Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – CSKA Moskva 2-1

Embed from Getty Images

Manchester United bockade av den sista matchen i gruppspelet i 2017-18 års upplaga av Champions League med att hemmaslå CSKA Moskva med 2-1 på tisdagskvällen. Vi fick se ett fortsatt ineffektivt United som tryckte på gasen ordentligt då det behövdes, en comebackande Luke Shaw, mål av två anfallare och en del fransk magi. Med jobbet gjort kan vi nu skifta fokus mot söndagens derby, och därefter mot CL-lottningen på måndag. 

Utebliven rysk intensitet, engelsk (in)effektivitet

Kanske handlade det primärt om att Manchester United hamnat i en synnerligen svag Champions League-grupp. Kanske handlade det om att Manchester United helt enkelt satte laget före jaget på tisdagen. Kanske handlade det om att CSKA Moskva rent ut sagt inte är något vidare bra fotbollslag. Uniteds första halvlek var stundtals riktigt bra och borde ha gett så mycket mer än den gav. Sett till hur de första 45 minuterna såg ut borde United ha haft en ledning modell större. Den ryska intensiteten, som borde ha funnits där, var obefintlig. Ändå stod det 0-1 i paus efter ett dråpligt mål där United blev mer än lovligt bolltittande. Uddlösheten gjorde sig påmind och den höll på att bli kostsam, återigen.

I andra halvlek gick ryssarna av förklarliga skäl än längre ner i banan för att försvara segern (och hoppas på att Benfica skulle trilla in en boll mot Basel). Det gav egentligen ingen ändrad matchbild i sig. United fortsatte trumma på och med närapå jämna 64 minuter på klockan kom kvitteringen. Romelu Lukaku stack i exakt rätt tusendel på Paul Pogbas precisa inspel och satte ett för belgaren typiskt 1-1-mål. Med närapå jämna 65 minuter på samma klocka satte Marcus Rashford 2-1 efter en precis lyftning från Juan Mata. En 180-gradersvändning på en minut. United kunde bevisligen.

Embed from Getty Images

(Un)lucky Luke?

En av de på förhand sett största snackisarna inför matchen var huruvida Luke Shaw skulle få speltid eller inte. José Mourinhos diffusa svar om vänsterbacken på presskonferensen gav utrymme för spekulationer och när startelvan väl kom hittade vi Shaw som wingback. En otacksam position för en spelare som inte startat för sitt lag på 219 dagar. Till Shaws försvar ska vi säga att matchen, och då främst första halvlek, faktiskt ingav ett visst hopp om en fortsättning United. Shaw stängde ytor, bröt uppspel och följde med fint i offensiven. Hans volley i matchminut 20 var värd ett bättre öde. Visst, ringrosten syntes stundom rätt bra. Han kom sent in i vissa dueller och hängde mer än lovligt i axlarna på sina motståndare i boxen mellan varven, men sammantaget var hans 45 första minuter fullt godkända. I andra halvlek fortsatte United, som sagt, att nöta på framåt. Shaw följde med bra offensivt inledningsvis, men känslan var att han mattades med halvtimmen kvar. Mot bakgrunden av att han spelat kusligt lite a-lagsfotboll är det förståeligt, och att han skulle peta Young inför derbyt är osannolikt. Däremot tog han minsann chansen när han väl fick den. Äntligen.

Embed from Getty Images

Avsaknaden av Axel

José Mourinho vilade David De Gea. Det är brukligt. Ashley Young, Jesse Lingard och Anthony Martial fick även de vila från start sett till de spelare som varit hyfsat ordinarie på sistone. Annars då? Ja, annars var det väl bortsett från Luke Shaw precis som brukligt. I en match där Axel Tuanzebe borde ha varit given blev det åter en bänkplats för den unge engelsmannen. Det är i min bok inte klokt. Inte med tanke på att spelare som framför allt Chris Smalling och Antonio Valencia behövt vila inför derbyt. Frågan är vad Mourinho sett i Tuanzebe då han är kvar medan Timothy Fosu-Mensah och Andreas Pereira bägge gått på lån. OM han tror på Tuanzebe så borde ju grabben få startplats i denna typ av matcher? Om han inte tror på honom finns det bara en väg att gå. Lån i januari. Visst, det blev dryga 20 minuter istället för Valencia när matchen var avgjord. Det hjälper dock föga för helheten.

Embed from Getty Images

Geniet Paul Pogba

Jag erkänner villigt att jag rackade ner rätt ordentligt på en viss Paul Pogba i snackisarna efter mötet med Arsenal i söndags. Det hade förstås i första hand att göra med att han inte får spela mot Manchester city eller i de därpå följande PL-matcherna, och i andra hand om hans insats i matchen. Mot CSKA visade fransmannen återigen varför han kommer att vara plågsamt saknad på söndag. Han låg bakom i princip allt i offensiv väg och skapade egentligen de två mål United gjorde. Inspelet till Lukaku på 1-1 är millimeterprecision och gudabenådat. Nicken som föranleder 2-1-målet öppnar upp ytorna för Mata och Rashford. Pogba är återigen bäst på planen. Nej, han är inte förlåten för tilltaget i söndags (i min bok) men han är fortsatt fantastisk att skåda på en fotbollsplan.

Embed from Getty Images

Gruppsegrare är vi allihopa

Det skulle som vi tidigare konstaterat till ett smärre under om United skulle missa slutspel och till och med gruppsegern. Så skedde nu inte, utan United vann gruppen på 15 poäng. Plumpen i protokollet blev bortaförlusten mot Basel i den femte omgången. Gruppsegern ger nödvändigtvis ingen större lättnad i åttondelen vid lottningen på måndag, men den garanterar att vi avslutar hemma i dubbelmötet i fråga.