Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The ytterback dilemma

Embed from Getty Images
Manchester United verkar av allt att döma ha värvat färdigt för året. Victor Lindelöf, Nemanja Matic och Romelu Lukaku för dryga miljarden eller nåt åt det hållet blev facit. Det är svårt att ha några invändningar mot den trion. En lovande mittback, en rutinerad mittfältare och en anfallare som garanterar åtminstone 20 baljor.
Men det är på kanterna United fortfarande saknar världsklass, i alla fall om vi snackar renodlade yttrar. I nuläget finns ingen gammal klassisk “dra-sin-gubbe-och-crossa-perfekta-inlägg”-figurer. Ashley Young och Antonio Valencia var yttrar en gång i tiden, men har skolats om till dugliga ytterbackar i stället, men ingen av dem kan dribbla sig förbi sin försvarare ens om de mötte benlösa skyltdockor som demolerats av polska huliganer på fyllan.
Vi har Mata, vi har Martial, vi har Mkhitaryan, vi har Lingard, vi har Rashford och det är andra typer av spelare än exempelvis Giggs, Beckham och Obertan. Intresset för Perisic visar att Mourinho önskade en traditionell winger som kan “beat his player” och vispa in crossarna. Nu fungerar det bevisligen hyfsat bra ändå, hittills, men jag kan förstå portugisens vilja att söka en annan plan B än den befintliga.
Nu har ju visserligen Zlatan återanslutit – ingen kan förlora på det, mer än svensken om det visar sig att han inte kommer i närheten av tidigare klass – men han behöver ju också leveranser av hög kvalitet om han ska lirka in bollarna.
Av det vi sett av United så här långt så fokuseras mycket av anfallsspelen centralt i planen. Pogba, Micki & co siktar på att lirka sig igenom där och med så mycket skicklighet som finns kombinerat där är det en rimlig plan A eftersom det alltid går att lägga ut bollen på Valencia (som börjar om) om det av diverse skäl inte går att ta sig fram.
Klubben har klasspelare på i princip alla positioner, med ersättare av hög kaliber, men på kanterna är det inte så att en drar efter andan när en ser startelvor och bänkar. Med Valencia, Blind, (Shaw), Young, Darmian (Lindelöf) som alternativ snackar vi inte Candela, Cafu eller Lizarazu. Och det är aningen märkligt att inte Mourinho plockat in någon högkvalitativ ytterback. Men kanske är det därför han experimenterat med 5-3-2 i stället? Tja, inte orimligt, även om det inte löser problemet med wingers.
Om vi ändå är överens om att Valencia håller – jag kan köpa det – så är det i princip bara han som gör det. Shaw pallar inte, Blind är för långsam, Darmian är uppe i det blå och Ashley Young är en glaslirare av guds nåde. Lindelöf platsar knappt på bänken och har väl inte varit regelbunden ytterback sedan VSK-tiden?
Så vad har managern i tankarna? Är han nöjd med besättningen? Verkligen?
I dag är mycket frid och fröjd i Manchester United, men det återstår att se vad som händer när skadorna börjar trilla in. Och på vilka det blir.
Så länge det inte blir på Paul Pogba kan det ändå bli roligt.