Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fy fan

Embed from Getty Images
Än en gång: Fy fan vad trist att uppleva.
Jag var visserligen inte en av optimisterna inför kvällens match. För mycket har sett alldeles för blekt ut på sistone så jag förväntade mig ingen klang- och jubelföreställning på Old Trafford ens mot ett bottenlag av Southamptons kaliber. Och om ni minns så flaggade jag också för det efter debaclet senast.
Men att det skulle vara så här otroligt blekt hade inte ens jag gissat. Om Uniteds insatser någon gång ska beskrivas som patetiska så var det här en av dem.
Om seriesegern varit borta länge får vi nu börja oroa oss för topp 4. På riktigt.
Det har hänt mycket sen den där sköna segern på Emirates för en knapp månad sedan.
Fantastiskt:

 • Southampton hade faktiskt matchens bästa chanser. Tack och lov att United då har ligans bäste målvakt. Trots att Phil Jones – ständigt denne Jones – gjorde sitt bästa för att skadade även en av våra få guldklimpar så stod han stadigt som den mest pålitliga av Unitedspelare. Fotparaden på Longs avslut var häpnadsväckande skicklig.

Unitedklass:

 • Det säger mer om United än om Ashley Young när Ashley Young är lagets bäste spelare. Samtidigt ska man inte ta ifrån honom hans inspirerande spel under hösten som mycket väl kan göra honom till den här säsongens Antonio Valencia när det ska delas ut interna priser i vår. Vilket också i sin tur är lite sorgligt. Inte något personligt mot Young, men ni förstår.

Förvånansvärt:

 • Unitedspelarnas nickavslut. När crossarna någon gång väl träffade medspelarnas huvuden var det till ingen nytta. Lukaku hade det allra bästa läget tidigt i matchen och där kan man knappast skylla på trötthet, utan bara oskicklighet.
 • Varför Pogba än en gång var så oerhört anonym hemma mot ett sämre lag. Och varför spelar han så djupt ner i banan i en match som United ska dominera? Och hur kan han vara så orutinerad att han från solklart offsideläge slår in en boll som är på väg in i mål? Fruktansvärt dåligt och även om det inte var just den situationen som kostade United segern så var det ändå det.

Inte förvånansvärt:

 • Mkhitaryans uselhet. Jag förstår att armeniern är en spelare vars självförtroende påverkar hans insatser till stor del, men det är ingen ursäkt på den här nivån (snarare en förklaring). Ideliga bolltapp, ideliga mediokra passningar, nästan enbart dåliga inlägg (många som Bébé varit stolt över) och egentligen ingenting av värde i offensiven och i defensiven är han knappast världsklass. Han startade sin första ligamatch på nästan två månader och lär väl efter den här uppvisningen få vara glad om han överhuvudtaget får visa sig i den röda tröjan igen.
 • Spelet sista fjärdedelen. Bollarna prickade i princip hela tiden bara motståndare alternativ personer/ting på andra sidan kortlinjen. Eller så blockades skotten av motståndare, som det har sett ut i princip varje match sedan derbyförlusten.

Åt helvete:

 • Detta var Uniteds fjärde raka match utan seger (efter uddamålsvinsterna mot Bournemouth och WBA). Och då har motståndet varit Burnley, Bristol City, Leicester och Southampton. Tre poäng i ligan på den tiden är sanslöst. Saints är till och med det sämsta bortalaget i Premier League, men det var ingenting som stoppade United från att ge dem den här “matchen”. Det värsta var, återigen, att motståndarna knappast behövde slita till sista blodsdropparna för att klara ett kryss heller.
 • Andra halvlek. Åh, jösses, vad det såg håglöst, oinspirerat, fantasilöst, bedrövligt och segt ut. Southampton hade de bästa chanserna medan United fick förlita sig till hörnor och någon frispark för att överhuvudtaget närma sig avslut. Hur går det ens till? Hur kan ett lag av Uniteds kaliber ens åstadkomma så lite? Det är nästan som att försöka få 0 rätt av 13 på Stryktipset.
 • Och än en gång: Hur ser den offensiva planen egentligen ut? Defensivt förstår vi att Matic ska gå ner djupt, och tydligen även Pogba, men offensivt då? Jag har fortfarande inte det helt klart för mig.

Sist:

 • Lukakus skada såg märklig ut och måste ha varit extremt oturlig. Samtidigt var den också läskig när man såg behandlingen han fick. Bara att hoppas att det gick bättre än det såg ut att göra. Och rapporterna talade tack och lov för det.
 • Hur många hörnor fixade Luke Shaw? 10? Och hur många hörnor i rad har United haft utan att göra mål?
 • Vad händer i januari då? Hur ska Mourinho ändra på den här form- och underhållningskurvan? Tänker han ens göra det? Är det ännu ett exempel på en manager som vill visa ägarna att det behövs pengar för att utmana? Jag vet inte. Och ärligt talar bryr jag mig inte särskilt mycket. Det som lovade så gott i början av hösten har bytts ut till ett mörker. Ur en positiv synvinkel kan vi då tänka att det lika gärna kan bytas tillbaka igen. Eller?
 • Ajuste, handssituationen på Yoshida måste vi ta upp. Det var en solklar straff, men det ska inte behöva krävas en straff i en sån här match.