Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Burnley 2-2

Embed from Getty Images

Jesse Lingard blev poängräddare för Manchester United med två mål mot Burnley. Men det blev bara en poäng, sedan Burnley gått ifrån till 2-0 efter två fasta situationer i första halvlek.

Totalt en underkänd match från United, där comebacken från tvåmålsunderläge är det positiva att lyfta fram. Trycket var stort men målchanserna faktiskt få. Ja, Lingards 2-2-mål var Uniteds enda avslut på mål efter reduceringen i början på andra halvlek.

Happy fucking Christmas

Nej, julen blev inte vad julen skulle vara för Manchester United. Uttåg mot Bristol City i ligacupen, sedan kostsamt poängtapp mot Leicester och därefter kostsamt poängtapp mot Burnley.

Vi får hoppas att nyåret är bättre. Southampton hemma dagen före nyårsafton och Everton borta dagen efter.

Det är på annandagen det sker

Poäng från 0-2 är inget som sker varje dag för Manchester United. Faktum är att det inte har skett sedan annandagen 2013, då David Moyes lag vände 0-2 till 3-2-seger borta mot Hull City. Därefter försökte vi 20 gånger med förlust som resultat innan vi idag så äntligen fick en poäng.

Embed from Getty Images

Det ska vi trots allt ta med oss från matcherna mot Leicester och Burnley. Även om två poäng totalt är fyra sämre än förväntat så är det två poäng som hämtas från underläge (och för all del även två poäng som tappas från ledning mot Leicester).

Att ta poäng när motståndarna gör första målet har José Mourinhos lag haft problem med. De två poängen över jul – och även vändningen mot Newcastle för en tid sedan – visar kanske att det är på väg att förändras.

Rehab i Premier League

Zlatan Ibrahimovic och Marcos Rojo klev båda av med allvarliga knäskador i vinsten mot Anderlecht den 20 april. Då var de båda givna i startelvan. Den 26 december var de så tillbaka tillsammans i Uniteds startelva i Premier League (de startade ju även mot Bristol City).

Embed from Getty Images

Gick det bra? Nej.

Marcos Rojo inledde matchen med att klumpigt dra på sig en frispark utanför Uniteds straffområde. Självklart gjorde Burnley mål. Rojo blev dessutom varnad i situationen. Han är därmed avstängd mot Southampton, då han nu har dragit på sig fem varningar i de engelska turneringarna. Starkt jobbat, med tanke på att han bara har 249 minuter i ligan och 90 minuter i ligacupen. Det ger en varning per 68 minuter på planen.

Det var knappast så att Rojo sedan spelade upp sig. Han bör kunna göra bättre för att rensa undan bollen på 1-0-målet och som så ofta hade han ett misslyckat långskott.

Embed from Getty Images

Zlatan Ibrahimovic hade heller ingen lyckad afton, med bara 21 av 30 lyckade passningar och ett avslut mot mål (inget på mål).

José Mourinho reagerade på tvåmålsunderläget med två byten inför andra halvlek. Det var ingalunda oförtjänt att det var Zlatan och Rojo som fick kliva av.

Vad som däremot var oförtjänt var deras respektive platser i startelvan. Det är uppenbart att de fortfarande är långt ifrån något som kan kallas matchform. Timingen finns inte där, bollkontrollen är inte vad den borde vara. Långsamt i huvudet, långsamt i benen.

Det är inga konstigheter. Det tar vanligen tid att komma tillbaka allvarliga skador. Vad som däremot är konstigt är att de får göra sin rehabiliteringsträning i a-lagsmatcher. För de är fortfarande på rehabiliteringsträningsnivå. Reservlaget är förvisso ett U23-lag officiellt men det är tillåtet med tre överåriga utespelare och för mig är det obegripligt att inte Zlatan och Rojo lirar i reservlaget för att få upp matchformen.

Lingards aktier stärktes på nytt

Jesse Lingard kastades in direkt efter paus. Omedelbart var han framme och skaffade sig öppet mål. Det slutade med att han drog bollen på målvakten, till allas vårt förtret. Revanschen dock nästan omedelbar, när Lingard mycket skickligt klackade in reduceringen. Tänk att han har så lätt för de svåra målen och så svårt för de enkla.

Det var också Lingard som, mycket skickligt, pricksköt kvitteringen. 

Embed from Getty Images

Lingard har nu sex mål och två assists på sina sju senaste (sex från start och så inhoppet idag) ligamatcher. I nuvarande form är det ingen tvekan om att han är en man för startelvan.

Jag gillar också Lingard i den lite mer tillbakadragna positionen han hade idag. Det bör vara hög tid att testa ett tremannamittfält med Lingard och Paul Pogba framför Nemanja Matic (även om både Matic och Pogba var dåliga idag).

Henrikh Mkhitaryans inhopp var inte alls lika positivt.

Defensiva fasta situationer

Uniteds agerande på defensiva fasta situationer blir i allt större utsträckning ett problem. Båda de insläppta målen idag kom på fasta situationer (även om Defours direkta frisparksmål inte går att skylla på försvarsorganisationen). Vi släppte in två mål mot Manchester city och vi släppte in mål mot West Brom.

Embed from Getty Images

Jag kan tycka att David de Gea borde göra mer för att hjälpa sina försvarare. Det är väldigt sällan han plockar ner en hörna eller ett inlägg.

Större skuld läggs dock på Romelu Lukaku, som var inblandad i båda målen mot city och han var den som förlorade duellen på första målet idag. Mot Arsenal tvingade Lukaku även De Gea till en monsterräddning.

Lukaku ska helt enkelt förbjudas att vara i eget straffområde.

Marcos Rojo har, som jag noterade ovan, också en del i målet men jag vill också lägga skuld på Nemanja Matic, som bara står och tittar på. Rojo och Lukaku försöker förvisso dåligt men de försöker åtminstone. Matic verkar inte bry sig och det är för mig värre än att vara dålig.

Vad var anfallsidén?

Dagens insats illustrerar för mig tydligt att United saknar en tydlig och fungerande anfallsidé mot sittande försvar. Gång på gång skickas bollen ut på kanten för inlägg. Det duger liksom inte. Framför allt inte mot ett Burnley som älskar duellerna i eget straffområde. Framför allt inte mot ett Burnley som har nästan hela laget samlat i eget straffområde.

När den första planen inte funkar så finns inte mycket annat att satsa på. För varje inlägg som nickas bort växer Burnley.

Embed from Getty Images

Ja, för all del, slå några långbollar också!

Vi måste hitta inspelen in i straffområdet. Spelarna är samtidigt både för långsamma och för stressade. Det duger inte.