Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Chelsea – Manchester United

Världen får vänta länge på att den här helgen skall bli riktigt intressant. En hel massa mindre begåvade fotbollsspelare skall försöka underhålla under lördagen, och under söndagen kan helgen anses börja bli en gnutta intressant vid tretiden då vi får se om Arsenal vill försöka fortsätta låtsas som att de är ett topplag eller om de åker på storstryk borta mot Manchester City. Det är dock vid 17.30, när de sista matcherna på söndagen drar igång som det så att säga smäller på riktigt. Andraplacerade Manchester United har då rest till London för att ställas mot regerande mästarna, och nu fjärdeplacerade, Chelsea Football Club.

Det är två lag som kommer från Champions League-spel i veckan. United med en icke-övertygande seger mot Benfica, och Chelsea med en direkt hårresande insats borta mot Roma där laget fick stryk med 3-0.

Manchester United

Trots att Manchester United den här säsongen har 13 segrar, två oavgjorda och två förluster är det inte frid och fröjd i klubben. Romelu Lukaku har, efter sin strålande inledning, nu gått mållös i sex raka matcher. Henrikh Mkhitaryan gick ner sig i samband med Pogbas skada och spelet har stundtals hackat betänkligt. Samtidigt har José Mourinho hittat en konflikt han helt på egen hand eldat på, jag pratar om att han känt sig tvungen att försvara Lukaku mot fansen trots att kritiken mot belgaren faktiskt inte varit speciellt hård eller omfattande.

Men, som sagt, faktum är att United gått väldigt bra resultatmässigt hittills och har, efter debaclet mot Huddersfield, tagit tre raka segrar och inte släppt in något mål på de matcherna. Nu är det alltså bortamatch mot Chelsea som gäller, en match som United bör vinna om inte marginalen upp till Manchester City (jag räknar iskallt med att de vinner med fyra, fem mål mot Arsenal) skall växa än mer.

Dock är ju José Mourinho inte känd för att gå för seger borta mot andra topplag, istället brukar han gå in för att stänga ner matchen och ta med sig en poäng hem. En taktik han relativt ofta lyckas med, men är det rätt taktik den här helgen då (som sagt) Manchester City sannolikt kommer vinna hemma? Vid seger även för United står sig avståndet på fem poäng, vid oavgjort eller förlust för United blir avståndet sju eller åtta poäng, vilket i min mening är lite sak samma. Visst, Tottenham och just Chelsea ges chansen att komma närmare underifrån, men jag vill ändå se ett United som vågar gå för att vinna, särskilt som vi står mot ett Chelsea som måste fokusera på att få igång defensiven igen.

Embed from Getty Images

Vad jag vill se och vad vi faktiskt kommer få se är ju dock två helt skilda saker. Jag är rädd för att vi återigen får se ett United som backar hem, låter Chelsea ta tag i matchen för att sedan försöka hitta omställningar med längre bollar bakom Chelseas backlinje. Och visst, får vi löpdueller mellan Marcus Rashford och Gary Cahill kan det bli oerhört roligt. Men att Conte låter det ske får ses som osannolikt, Cahill lär få sällskap av snabba spelare bredvid sig i backlinjen.

För United är De Gea given i mål, och jag tror att Mourinho väljer den något baktunga taktiken med fembackslinje. Valencia är given till höger, Young för tillfället lika given till vänster och centralt blir det Bailly, Smalling och Jones. Herrera och Matic är, i den här matchen, de enda centrala mittfältsalternativ Mourinho ser (jag tror tyvärr inte Pogba är redo) och framför dem tror jag han väljer Mkhitaryan, trots den svaga formen. Mata kan ju spela där, men jag tror portugisen hellre tar Mkhitaryans snabbhet. Längst fram spelar Lukaku och, eftersom Martial startade mot Benfica, Marcus Rashford.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia – Bailly – Smalling – Jones – Young
Herrera – Matic
Mkhitaryan
Lukaku – Rashford

Chelsea

Var vi har Chelsea den här säsongen är nåt oklart. Laget inledde säsongen med att, på hemmaplan, förlora mot Burnley. Detta var alltså samma Burnley som förra säsongen endast tog en seger mot bortaplan. Chelsea repade sig dock och följde upp förlusten med sju segrar och en oavgjord (alla tävlingar) på de kommande åtta matcherna, innan man fick stryk hemma mot Manchester City i ligan. Detta följde man upp genom att inte bara bli första laget som förlorade mot Crystal Palace i årets Premier League, man var till och med första laget som släppte in mål mot klubben. Detta följdes upp av fyra matcher utan förlust innan man alltså i onsdags gjorde en ofantligt dålig insats borta mot Roma i Champions League. Försvarsspelet såg stundtals ut som när femåringar som precis börjat spela fotboll alla jagar efter boll och framåt hände inte mycket heller.

Embed from Getty Images

En högst väsentlig fråga inför helgens match är hur positivt det faktiskt var för United att Chelsea spelade så oerhört dåligt tidigare i veckan. Spontant känns det alltid bra när rivaler gör dåligt ifrån sig, vi vet dock att Conte är en oerhört noggrann coach och både han eller spelarna lär skämmas rejält efter den insatsen, vilket kan ge en reaktion till matchen mot United. Skärpning krävs, och skärpning tror jag att vi får se.

Något nytt spelsystem lär vi dock inte få se, Chelsea kommer fortsätta med sin fembackslinje (som en del fortfarande envist kallar för trebackslinje) med två sittande mittfältare framför, två “yttrar” som rör sig lite som de vill och en ensam forward längst fram.

Courtois är lika given i Chelsea som De Gea är i United. I backlinjen tror jag att Conte väljer att flytta in Azpilicueta från kanten till att bli en av de tre mittbackarna, för att de skall ha snabbheten som krävs för att ha koll på Rashford/Martial. Cahill skall vara redo och trots att Luiz är bättre som mittfältare tror jag vi får se honom som den tredje mittbacken i den här matchen. Azpilicuetas frånvaro till höger gör att jag ser Zappacosta där, och till vänster spelar Alonso.

Kanté är osäker, om han inte kommer till spel har Chelsea egentligen bara Cesc Fabregas och Tiémoué Bakayoko att tillgå. Ja, man har Unitedfostrade Danny Drinkwater som gjorde säsongsdebut i Ligacupmatchen mot Everton 25 oktober (spelade 62 minuter) och som gjorde kortare inhopp både i ligan förra helgen och mot Roma i veckan. Men att han skall göra sin första ligamatch från start i en match mot United ser jag som osannolikt.

Framför de centrala mittfältarna bör det bli Hazard (given), Pedro och Morata. Willian finns och kan få starta istället för Pedro (undertecknad hade gjort det) och Batshuayi gjorde två mål för två helger sedan, men att han skall peta Morata i nuläget känns osannolikt.

Möjlig startelva:
Courtois
Zappacosta – Azpilicueta – Cahill – Luiz – Alonso
Pedro – Fabregas – Bakayoko – Hazard
Morata

Historik

Historiskt sett har United ett övertag på Chelsea, faktiskt även på Stamford Bridge där lagen mötts 83 gånger med 33 segrar för United, 21 oavgjorda och 29 segrar för Chelsea.

Förra säsongen besöktes arenan två gånger (ligan samt FA-cup), med lika många förluster inkasserade och sammanlagt 0-5 i målskillnad. De flesta minns nog Mourinhos uppläxning av den ständigt överdrivet firande Conte efter 4-0 förlusten förra hösten. Revanschsuget bör vara enormt både hos Mourinho och spelarna.

Visste ni att…

 • Senast Manchester United vann borta mot Chelsea var 28 oktober 2012 och att laget endast har vunnit en av de 15 senaste bortamatcherna mot Chelsea i Premier League?

Matchfakta

Chelsea
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 11
Tid: Söndagen den 5 november 2017, 17.30
Plats: Stamford Bridge, London
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Ibrahimovic (knä, december)
 • Rojo (knä, november)
Tveksamma:

 • Carrick (vad, liten chans)
 • Fellaini (knä, liten chans)
 • Lingard (rygg)
 • Pogba (hamstring, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 2:a7-2-123-423
Borta:5:e2-2-18-48
Bästa målskytt: Lukaku (7)
Disciplin: 14 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O14/10LiverpoolBPL0-0
V18/10BenficaBCL1-0
F21/10Huddersfield TownBPL1-2
V24/10Swansea CityBLC2-0
V28/10Tottenham HotspurHPL1-0
V31/10BenficaHCL2-0

Chelsea

Skador:

 • Moses (lår, mitten november)
Tveksamma:

 • Kanté (lår)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 4:e6-1-318-1019
Hemma:11:e2-1-28-67
Bästa målskytt: Morata (6)
Disciplin: 15 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F14/10Crystal PalaceBPL1-2
O18/10RomaHCL3-3
V21/10WatfordHPL4-2
V25/10EvertonHLC2-1
V28/10BournemouthBPL1-0
F31/10RomaBCL0-3

United mot Chelsea

Totalt: 17773-53-51280-216
Premier League: 5014-19-1761-66
Borta: 8333-21-29135-125
SENASTE MÖTENA
O2016-02-07BPL1-1
F2016-10-23BPL0-4
F2017-03-13BFA0-1
V2017-04-16HPL2-0
SENASTE BORTAMATCHER
F2015-04-18BPL0-1
O2016-02-07BPL1-1
F2016-10-23BPL0-4
F2017-03-13BFA0-1

Domare: Anthony Taylor

Assisterande: Beswick, Nunn, fjärdedomare: Pawson
M
PL 2017/18:623003
PL 2016/17:30121139
PL totalt:173606111842
Snitt (2016-18):4,00,030,080,33
Alla domare 2016/17:3,60,050,060,21
MVOF
Dömt United:191414
Dömt Chelsea:211245
Res med oss till Manchester!