Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Liverpool – Manchester United 0-0

Embed from Getty Images

Manchester United spelade under eftermiddagen 0-0 mot Liverpool på Anfield. Vi som såg matchen bjöds inte direkt på någon sprudlande föreställning, där United stod för den svagaste insatsen rent offensivt för hösten. Det blev snarare ett fredande av det egna målet och på den fronten lyckades José Mourinhos mannar. 0-0 blev som sagt resultatet och United plockade med sig en poäng hem från Liverpool.

Uniteds startelva och bortfall

På förhand trodde många av oss på en fembackslinje med Valencia, Bailly, Smalling, Jones och Young. Under lördagsförmiddagen började det dock surras allt mer om Eric Bailly och hans potentiella frånvaro. När startelvorna väl offentliggjordes fanns ivorianen inte med i Uniteds trupp. En skada under landslagsuppehållet satte helt enkelt stopp för spel i rivalmötet med Liverpool.

Detta landslagsuppehåll blev ett smärtsamt sådant för Uniteds del. Inte nog med att Bailly skadade sig, det gjorde även Phil Jones, Marcus Rashford och Marouane Fellaini. Både Phil Jones och Marcus Rashford var tillgängliga till dagens match medan Fellainis skada inte hunnit rehabiliterats.

Embed from Getty Images

När det kommer till spelarna som fick starta dagens match så blev det glädjande besked för Anthony Martial, Matteo Darmian och Ander Herrera. Denna trio fick nämligen chans från start efter att ha värmt avbytarbänken under majoriteten av höstens matcher så här långt. Victor Nilsson Lindelöf välkomnades även in i värmen på sätt och vis när han nu placerades på avbytarbänken istället för att sitta huttrandes på läktaren.

När matchen väl inleddes kunde vi ganska snart konstatera att United inte spelade med en fembackslinje utan snarare 4-4-1-1 eller 4-2-3-1.

Första halvlek

Första halvlek dominerades till stor del av hemmalaget. Liverpool hade stort bollinnehav medan Uniteds fokus mer låg på att täppa till defensiven för att undvika hemmalagets omställningsspel. Just detta visade sig lyckat, men det blev även kostsamt då United hade förtvivlat svårt att etablera ett eget spel. Allt som oftast blev Romelu Lukaku helt ensam på offensiv planhalva vilket ledde till att Liverpool gång på gång kunde återerövra bollen.

Embed from Getty Images

Även om det till en början såg ut som att United spelade med en fyrbackslinje så blev det allt mer en sexbackslinje ju längre matchen led. Både Ashley Young och Anthony Martial sjönk ner djupt och deltog enormt i det defensiva arbetet.

Centralt blev dock United lidande. Nemanja Matic och Ander Herrera hade stora problem att hänga med i Liverpools stora rörelsemönster. Dessutom hade de en helt desorienterad Henrikh Mkhitaryan framför sig som hamnade i något slags mellanskikt där han varken deltog offensivt eller defensivt på ett effektivt sätt.

Embed from Getty Images

Första halvlek slutade mållöst och det var chansfattigt. Båda lagen fick dock varsitt gyllene läge. Liverpool var först ut när Roberto Firmino lurade skjortan av två United-spelare på sin vänsterkant. Inspelet från brassen letade sig vidare till Joël Matip, som styrde inspelet mot mål från nära håll. David De Gea stod dock för en förträfflig fotparad och trots att Phil Jones gav returen tillbaks till Liverpool så var Mohamed Salah såpass artig att han passade bollen utanför stolpen.

Uniteds stora chans uppstod när Martial återerövrade bollen och väggspelade sig igenom. Klapp-klapp och Romelu Lukaku blev fri. Förstatouchen på belgaren höll dock inte högsta klass och ledde till att han tvingades ta ett hastigt avslut. Skottet reflexräddades av Simon Mignolet som fick bollen, i stort sett, rakt på sig.

Andra halvlek

Zzznark… Om första halvlek var tråkig med United-ögon sett så var andra tio gånger värre. Visst – det blev 0-0 och en poäng i en tuff bortamatch men United rörde knappt bollen i andra halvlek. Framförallt var de knappt över på offensiv planhalva.

Embed from Getty Images

Liverpool däremot skapade konstant lite halvchanser, men de riktigt stora chanserna uteblev tack och lov. Chris Smalling och Phil Jones stod tillsammans med David De Gea för en riktigt bra match och det räckte för att United skulle säkra en poäng.

Övriga spelare i Manchester United kan betydligt bättre. Romelu Lukaku och Henrikh Mkhitaryan var oerhört bleka idag. Ander Herrera var rent utsagt usel under stora perioder. Våra yttermittfältare orkade inte ställa om offensivt eftersom de utgick för djupt ner i planen.

Embed from Getty Images

En poäng är en poäng men det är inte roligt att se. Behöver det då vara roligt att se? Nej, men Liverpool hade lika gärna kunnat sätta en slumpchans och då hade United förmodligen haft svårt att slå om till en mer offensiv karaktär.

Kul hur som helst att Victor Nilsson Lindelöf fick göra debut i Premier League idag, även om det bara blev spel under matchens sista minut.