Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United- Newcastle United 4-1

Embed from Getty Images

Tillbaka! Premier League är tillbaka. Manchester United är tillbaka. Paul Pogba är tillbaka. Zlatan Ibrahimovic är tillbaka (på bänken). Marcos Rojo är tillbaka. Målskytten Romelu Lukaku är tillbaka.

Då klubblagsfotbollen återvände gjorde Manchester United 4-1 på Newcastle på Old Trafford.

Ett tidigt underläge oroade oss men efter en stunds magi från Paul Pogba kunde Anthony Martial nicka in 1-1 före halvtid. Innan halvtidsvisslan gick han även Ashley Young slå ett perfekt inlägg som Chris Smalling nickade in.

Matchen punkterades tämligen omgående i andra halvlek. Romelu Lukaku gjorde ett bra jobb på kanten och slog ett bra inlägg till Marcus Rashford, som så bjöd Pogba på öppet mål. Lukaku fick sedan göra slut på sin måltorka då han frispelades av Juan Mata och dundrade in bollen i mål.

Pogback

Det finns bara ett sätt att börja. Efter ett par månaders skadefrånvaro gjorde Paul Pogba comeback. Märktes det att han inte har spelat match på ett par månader? Inte ett dugg. Pogba klev in och var bäst på planen.

Embed from Getty Images

Det vi framför allt tar med oss är aktionen före Martials kvitteringsmål. Fullständigt briljant.

“En annan klass,” kommenterade José Mourinho efteråt. Så enkelt är det faktiskt. Pogba gör så många bra saker när han är på planen. Han skapar chanser. Han ger lagkamraterna tid och alternativ. Han gör mål.

Visst händer det att en blir irriterad när Pogba är lat i defensiven. Allt det positiva som Pogba emellertid gör väger upp det många gånger om. Om Pogba ibland måste slarva i defensiven för att kunna producera i offensivt så ska det tillåtas.

Paul Pogba är Manchester Uniteds bästa spelare och han gör laget bättre.

Rashford, Martial och Mata

Så fick äntligen Marcus Rashford och Anthony Martial chansen i startelvan i Premier League. Tillsammans med Juan Mata utgjorde de trion bakom Romelu Lukaku.

Hur funkade det? Jovars. Inledningsvis var det inte speciellt framgångsrikt men det blev bättre och bättre matchen igenom. Nyckeln till förbättringen var kanske att Rashford och Mata bytte position.

Embed from Getty Images

Martial gjorde mål, Rashford bjöd Pogba på öppet mål och Mata bjöd Lukaku på friläge. Alla tre levererade poäng.

Med sina kvicka fötter var Martial ett ständigt hot. Dribblingarna lyckas inte alltid men det behöver de inte göra. Rashford är mer direkt i sättet han hotar på. Samtidigt var det säsongsbästa från Mata.

Måltorkan över

I den positiva kolumnen skriver vi också in att Romelu Lukaku fick spräcka sin måltorka.Välbehövligt. För segern idag saknade Lukakus mål betydelse men vi vet vad självförtroende kan göra med målskyttar. Mål för Belgien i all ära men det är inte riktigt på riktigt.

Embed from Getty Images

Målet som sådant gör han på kraft och vilja. Frispelad av Mata har han många alternativ. Han väljer att helt sonika ta i för kung och fosterland. Målvakten chanslös och nu hoppas vi att det här var början på en ny svit.

Lukaku ska givetvis också ha beröm för förarbetet till Pogbas mål.

Defensiva frågetecken

Något negativt då? Ja, defensivt var det en av säsongens sämre insatser. José Mourinhos lag känner vi som solida. Det var inget vi upplevde idag, åtminstone inte så länge matchen levde.

Newcastle hade fem avslut på mål och när de tog ledningen var det inte orättvist. Uniteds halvtidsledning var inte helt förtjänt.

Det enkla är att peka på försvararna men backlinjen fick väldigt lite hjälp av mittfältet idag. Pogbas del i det har jag diskuterat ovan men Nemanja Matic kommer inte undan lika enkelt. Hans uppgift är att städa när Pogba är på drift. Det lyckades han dåligt med idag och det går inte att blunda för att han inte fångar upp Gayles löpning före 1-0.

Embed from Getty Images

Med en så offensiv balans som United har krävs också att ytterbackarna hjälper till mer. Pogba, Mata, Rashford, Martial och Lukaku har primärt offensiva roller. Både Antonio Valencia och Ashley Young måste hjälpa Matic att städa framför mittbackarna.

Vem som sen ska spela mittback förblir osäkert. Fortsätter vi med den här offensiva balansen – vilket jag verkligen hoppas – så kommer mittbackarna att regelbundet hamna i svåra situationer, även om de framöver skulle få bättre hjälp. Där kan jag inte påstå att jag litar på Victor Lindelöf eller Chris Smalling och jag tycker inte att någon av dem stärkte sina aktier idag. Jones, Bailly och Rojo har jag större tillit till men de har å andra sidan en otäck förmåga att vara otillgängliga.

Zlatans återkomst

Om vi bara kunde börja på ett sätt så kan vi också bara avsluta på ett sätt, med Zlatan Ibrahimovics återkomst.

Vad lärde vi oss? Han har inte tappat bollsinnet under skadefrånvaron. Ett klassiskt volleymål var inte långt borta men det ville sig inte.

Embed from Getty Images

Notabelt när Zlatan kom in var att Lukaku klev ut på kanten. Om det var en engångsföreteelse eller om det är något vi kommer att få se mer av återstår att se.

Mycket mer än så finns inte att säga. Matchen var tämligen avslagen när Zlatan kom in och han fick ta saken i egna händer för att vara involverad. Det gjorde han förstås bra och det är positivt.

Indikationerna är att Zlatan fortfarande är en fantastisk fotbollsspelare.

Zlatan får fortsätta sin comeback på onsdag, mot Basel i Champions League.

Res med oss till Manchester!