Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Uttalande gällande Lukakusången från Manchester United

Under matchen mot Southampton kunde den kontroversiella sången om Romelu Lukaku återigen höras från Unitedfans på läktaren. På grund av detta gick United en stund efter matchen ut med ett officiellt uttalande gällande händelsen.

Uttalandet lyder i sin helhet så här:

“Manchester United har en nolltolerans mot stötande sånger och uppträdande.

“Klubben och spelaren har varit tydliga och bett att sången skall upphöra.

“Klubben har arbetat med relevanta organ och supportergrupper för att försöka utrota allt stötande beteende och kommer vidta åtgärder mot individer om detta fortsätter.

“Klubben för diskussioner med polisen och har bett om CCTV-bilder [övervakningsfilm] från Southampton och kommer försöka att identifiera de som inte respekterade spelarens åsikter att inte sjunga sången.”

Det som United tidigare sagt om saken var ett uttalande från Lukaku som sade så här:

”Fantastiskt stöd sedan jag skrev på för United. Fansen menar väl med sina sånger men låt oss gå vidare tillsammans. Respektera varandra,” säger Lukaku.

Kanske inte det skarpaste uttalandet man kunde ha gjort, men ändå en tydlig vädjan om att sången skall skrotas, något som alltså vissa fans inte hörsammat.

Embed from Getty Images

Simon Peach, journalist som täcker United för brittiska Press Association, har twittrat att organisationen Kick It Out, som jobbar mot rasism inom fotbollen, gjort ett uttalande i samband med dagens händelse.

“Kick It Out är medvetna om upprepade rasistiska sånger av supportrar till Manchester United idag (23 september).

“Kick It Out vill upprepa sin ståndpunkt att sådant beteende inte har någon plats inom fotbollen. Romelu Lukaku själv har bett supportrarna ‘gå vidare’ från att sjunga sången i fråga och Manchester United har nu ansvaret att försäkra sig om att denna begäran följs.

“Om någon har några bevis mot supportrar som deltar i rasistiska sånger, ber Kick It Out den att rapportera detta via organisationens app, till en vakt eller till polis.

“Kick It Out noterar att Manchester United begär CCTV-bilder från Southampton och kommer igen hålla kontakt med klubben, FA och polisen för att identifiera potentiella förövare och försäkra att lämpliga åtgärder tas till.”

Det försvar som de som vill sjunga sången oftast kommer med är att det ju är positivt att ha en stor penis. Marina Hyde på The Guardian har skrivit en suverän text om varför även positiva stereotyper är rasistiska. Vi har länkat till den förr, men den förtjänar ytterligare ett omnämnande.

Det rimliga vore nu att fansen slutar sjunga sången, dels framställer det United dålig dager men framförallt finns det oändligt mycket bättre sånger att sjunga om Lukaku.