Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Liverpool

Embed from Getty Images

Det var längesedan ett möte mellan Manchester United och Liverpool betydde något mer än den enorma rivaliteten för de båda lagen. Trots att lördagens match inte på något vis handlar om någon titel, så handlar den däremot om en andraplats i ligan och en mer eller mindre säkrad Champions League-plats. 

De båda lagen kommer till matchen på Old Trafford med bra självförtroende efter starka resultat den senaste tiden. United gör det med 2-1-segern mot Chelsea och den mäktiga vändningen från 0-2 till 3-2 mot Crystal Palace i bagaget, medan Liverpool vunnit de tre senaste matcherna i ligan och varit i bra slag under en tid.

Manchester United

Efter vändningen mot Crystal Palace på måndag-kvällen, är det nu dags för matchen med stort “M”. Om det finns en enskild match som måste vinnas under säsongen, så är det just den här – mot största rivalen, Liverpool!

Sedan José Mourinhos intåg i Manchester United har laget inte vunnit en enda match mot Liverpool, men har samtidigt inte heller förlorat någon. Tre kryss på tre matcher lyder resultatraden. Efter att tydligt ha riskminimerat och backat hem i de två matcherna på Anfield och fått med sig ett 0-0-resultat båda gångerna, krävs en ordentlig uppryckning i anfallsspelet på Old Trafford under lördag förmiddag.

Embed from Getty Images

Med skador på främst Phil Jones och Marcos Rojo, samt en Eric Bailly som nyligen är tillbaka från en längre tids besvär, har Mourinho i det närmaste tvingats till att spela med Chris Smalling och Victor Lindelöf centralt i backlinjen. Det är en kombination som långt ifrån inger trygghet och något jag helst inte vill se mot Liverpools skickliga anfall.

Förhoppningsvis kan Eric Bailly äntligen starta på en av mittbackspositionerna, vilket sannerligen skulle vara välkommet. Hans snabbhet, styrka och resoluta spelstil kan komma att bli avgörande mot spelare som Roberto Firmino, Mohamed Salah och Sadio Mané. Känslan är att Mourinho i sådana fall väljer Smalling som partner till Bailly, även om jag själv personligen skulle gå för Lindelöf.

Den positionen som oroar mest inför matchen är den till vänster i backlinjen. Ashley Youngs senaste match mot Crystal Palace var, tyvärr, bland de värre jag sett av engelsmannen. Offensivt kom han inte till sin rätt, men framförallt defensivt var det otroligt underminarande att se. Då var det mot Andros Townsend, den här gången är det mot Mohamed Salah. En spelare av en helt annan kaliber och dessutom ledare av skytteligan (tillsammans med Harry Kane).

Förhoppningen är att Mourinho väljer Luke Shaw till den här matchen, men sannolikheten att det faktiskt sker ser jag som mycket liten då “Mou” uppenbart inte litar på 22-åringen.

Embed from Getty Images

Högre upp i banan blir det mycket intressant att se vilken formation José Mourinho väljer att applicera till den här matchen. Den senare tiden har han placerat ut laget i en 4-3-3-uppställning med Matic, McTominay och Pogba centralt, men bytte senast i halvtid tillbaka till det 4-2-3-1-system han mestadels använt sig av under säsongen. Då bar den senare betydligt mer frukt än den förstnämnda, men vad som visar sig mest fördelaktigt mot Liverpool återstår att se. Om Scott McTominay åter igen får chansen, efter en oerhört tung halvlek i förra matchen, blir verkligen intressant att hålla ett öga på inför drabbningen.

Offensivt får Mourinho fortsatt ett besvärligt pussel att lägga. Det har helt uppenbart varit svårt att hitta den rätta positionen för Alexis Sanchez, något som missgynnat laget i helhet. Håller vi tummarna tillräckligt hårt är Anthony Martial åter tillbaka efter en mindre skada och kan därmed starta i anfallet tillsammans med formstarke Romelu Lukaku och just nämnda Alexis Sanchez. Får vi lov att drömma startar givetvis Martial till vänster.

Embed from Getty Images

Efter att ha vänt underläge till seger i två raka matcher (mot Chelsea och Crystal Palace) kommer United till detta rivalmöte med ett höjt självförtroende och en gryende form. Förhoppningsvis kan Mourinho och hans mannar ta med sig det positiva och lära av det negativa från den senaste tiden. Lyckas detta, då har vi en stor chans till vinst och ett resultat att njuta av under en lång tid framöver.

Möjlig startelva:

De Gea
Valenica, Smalling, Bailly, Young
McTominay, Matic, Pogba
Lingard, Lukaku, Sanchez

Liverpool

Vår bittra rival från Merseyside tar sig till Old Trafford med ett gott självförtroende efter en positiv period för klubben. Detta i såväl ligan som i Champions League. Efter att Liverpool slog Porto på bortaplan med hela 5-0 i det första Champions League-mötet kunde man tryggt spela av returmötet på Anfield i tisdags samtidigt som ett par av nyckelspelarna vilades.

Roberto Firmino och Sadio Mané startade matchen, men byttes sedermera ut båda två. Samtidigt spelade Mohamed Salah endast ca 20 minuter. Räkna helt enkelt med en utvilad spelartrupp som kommer till spel på lördag.

Liverpool och dess manager Jürgen Klopp har fått utstå en hel del kritik under säsongen för sitt bristande försvarsspel, men efter rekordvärvningen av Virgil Van Dijk från Southampton (Liverpools “farmarklubb”) i januari har det blivit en markant förbättring. Hackkycklingen Dejan Lovren har till och med tagit sig upp både en och två nivåer efter holländarens ankomst och försvarspelet börjar helt enkelt sitta mer och mer på sin plats.

Embed from Getty Images

Få har nog lyckats undgå det faktum att Liverpools anfallspel skördat en hel del framgång under säsongen. Roberto Firmino, Sadio Mané och (delade) skytteligaledaren Mohamed Salah radar upp poäng på löpande band. Faktum är att Liverpool är det lag bland de fem bästa ligorna i Europa som gjort flest mål på bortaplan (34 stycken, tillsammans med Lyon).

Liverpools kanske största akilleshäl under säsongen har varit att dyrka upp en lågt sittandes defensiv. När spjutspetsarna framåt får ytor är de svårstoppade, men tvingas de försöka lösa upp täta försvar har det visat sig gå desto trögare.

Givetvis vill jag inte se ett Manchester United som parkerar bussen mot Liverpool på Old Trafford, men frågan är om inte det är precis vad José Mourinho kan tänkas göra, ännu en gång… Förhoppningsvis får vi se något mittemellan; ett resolut och disciplinerat försvarsspel, men med friheten att göra klart mycket mer med bollen i egen ägo än vi skådat många gånger tidigare.

Embed from Getty Images

Det var längesedan Liverpools supporterskara var såpass positiv till den här matchen som den faktiskt är. Visst, med Uniteds djupa dalar och Liverpools vassa form finns möjligheten till en total kolapps om man inte är tillräckligt skärpt i en sådan här match. Men, med detta i beaktning tror jag trots allt inte att vi förlorar den här matchen. Med Lukaku i allt bättre form och spelare som uppenbart krigar för klubben, i kombination med den uppenbara kvalitén som finns i laget, så tror jag att United får med sig MINST en poäng på lördag. Men, givetvis vill vi se en vinst!

Möjlig startelva:

Karius
Alexander-Arnold, Van Dijk, Lovren, Robertson
Can, Milner, Oxlade-Chamberlain
Salah, Firmino, Mané

Historik

I det senaste hemmamötet med Liverpool slutade matchen 1-1, efter att Zlatan Ibrahimovic kvitterat ut resultatet i den 84:e matchminuten. Den senaste vinsten på hemmaplan kom dock 2015, då matchen slutade 3-1 efter att ingen mindre än Anthony Martial dribblat sig igenom och slagit in avgörandet i sin debut för klubben.

De fem senaste mötena (i alla tävlingar) utläser sannerligen ingen roande statistik – fyra kryss samt en förlust. Låt oss hoppas att den trenden nu bryts!

Visste ni att…

 • …Manchester United har vunnit 7 av de 10 senaste hemmamatcherna mot Liverpool, i Premier League.
 • …om Romelu Lukaku gör mål i matchen blir han den andra spelaren den här säsongen som når 100 Premier League-mål mot just Liverpool. Tidigare under säsongen nådde Harry Kane den milstolpen med sitt mål mot Merseyside-klubben.

Matchfakta

Manchester United
Liverpool

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 30
Tid: Lördagen den 10 mars 2018, 13.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Fellaini (knä, tidigast mitten mars)
 • Herrera (muskel, inget datum)
 • Ibrahimovic (matchform, inget datum)
Tveksamma:

 • Blind (fot, liten chans)
 • Jones (okänd skada, liten chans)
 • Martial (okänd skada)
 • Rojo (okänd skada, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 2:a19-5-556-2262
Hemma:2:a11-2-131-635
Bästa målskytt: Lukaku (14)
Disciplin: 52 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V3/2HuddersfieldHPL2-0
F11/2NewcastleBPL0-1
V17/2HuddersfieldBFA2-0
O21/2SevillaBCL0-0
V25/2ChelseaHPL2-1
V5/3PalaceBPL3-2

Liverpool

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • Clyne (rygg)
 • Henderson (lårkaka, stor chans)
 • Robertson (smäll, stor chans)
 • Wijnaldum (sjuk)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 3:e17-9-367-3260
Borta:2:a8-3-334-2227
Bästa målskytt: Salah (24)
Disciplin: 35 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O4/2TottenhamHPL2-2
V11/2SouthamptonBPL2-0
V14/2PortoBCL5-0
V24/2West HamHPL4-1
V3/3NewcastleHPL2-0
O6/3PortoHCL0-0

United mot Liverpool

Totalt: 19979-55-65272-251
Premier League: 5127-11-1373-56
Hemma: 9448-29-17157-87
SENASTE MÖTENA
O2016-03-17HEL1-1
O2016-10-17BPL0-0
O2017-01-15HPL1-1
O2017-10-14BPL0-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2014-12-14HPL3-0
V2015-09-12HPL3-1
O2016-03-17HEL1-1
O2017-01-15HPL1-1

Domare: Craig Pawson

Assisterande: Beswick, Kirkup, fjärdedomare: Atkinson.
M
PL 2017/18:1972325
PL 2016/17:2497223
PL totalt:1033589916
Snitt (2016-18):3,90,120,090,19
Alla domare 2016/17:3,60,050,060,21
MVOF
Dömt United:141031
Dömt Liverpool:16943