Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Slutspel, here we come!

Embed from Getty Images
Blev ni överraskade? Nej, jag tänkte väl det. För trots att Benfica slaktats av inga andra än Basel tidigare så valde José Mourinho sin pragmatism framför allt annat än en gång och den här gången blev det en 18-årig debutant som gav honom rätt resultat.
Nu är Manchester United så gott som klart för slutspel och kan under hösten andas lugnt när det vankas Champions League-“uppehåll”. Trots den allt annat än välspelade matchen på Estadio Da Luz kan vi efteråt dra en kollektiv suck av lättnad, med tanke på just detta.
Bäst:

  • Eftersom matchen var en repris av helgens möte på Anfield är det oerhört tacksamt att se ettan vid Uniteds sida i matchresultatet.
  • Nemanja Matic. Det här var ju exakt den typen av match som en spelartyp som Matic skulle sticka ut – och serben svek inte. Han var överlägset bäst i ett annars felpassande och feg-/pragmatism-spelande United med sin pondus, sin bestämdhet i passningsspelet och sin övertygelse i brytningarna.

Återigen positivt:

  • Liverpool skapade knappt några farligheter – och det gjorde inte Benfica heller. Försvaret håller sin mur hyfsat oigenomtränglig. United har släppt in två mål på de senaste åtta matcherna trots att Bailly och Jones gått sönder om vartannat och att Lindelöf får vänta några veckor mellan varje framträdande. Uniteds defensiv ska inte underskattas i detta avseende.
  • Victor Nilsson Lindelöf behövde inte göra någon monsterinsats, men än en gång visade att inte är i närheten av att vara så usel som vissa medier vill göra sken av. Då spelar det ingen roll att “Vigge” spelade då Phil Jones drabbades av något så ovanligt som en skada.
  • Marcus Rashford var visserligen inte lika dålig som Henrikh Mkhitaryan under första 45, men han lyckades inte med mycket. Till skillnad från armeniern hade den unge britten dock en växel till att lägga i efter paus och efter att ha testa unge Svilar med hörnor valde Rash att Beckham-esque lägga frisparken mot mål och på så sätt skicka in United i åttondelsfinal. Dessutom märktes att hans självförtroende växte i takt med att minuterna tickade i väg i andra. Förhoppningsvis haltade han av innan det blev någon allvarligare skada, för Marcus behövs. Vare sig det är för att skrämma motståndarna från start eller från bänken.

 Eh:

  • Alla dessa offsides! Vad hände där? Okej, visst var några av dom både tveksamma och felaktiga, men visst borde United kunnat utnyttja Benficas höga backlinje ytterligare?
  • Romelu Lukaku har haft ett par bleka matcher i rad nu och det ska han ha. Men när han är nyttigare i eget straffområde än i motståndarnas mot 2010-talets blekaste upplaga av Benfica kan en fundera på om det inte är läge att vila belgaren?

Sist:

  • Med tanke på att Benficas backlinje var osamspelt innan lär inte Luisaos avstängning på Old Trafford i nästa omgång göra saken lättare. Fixar United inte minst en pinne då är det inget annat än ett rungande fiasko (även om chanserna finns att åtgärda det senare då).
  • Att Mourinho valde att ännu en gång gå in i matchen med den här typen av inställning – avvaktande och tillbakadraget – kan förstås ha att göra med att han saknar en viktig centralduo i Bailly och Pogba, men det lär knappast vara hela förklaringen. Å andra sidan saknas Pogba något oerhört i en sån här match.