Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Nymodigheter säsongen 2017/18: Enklare väg till Europa då ABBA filmar på Wembley

En ny säsong står för dörren. Som så ofta för det med sig en del förändringar. Här tar vi en titt på några av de förändringar som görs inför säsongen 2017/18.

ABBA

Vi såg det i Community Shield och vi kommer även att se det i ligacupen, det nya systemet för att avgöra matcher som går till straffläggningar. Förr slog ju lagen varannan straff tills straffläggningen var avgjord. Numer är formatet som i ett tiebreak i tennis: laget som börjar skjuter en straff och sedan skjuter det andra laget två straffar och så växlar det med två straffar var tills straffläggningen är avgjord.

Det gamla systemet innebar en klar fördel för laget som började, då det laget vann 60 procent av straffläggningarna. Antagandet är att det nya systemet kommer att vara rättvisare.

Systemet kommer att användas i ligacupen men i FA-cupen och i Uefas turneringar får vi fortfarande dras med det orättvisa systemet.

(EFL:s hemsida.)

Bortasupportrar

Nya regler i Premier League gör att bortasupportrarna nu kommer att befinna sig närmare planen, vidare måste bortasupportrarna sitta (ja, fortfarande är det ju ståplatser) tillsammans. Tanken är att detta ska ge bättre stämning på läktarna.

Nykomlingarna i Premier League behöver inte anpassa sig till detta redan den här säsongen. Därmed kommer de som har turen att få bortabiljett till Newcastle fortfarande få stå ut med att sitta på näsblodssektionen.

(Mer på Premier Leagues hemsida.)

Europakvalificering

Det är nu lättare för de engelska lagen att kvalificera sig för Champions League. Tidigare behövde fyran i ligan spela kval för att ta sig till turneringen men från och med Champions League-säsongen 2018/19 (det vill säga turneringen som lagen kvalificerar sig för den här säsongen) är de bästa ligorna garanterade att fyra lag i gruppspelet.

I alla normala fall ska det vara de fyra bästa lagen i Premier League som får en Champions League-plats. Skulle Europa League-vinnaren och Champions League-vinnaren båda komma från England och båda sluta utanför topp fyra får ligafyran emellertid nöja sig med en plats i Europa League.

Nytt är också att Europa League-vinnaren är garanterad en plats i Champions Leagues gruppspel. Anledningen till att United den här säsongen gick direkt till gruppspelet var att Real Madrid säkrade en gruppspelsplats genom att vinna turneringen och en gruppspelsplats genom sin ligaplacering, varvid den vakanta platsen gick till Europa League-vinnaren.

Fortfarande har England två platser i Europa League och en plats i kvalet. Dessa platser tas av femman i ligan samt de som vinnare FA-cupen och ligacupen. Eventuella vakanta platser går till sexan och sjuan i ligan.

Anledningen till förändringen är att Uefa vill tjäna mer pengar.

(Mer på Uefas hemsida.)

Filmare straffas

FA har beslutat att den som filmar till sig en straff eller en utvisning på en motståndare ska kunna stängas av i två matcher. Den som råkar vara dålig på att filma kommer således inte att straffas.

Situationer där filmning misstänks kommer att granskas av en panel bestående av en före detta domare, en före detta manager och en före detta spelare. Om alla tre är överens om att spelaren filmade blir spelaren avstängd i två matcher.

Igen: För att en situation ska kunna granskas krävs att den som filmar får straff och/eller att motståndaren blir utvisad.

(Mer på FA:s hemsida.)

Gräsklippning

I en av årets absolut bästa förändringar är det numer förbjudet att klippa gräsmattorna i Premier League i mönster. Regeln har varit i bruk i Uefas turneringar en tid.

(Mer på Premier Leagues hemsida.)

Sponsorer på armarna

Premier League har nu öppnat för fler sponsorer på tröjorna. Lagen tillåts nu ha en sponsor på vänsterarmen (högerarmen är skyddad för Premier Leagues logga). Flera klubbar har anammat detta men ännu inte Manchester United (det har spekulerats om Tinder, vilket så klart skulle vara ett lyft jämfört med vissa skandalomsusade sponsorer som United har haft de senaste åren).

(Mer på Premier Leagues hemsida.)

Videodomare

Videodomare kommer definitivt att eventuellt användas i FA-cupen från och med omgång 3. FA har bekräftat sin intention att använda videodomare från och med omgång 3. De har emellertid, såvitt jag kan se, inte definitivt slagit fast att så verkligen kommer att ske.

FA-cupens regelverk (som kan laddas ner från FA:s hemsida) är beundransvärt icke-bindande. “Förbundet reserverar sig rätten att välja ut vilken match som helst i huvudturneringen, helt efter eget omdöme, där videodomare kommer att användas.”

De test vi har sett de senaste månaderna har inte varit helt problemfria, så månne får FA kalla fötter och skjuter upp det hela. Från Premier Leagues sida är tanken som jag förstår det att videodomare ska introduceras säsongen 2018/19.

Wembley

För första gången kommer det att spelas ligafotboll på Old Trafford South, även känd som Wembley. Det är Tottenham som kommer att bruka Uniteds södra arena, detta då Tottenham har slagit sönder sin egen arena.

Falmer Stadium i Brighton (icke i Hove) och Kirklees Stadium i Huddersfield är också nya arenor i Premier League.

(Mer på Premier Leagues hemsida.)

Turneringsregler och sånt

Om du undrar över hur de olika turneringarna fungerar och vad som gäller för avstängningar, spelarregistrering med mera så har vi som alltid den informationen samlad på våra sidor för truppen och spelschema.