Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinhos presskonferens: Jag kan inte vila Romelu Lukaku

Imorgon avslutar Manchester United kalenderåret 2017 med en hemmamatch mot Southampton i Premier League. Idag höll José Mourinho presskonferens och uppdaterade oss inför matchen.

Mourinhos presskonferens

Föga överraskande inleddes presskonferensen med en diskussion om pengar. Sedan handlade det mestadels om Romelu Lukaku.

Embed from Getty Images

Tidigare i veckan sa du att du inte har fått spendera tillräckligt…

”Sa jag det? Var det det enda du förstod?”

Nu har Liverpool spenderat 75 miljoner pund på Virgil van Dijk. Vad tänker du om marknaden?

”Ni vet… Jag tycker att den som ska prata om det på ett specifikt sätt måste vara Jürgen [Klopp]. Om jag var en av er skulle jag fråga honom om hans kommentarer för ungefär ett år sedan.”

Här syftar Mourinho garanterat på Klopps kommentarer om Uniteds värvning av Paul Pogba. Då sa Klopp att ”den dagen det är fotboll är jag inte kvar på jobbet längre”. Han vill ju göra det annorlunda: ”Jag skulle till och med göra det annorlunda om jag kunde spendera de pengarna.”

Nåväl. Nog om hycklaren Klopp och tillbaka till Mourinho.

”Utan att prata specifikt om det fallet – för i Liverpool gör de vad de vill göra, det är inte min sak att kommentera – verkligheten är att om de tycker att spelaren är rätt spelare så betalar de den summan eller så får de inte den spelaren. När vi jämför nu vad vissa managers spenderar, vi jämför med för bara tre år sedan, det är omöjligt att jämföra. Nu säger du att Virgil van Dijk är den dyraste försvararen någonsin. Var han bättre än Maldini, Ferdinand? Du kan inte säga så. Du betalar eller så betalar du inte. Betalar du så betalar du galna summor. Betalar du inte får du inte spelaren.”

Vad kan ni förbättra efter den senaste tidens svaga resultat?

”Jag tycker att vi spelade väldigt bra i båda matcherna. Frustrationen är antagligen stor för att vi spelade så bra. Vi spelade bra men gjorde misstag som kostade oss poäng i båda matcherna. Jag sa i presskonferensen efter matchen, använde ett sätt att dölja vad jag kände när jag sa s-mål [skitmål, men så får en ju inte säga i England, red. anm.]. Vi släppte in s-mål. Vi spelade väldigt bra i båda matcherna, väldigt offensivt, kreativt. Vi gav spelarna frihet. Vi gjorde inte tillräckligt många mål i förhållande till vad vi skapade. Vi straffades för att vi inte var effektiva i båda straffområdena. Men vi spelade väldigt bra i båda matcherna.”

Målen ni har släppt in… Folk har pratat om Romelu Lukaku mot Manchester city och på annandagen. Ligger något mer bakom? För dina lag brukar inte släppa in såna mål…

”Först och främst behöver inte folk vara tacksamma mot Romelu. Jag måste vara det. Inte du, inte supportrarna, inte experterna. Jag måste vara det. Häromdagen sa jag 19 matcher i Premier League 90 minuter. Nu säger jag 20 matcher 90 minuter.

”Jag tycker för en anfallare… För vilken spelare som helst är det otroligt. Är du en mittback eller en sittande mittfältare, när du spelar i en position där du kan kontrollera din energi. Du kan stå emot, du kan överleva. Men för en anfallare att spela 90 minuter i 20 matcher, jag måste vara väldigt tacksam för hans personlighet och för hans karaktär.

”Har han haft otur i vårt straffområde de senaste matcherna? Han var i bilden, jag säger inte att det bara var han och ingen annan, men han var i bilden på några av de senaste målen vi släppte in. Ni vet… Men allt är en konsekvens av en spelare som verkligen behöver lite vila. Det är en konsekvens av tillfället. Men killen är fantastisk för mig och för laget. Han ger verkligen allt och jag har ingen kritik.”

Kommer du att låta honom vila?

”Nej. Jag kan inte det.”

Kan inte Zlatan komma in? Är inte han redo? Kan de två inte spela tillsammans? Är det en situation du inte kan se hända igen?

”Det kan hända. Men jag tror att om det ska hända måste båda vara i sin bästa form. Det är de inte.

”En är det inte för att situationen i hans lag tillät honom inte att vila och han ger absolut allt i varenda minut. Vi lyckades ge honom lite vila i cupmatcher och även då var han på bänken i nödfall. Champions League var likadant, vi behövde kämpa till sista minuten för att gå vidare. Och pojken är trött. Fysiskt är han ett monster men han är ingen maskin. Jag tror att han känner av det.

”Och Zlatan är en man med en otrolig skada. En skada som en 20-årig ung man skulle lida av. Föreställ er en som är 37 år gammal [Zlatan fyllde 36 i oktober men låt gå, red. anm.] och så många mil på hög fotbollsnivå. Så det är inte enkelt.

”Vi gjorde det mot Burnley. Vi kommer att göra det i fler matcher om vi behöver det. Men jag tror att om båda ska spela tillsammans så behöver de vara på sin bästa nivå.”

Personligen skulle jag ju vilja se Marcus Rashford testas som nummer 9, men det kommer uppenbarligen inte att ske. Anthony Martial kan också spela som centerforward och Martial och Rashford tillsammans är ytterligare ett alternativ.

Embed from Getty Images

Skadeläget diskuterades inte på presskonferensen. I MUTV säger Mourinho dock att ingen av de skadade spelarna kommer tillbaka till matchen imorgon. Vi noterar dock att Matteo Darmian och Anthony Martial tränade igår medan Chris Smalling sannolikt stod över (det kan förstås vara så att han helt enkelt inte fångades på bild). Det kan dock tänkas att Mourinho enbart syftade på spelarna som har varit borta en längre tid.

Pellegrino: Vi ska göra de enkla sakerna rätt

Även Southamptons manager Mauricio Pellegrino har pratat med media inför matchen. Vad vill han att hans spelare ska göra imorgon?

”Framför allt göra de enkla sakerna bra,” säger Pellegrino, enligt Southamptons hemsida.

”När du är i det här läget och inte spelar väldigt bra måste du göra enkla saker. Vi måste vara mer solida, mer konsekventa, och steg för steg förbättra vårt självförtroende. Jag förväntar mig att vi ska göra de enkla sakerna på rätt sätt.”

Det är uppenbart att managern inte är nöjd med hur laget spelar.

”När jag pratade med spelarna [efter förlusten mot Tottenham] analyserade vi att det första vi måste förändra är oss själva. […] Ibland när du spelar dåligt, som häromdagen, ser motståndaren alltid bättre ut än de är.”

Ny tränare för Sevilla

Vincenzo Montella är klar som ny huvudtränare för Manchester Uniteds kommande Champions League-motståndare Sevilla.