Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Leicester City – Manchester United 2-2

Embed from Getty Images

Att Manchester United skulle fira jul som serietvåa var klart sedan tidigare. Det som var mer oklart var om gapet upp till Manchester city skulle vara 11, 13 eller 14 poäng stort efter att city enkelt avfärdat Bournemouth hemma tidigare under lördagen. Det blev till sist 13 poäng, efter viss möda, två spanska mål och ett sent kvitteringsmål.

Don Juan Mata

Juan Mata är en spelare som varit så gott som iskall under hösten för att sedan tinas upp, smälta fram och bli sådär småvarm som en dålig hämtpizza blir efter för många rödljus. Mot Leicester denna dan före dopparedan var Mata stekhet. Den negativt lagde kan hitta brister och flyt som föranleder bägge målen från spanjoren, men låt oss istället se på helhet och betydelse. Kvitteringen till 1-1 är resultatet av att Mata dels väljer exakt rätt position från att Pogba släpper boll och dels av ett mycket behärskat avslut. Frisparken fram till 1-2 är långt ifrån perfekt, men väl en frispark med känsla och precision kryddat med så mycket kraft att Schmeichel blev överlistad. Nu hoppas vi bara att Mata får hållas het, att folien är tät och att rödljusen är få även efter nyår.

Embed from Getty Images

Omställningarnas Leicester

Manchester United borde rimligtvis ha gjort läxan då det gällde Leicester. Få spelare i Premier League kan sina omställningar och kontringar så väl som Leicester, Jamie Vardy och Riyad Mahrez. Med 27 minuter spelade kunde vi konstatera att man inte ens bemödat sig att plocka med sig skolböckerna hem. Leicester ställde om, Mahrez ställdes ensam mot Chris Smalling och väntade. Efter en stunds idogt väntande dök Vardy upp bakom ryggen på Smalling. Vardy mötte Mahrez passning och det stod 1-0. Detta efter 27 minuter fotboll där United dominerat utan att få utdelning. Dåligt var bara förnamnet.

Då Leicester utgår, och även nu utgick, från omställningar borde det inte ha varit en svår match att ta hem för United. Lag som Leicester ska trillas bort sju dagar i veckan av ett lag med titelambitioner. Nu blev det inte så. Harry Maguire satte 2-2 på påpassligt Leicester-vis mot en skadad Chris Smalling. Dåligt var bara förnamnet.

Embed from Getty Images

Högerbacken Vigge

Victor Lindelöf fick, i främst Antonio Valencias frånvaro, chansen som högerback. José Mourinho, som alltid talar sanning, menade att Vigge spelat på motsvarande position för Sverige “i EM ifjol”. I ärlighetens namn spelade väl Lindelöf högerback när Sverige vann U21-EM 2015 och inget annat, men sagt är sagt. Lindelöf sattes inte på några större prov defensivt i första halvlek och hade ingen del i baklängesmålet som kom. Däremot försökte han sig på ett par hyfsade försök offensivt där han både överlappade och visade prov på fina fötter. På minuskontot första 45 hittar vi varningen efter en spark över smalbenet på Iborra.

Väl i andra täckte Vigge fördelaktigt upp när Fuchs kunde och borde ha gett Leicester ledningen. Lindelöf hämmades, som det såg ut, något av varningen från första halvlek och drog sig mer och mer ner i banan ju mer halvleken led. Istället för att effektivt screena bort sin motståndare blev svensken mer passiv och väntande. Som helhet ska Lindelöf ha ett fullt godkänt betyg för första matchen på en ny position i United. Med tanke på att det tenderar att bli trångt i mittlåset samtidigt som Valencia ter sig allt mer bräcklig lär det öppnas upp fler möjligheter.

Embed from Getty Images

4-2-3-1

José Mourinho valde en 4-2-3-1-uppställning mot Leicester denna afton. Det är, som vi orerat om tidigare, en betydligt mer behaglig uppställning än 5-2-3 eller 3-4-3. Nu såg Leicester rätt skakade ut av hemmaförlusten mot Crystal Palace senast och bjöd väl inte upp till dans särdeles ofta i första halvlek, men ändå. 4-2-3-1 ger betydligt bättre ytor och spelrum på mittfältet och framför allt ser ytterbackarna betydligt mer komfortabla ut i den här formationen. Nemanja Matic effektiverades i rollen som städgumma och Paul Pogba gavs den där rollen han trivs så bra i utan att hämmas av det defensiva jobbet. Rörligheten och alternativen är större och fler när United väl ställer om. Det var just rörligheten och alternativen som gav Mata läget innan kvitteringsmålet i 40:e minuten. United utnyttjade hela bredden på planen och kunde kombinera upp Leicesters försvarslås.

Helhetsproblemen kvarstår dock. Effektiviteten är inte vad den borde vara och hur ska United lösa nummer 9- och 10-positionerna? Vad ska United ta sig till för att lösa problemet Romelu Lukaku? Mot Leicester var belgaren hyfsat pigg och företagsam, men för en anfallare värderad till närapå miljarden är det långt ifrån godkänt som det sett ut de senaste månaderna. Den påpassade frågan är då vilken formation United ska välja eller vad som egentligen krävs för att väcka Lukaku sett till målskyttet. Frågan är också hur Juan Matas roll de två målen till trots ser ut och hur det i så fall faller ut. Mata är inte direkt känd för att konservera form särdeles bra. Frågan är också när José Mourinho ska sluta bjuda in motståndarna i matchen med de byten han gör.

Embed from Getty Images

Fortsättningen

Manchester United firar alltså jul med 13 poäng upp till Manchester city. Nu väntar två dagar utan fotboll innan Burnley kommer till Old Trafford på annandag jul. Burnley åkte på en smällkaramell hemma mot Tottenham tidigare under lördagen och ska i normala fall vara ett behagligt byte att ta för United på hemmaplan. Dagen innan nyårsafton väntar så årets sista match. Southampton är precis som Burnley ett beskedligt motstånd och ska även de avverkas utan större problem på hemmaplan. Eller? United studsade inte tillbaka på önskvärt sätt i Leicester ikväll och då är frågan vad vi ska vänta oss av fortsättningen. Det är nu United brukar visa bredd, spets och tyngd. Det är nu vi ska öka. Gör vi det?

Embed from Getty Images

Res med oss till Manchester!