Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Derby County 2-0

Embed from Getty Images

Manchester United är vidare till FA-cupens fjärde omgång, detta efter en match som United tydligt dominerade under större delen. Trots denna dominans, United sköt till exempel närmare 30 skott jämfört med Derbys elva (om statistiken stämmer), dröjde det ända till matchminut 84 innan matchens första mål kom. Naturligtvis var det Uniteds för tillfället bästa spelare, Jesse Lingard, som klev fram – igen.

Taktiken i första

När laguppställningen presenterades dryga timmen före match idag hajade jag till, på ett negativt sätt. Paul Pogba stod nämligen uppställd som en av de sittande mittfältarna igen, och jag kände att “Mourinho, har du inte lärt dig något?”. När matchen bara var några minuter gammal blev jag dock lugnare, United ställde upp med ett 4-1-4-1, där Ander Herrera var ensam defensiv mittfältare och till och med Henrikh Mkhitaryan bland de offensiva mittfältarna stundtals hade mer defensivt ansvar än Pogba.

Embed from Getty Images

För, trots att det stod 0-0 i halvtid inledde Manchester United matchen i ett mycket bra tempo. Spelsystemet blev i det närmaste ett 4-1-5 eftersom Marcus Rashford tillsammans med Pogba, Mkhitaryan, Mata och Lingard bytte platser och försökte saxa sig igenom Derbys försvar, som stod oerhört lågt, och Herrera slog fler passningar framåt än vad han gjort sammanlagt hittills under säsongen.

Flera fina chanser skapades, bland annat slog både Mata och Pogba varsin fin frispark, men framförallt var det Rashford som fick ett flertal chanser som han i normal form hade satt. Bäst var kanske när Mkhitaryan (för en gångs skull) slog ett bra inlägg som engelsmannen skarvade vidare – men i stolpen. Tyvärr märktes Rashfords dåliga form av sig även i hans spel, samt att spelarna inte riktigt vara vana med uppställningen, för stundtals blev det märkliga passningar och beslut. Sammantaget var det ändå en spännande taktiskt uppställning, väl värd att ge fler chanser mot sämre lag.

Egentligen var det bara en sak i själva spelsättet som var märkligt, och det var att Smalling och Blind stod lågt även när United hade boll, vilket gav Derby yta att spela in bollen på vid kontringar. De borde stått högre, närmare Herrera.

Frustrationen i andra

Embed from Getty Images

Det började redan i slutet av första halvlek, och blev som tydligast i mitten av den andra: Bristen på utdelning gjorde Unitedspelarna, framförallt personifierade utav Pogba, frustrerade. Och det var en god stund där det inte var av godo, då det gjorde att dominansen från den tidigare delen av matchen inte var lika tydlig. United skapade dock ett flertal vassa chanser, bland annat dessa:

  • Pogba sköt tätt utanför efter passning från Lindelöf.
  • Rashford dunkade bollen i stolpen från höger.
  • Pogba fick en retur (utanför straffområdet) där målet var så gott som öppet men fick snedträff.
  • Lukaku nickade ett inlägg i stolpen, där han visserligen blev avblåst för offside.

Mourinho agerade dock på bänken. Redan i halvtid hade Lukaku ersatt Mkhitaryan, under den andra halvleken kom först Martial in mot Mata innan Fellaini gjorde comeback då han ersatte Rashford. Och visst, det var kanske inte den trion som ledde United till segern (även om både Lukaku och Fellaini var inblandade i båda målen), men med facit i hand får man säga att det var vettiga byten från portugisen på bänken.

Den slutliga förlösningen

Känslan var att det inte skulle gå, vi skulle tvingas till omspel mot Derby. Frustrationen (hos spelarna) hade visserligen övergått något till en bestämdhet, men luttrade som vi Unitedsupportrar blivit med oavgjorda matcher och att motståndarmålvakter kliver fram som monster på Old Trafford så satt i alla fall jag med kalendern och kollade när omspelet skulle äga rum.

Men då klev han fram igen, killen som kom till klubben år 2000 när han bara var åtta år gammal; Jesse Lingard.

Det kom lite från ingenstans. Martial tog fram boll centralt, spelade Lukaku som på ett spelade till Lingard – som tog emot och avlossade ett högerskott som fick en bollbana som faktiskt var snudd på identisk med hans mål på nyårsdagen. Upp i målvaktens vänstra kryss, otagbart för Carson i Derbymålet, som gjorde en bra match i övrigt, men här var han chanslös.

Embed from Getty Images

Målet tog lite musten ur Derby, som inte lyckades skapa något av värde under matchens slutminuter. Istället lyckades Martial och Lukaku kontra in en boll just innan klockan gick upp på 90 minuter. Belgaren blev målskytt, efter att Martial osjälviskt passat fram bollen.

Stopptiden förflöt sedan utan incidenter, och Manchester United är klara för FA-cupens fjärde omgång. Vilka vi får möta där lottas på måndag.