Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Newcastle – Manchester United 1-0

Embed from Getty Images

Manchester United åkte på en 1-0-förlust borta mot Newcastle på söndagseftermiddagen. Spelet var åter precis så där anemiskt, vilje- och fantasilöst som vi tyvärr vant oss vid att det kan vara, även i år. Newcastle kom ut som det bättre och hungrigare laget och då José Mourinho valde att formera som han formerade, och taktikera som han taktikerade, fick United också skörda frukterna där efter. Med tanke på att det nu stundar spel i Champions League och ett för topp 4 viktigt skede av säsongen var söndagens insats alarmerande. 

Benitez desperados

Huddersfield besegrade Bournemouth med klara 4-1 i den första av tre Premier League-matcher på söndagen. Det betydde att Rafael Benitez Newcastle låg under nedflyttningsstrecket vid avspark. Det märktes också. Hemmalaget släppte knappt United över mittlinjen under den första kvarten och högg på varje boll. United gavs ingen tid alls när Newcastle pressade högt, bollinnehavet var uppe i 60-40 och chanserna i 4-0 i Newcastles favör när vi gjorde bokslut för första 15. United kom sig in i matchen efter drygt 25 minuter, men kontentan i den första halvleken var ändå den att Newcastle var mer desperat, mer på jakt och betydligt hungrigare.

I den andra satt vi väl egentligen bara och väntade på att den där högre växeln skulle läggas i. United tryckte till synes på kopplingen, och hade en boll i nät, men det var Newcastle som slog till och faktiskt växlade. Efter en onödig fällning av Smalling stod Matt Ritchie fri i straffområdet på den efterföljande frisparken. Desperationen gav utdelning. Ligadebuterande nyförvärvet Martin Dubravka stod för en solid insats, även om känslan var att United gjorde honom bättre än han kanske är. Han behövde inte anstränga sig nämnvärt när man kanske trodde att han skulle ställas på prov som mest förutom räddningen i den femte stopptidsminuten. United förmådde inte att skapa trycket för en kvittering. Jonjo Shelvey växte till en jätte på mitten och avväpnade tillsammans med övriga centralt Uniteds försök att gå framåt.

Embed from Getty Images

Valet av kant

När Alexis Sánchez kom till Manchester United var vi väl rätt många som var eniga om att nämnde chilenare kan spela på de flesta offensiva positioner som finns till buds i José Mourinhos genomsnittliga startelva. Problemet som uppstått heter Anthony Martial. Mourinho verkar envisas med att spela lagets kanske mest formstarke spelare (fram till för någon vecka sedan) till höger medan Sánchez får ta hand om vänsterkanten. I alla fall i min idealelva hade rollerna varit de ombytta. Okej att Sánchez inte gör bort sig till vänster, men Martial mår inte alls bra till höger. Fransmannen letar sig så gott som konstant inåt i banan istället för att, som han gör till vänster, göra yttern till sin. Det mest talande för upplägget i första halvlek var när Martial, med högern, brände ett friläge efter spelade 35 minuter. Det hade han satt för en månad sedan. Gör om, gör rätt, José.

Embed from Getty Images

Paul Pogbas sorti

Mycket har väl blivit sagt om Paul Pogba den här säsongen. Påfallande ofta har de sagda orden handlat om hans mindre lyckade insatser på planen. Efter en usel insats mot Tottenham petades Pogba sist. Det resulterade i ett inhopp. Nu, när han åter fanns med från start, fanns han på en position han inte ska spela på, den bredvid Nemanja Matic. Det gav en osynlig insats i första halvlek och efter paus valde Mourinho att plocka av det som borde vara Uniteds blivande kapten och ersätta honom med den nuvarande. Paul Pogba fick deppad sätta sig på bänken medan en rätt matchotränad Michael Carrick, som sjunger på sina sista månader som spelare, kom in. Eftersnacket kommer att handla om Pogbas bleka insats, men borde lika mycket handla om sättet han behandlas på rent formationsmässigt. Hur länge fortgår det?

Embed from Getty Images

Vad näst?

Det är ju ingen nyhet att ligan i den mening man menar vinna den är körd. Snarare har det mesta handlat om att säkra en av de tre platserna bakom Manchester City. I och med att såväl Chelsea som Arsenal hackat så har det sett, om inte lugnt, så rätt okej ut med tanke på målsättningen Mourinho ändå säger sig ha (sluta tvåa). Då får man å andra sidan fråga sig varför matcher som den på St James Park artar sig som de artar sig. United kom ut utan vilja, utan fantasi och framför allt utan frenesi. Var insatsen mot Tottenham anemisk var den här det samma i kvadrat. Visst, vi kan skylla på spelare på fel positioner, men samtidigt ska en manager som Mourinho och en elva som den idag blåsa bort Newcastle alla dagar i veckan. Nu väntar ett pånyttfött Huddersfield i cupen på lördag, innan äventyret i Europa fortsätter mot Sevilla. Det känns verkligen svajigt inför de bägge matcherna.

Embed from Getty Images

Res med oss till Manchester!