sikt fyller luckan efter Carrick.

Johan Nilsson: Att han är lösningen på det jag anser vara vår akilleshäl, ytan framför mittbackarna

Marcus Beijar: Att han fortsätter där han slutade rent resultatmässigt. Han vann ligan ifjol. Han kan gå in som en av ligans absolut bästa mittfältare och komplettera Ander och Paul på ett bra sätt.

Mikael Österdahl: Dels att han stadgar försvarsspelet och dels att han frigör Paul Pogba. Om vi med Matic får ut det bästa av Pogba är mycket vunnet.

Är det Matic som ankare med Herrera och Pogba framför som gäller när vi spelar med tre centrala mittfältare?

Björn Appelgren: Det bästa med värvningen av Matic är väl att Pogba ska kunna spela mer offensivt. Sedan är jag fortfarande inte helt övertygad om Herrera. Det finns många som kan lira där. För mig går Mata före Herrera om både Pogba och Matic lirar.

Gustav Brinck-Larsen: Ja, definitivt. Carrick skall även han få sina matcher (vi kommer ju ha många), jag hoppas att Andreas Pereira också kan få vara med i rotationssystemet och Fellaini är en bra nödlösning sista tio i de matcher spelet låser sig. I en offensivare roll, inte som ankare eller spelfördelare.

Mikael Krekula: Jag tror nog det. United kommer spela många matcher så spelare som Carrick och Fellaini får nog rikta in sig på ett spela en lite mindre roll denna säsongen.

Sarah Svensson: Carricks ålder har visat att han inte längre klarar av att hålla nivån genom hela säsongen, det behövs någon som kan avlasta honom. Fellaini är för mig ingen startspelare.

Johan Nilsson: Det är ett riktigt bra balanserat mittfält i mina ögon, kanske det bästa vi haft på flera år. Framför allt ger det ju Pogba frihet att vandra från sin centrala plats till att vara överallt på offensiv planhalva, vilket enbart kan vara positivt för både honom och United som lag. Herrera tror jag inte påverkas så mycket som Pogba då han redan idag är en utpräglad tvåvägsspelare och bollvinnare. Carrick kommer att spela i första hand när Matic av någon anledning saknas, Fellaini ersätter en av de andra två.

Marcus Beijar: Ja. I min värld är det så. Carrick kommer inte att spela mer (snarare mindre) än förra säsongen kaptensbindeln till trots och Fellaini är Fellaini.

Mikael Österdahl: Ja, något annat vore märkligt. Fellaini var ordinarie i slutet på förra säsongen och då är Matic så klart en stor uppgradering. Blir intressant att se om Pereira får chansen. Carrick får nog nöja sig med att vara bredd.

Hur ser det ordinarie mittfältet ut i de matcher där vi istället spelar med två centrala mittfältare?

Björn Appelgren: Pogba given. Sedan roteras nog Matic och Herrera bredvid honom. På kanterna ser vi då Lingard och Micki.

Lee Sernehov: Femmannamittfält. Pogba och Herrera i fria roller bakom Lukaku med Matic som rensar och styr. Martial och Micki på kanterna eller Rashford och Lingard

Gustav Brinck-Larsen: Pogba är given, så det blir en konkurrenssituation mellan Matic och Herrera i förstaläget. Sen så löser sig sånt alltid tack vare mängden matcher. Spelare blir slitna, skadade, avstängda så det går absolut att hålla dessa tre nöjda med gott om speltid. Och de övriga tre (Carrick, Pereira och Fellaini) vet sina roller, så de kommer acceptera att inte vara en del av förstalaget.

Mikael Krekula: Matic – Herrera, med Pogba i en mer offensiv roll bakom strikern.

Sarah Svensson: För mig är förhoppningen att Pogba och Herreras duo ska bli en självklarhet på mittfältet.

Johan Nilsson: Jag skulle kunna tänka mig att vi spelar med Pogba och Matic då, eller Matic och Herrera med Pogba som 10 högre upp i banan. Möjligheterna är nu plötsligt flera.

Marcus Beijar: Om vi tänker oss ett mer renodlat 4-4-2 eller ett 4-4-1-1 (Mourinho vill ju inte spela med två på topp) kan jag tänka mig Matic och Herrera centralt och Pogba lite framför (gäller 4-4-1-1), annars Matic och Pogba.

Mikael Österdahl: I utgångsläget Pogba tillsammans med Matic eller Herrera beroende på form och motstånd. Jag vill inte se Pogba som nummer 10. Däremot kan Pogba bredvid Matic vara intressant, om Matic tar det stora defensiva ansvaret.

Är vi klara med mittfältet nu?

Björn Appelgren: Jag vill ju ha en snabb renodlad ytter som kan slå inlägg, vara vass offensivt OCH ta det defensiva hemjobbet. Idag saknar vi det.

Lee Sernehov: Om Matic kommer är mittfältet klart. Martial har potentialen och behöver förstå det. Ung och en grym spelare. Måste bara bli jämnare.

Gustav Brinck-Larsen: Jag är rätt nöjd. Om Galatasaray dubblar sitt bud på Fellaini tycker jag vi skall ta det, men Mourinho var ju tydlig med att han blir kvar. Men nu ser både toppen och bredden på mittfältet bra ut.

Mikael Krekula: Om inte någon offensiv mittfältare som Perisic kommer in så tror jag mittfältet är klart. Jag tror inte någon säljs heller.

Sarah Svensson: Jag känner att vi nu har en bra bredd (offensivt, defensivt, rutinerat, ungt och hungrigt).

Johan Nilsson: Hade gärna sett en yngre defensiv mittfältare ansluta, som kan ta över efter Carrick och sedermera Matic om några år. Tror dock vi är klara med mittfältet.

Marcus Beijar: Nöjd är man väl aldrig, men jag tror inte att det kommer in någon central mittfältare. Kommer någon in nu så blir det någon som kan spela på en kant.

Mikael Österdahl: Värvar vi mer så är det nog en ytter, det är ju också vad Mourinho har sagt. Vi har rätt antal mittfältare nu men jag är lite tveksam till kvaliteten, både på spets (Pogba undantaget) och bredd.