Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vinteruppehåll i Premier League; Usain Bolt på Old Trafford; reservmatch ikväll

Manchester Uniteds spelare har, efter segern mot Chelsea, fått tre dagars semester. Därför domineras dagens nyhetssvep av sånt som inte är direkt matchrelaterat.

Vinteruppehåll i Premier League

Från och med säsongen 2019/20 kommer vi att få ett vinteruppehåll i Premier League, rapporterar Martyn Ziegler för Times. Detta efter en överenskommelse mellan FA, Premier League och EFL. Vinteruppehållet kommer i princip att introduceras utan att antalet matcher minskas, bara omspelet i FA-cupens femte omgång slopas.

Att hitta luckor i kalendern är närmast omöjligt. De allra flesta veckorna under säsongen är det potentiellt två matchdagar för klubbarna. Lösningen på problemet blev att omspelet i FA-cupens femte omgång slopas. En ytterligare anpassning från FA:s sida är att den femte omgången i framtiden kommer att spelas mitt i veckan.

Lagen kommer att få två veckor (minst 13 dagar per klubb) ledigt i början på februari. Dock inte samtidigt. En Premier League-omgång kommer att delas, så att fem matcher spelas ena helgen och fem matcher den andra. Därmed behöver inte tevebolagen stå ut med en spelfri helg. De internationella bolagen behöver dock kompenseras då det blir spel mitt i veckan i FA-cupen (helgmatcher ger fler tittar), men det ska röra sig om en i sammanhanget relativt liten kostnad.

I lösningen är det FA som anpassar sig. De anser sig dock också vara vinnare, då vinteruppehållet anses kunna ge fräschare engelska landslagsspelare till turneringarna på somrarna. Detta kommer att slå mycket väl ut till VM 2022, då turneringen spelas på vintern.

Tidigare har det varit på tal att ändra så att semifinalerna i ligacupen avgörs i en match. Detta gick EFL emellertid inte med på. I EFL (Championship, League One och League Two) kommer det heller inte att bli något vinteruppehåll. Med 46 seriematcher finns det helt enkelt inget utrymme för det.

Uefa bekräftar Townsend

Det rapporterades nyligen att Manchester Uniteds kommunikationsdirektör Phil Townsend lämnar United för en liknande roll hos Uefa. Detta har nu bekräftats av Uefa.

“Jag har alltid haft den största respekten för Uefa och dess arbete med att utveckla sporten i Europa,” säger Townsend i ett uttalande.

“Det är en stor ära att ha fått frågan att ta den här rollen. Det var ett svårt beslut att lämna United efter att i så många år ha arbetat bredvid så många bra personer i en klubb med sådan enorm global betydelse i sporten. Men det här är en underbar möjlighet i en väldigt viktig tid för europeisk fotboll.”

Vem som ersätter Townsend i United har vi ännu inte fått besked om. Fortfarande har klubben tid på sig att leta ersättare, först i juni börjar Townsend jobba för Uefa.

Townsend är inte den enda personen i ledande roll som United behöver ersätta. Sekreteraren John Alexander ska ha lämnat klubben i slutet av förra året, inte heller där har vi fått besked om vem som ersätter. Det har spekulerats i att United efter Alexander kommer att ändra i organisationen, med en person som jobbar närmare managern och en person som får ett mer administrativt ansvar.

Samtidigt har Uefas president Aleksander Ceferin uteslutit att VAR ska användas i Champions League nästa säsong. Ceferin förnekar att han är motståndare till VAR men antyder att han ännu inte tycker att systemet är redo för att tas i bruk.

Vägen till Champions League

Reglerna för kvalificering till Champions League ändras inför nästa säsong, vilket till exempel betyder att de fyra bästa lagen i Premier League kvalificerar sig för gruppspelet i Champions League. Det var klart redan inför den här säsongen men nu har Uefa bekräftat exakt hur kvalen till Champions League och Europa League kommer att se ut.

Det verkar vara… tja, lite krångligt. Nu lär det inte påverka Manchester United men för till exempel svenska klubbar innebär det en del förändringar.

Swarbrick dömer mot Palace

Ingen Manchester United-match förrän den 5 mars, då vi har Crystal Palace på bortaplan i ligan. Neil Swarbrick blir domare då, med Scott Ledger och Richard West som assisterande domare. Lee Mason blir fjärdedomare.

Swarbrick har gjort 11 Unitedmatcher (5-4-2). Senast dömde han 1-0-segern mot Brighton i november. Han dömde den här säsongen också 2-2-matchen borta mot Stoke.

Palace har haft Swarbrick 18 gånger (5-5-8). Den här säsongen deras 1-1-match borta mot West Ham och deras 5-0-förlust borta mot Manchester city.

Swarbrick har inte dömt någon match mellan United och Palace tidigare.

Bolt till Old Trafford

Den 10 juni kommer välgörenhetsmatchen Soccer Aid for Unicef spelas på Old Trafford. Robbie Williams leder det engelska laget medan Usain Bolt blir lagkapten för det internationella laget.

Vansinnesidé från Lukaku

Uniteds spelare har som sagt fått semester. Victor Lindelöf stack till Paris och Jesse Lingard drog till Milano. Romelu Lukaku passar på att resa till New York för att glo på basket.

Lukaku brukar ju vara en intelligent kille men på basketläktaren slog det tydligen slint i skallen på karln. Han föreslår nu att en all star-match ska introduceras Premier League.

Tummen ner för den idén.

Vägen till 20:e titeln

Premier League tycker idag att vi ska minnas Manchester Uniteds 20:e ligatitel. Och vem är väl vi att protestera mot det?

Reservmatch ikväll

Klockan 20.00 ikväll spelar Uniteds reserver mot Villarreal i Premier League International Cup. Det är kvartsfinal i turneringen. I ligaspelet går det inte alls bra för United men cupen ger en möjlighet att åtminstone ta med sig något positivt från säsongen.

Kvällens match kan du förstås se på MUTV/Viaplay.

Res med oss till Manchester!